Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jätten Amazon utmanar de kinesiska e-handelsdrakarna

Alibabas grundare Jack Ma får förbereda sig på konkurrens från Amazon.
Foto: Montage
E-handelsgiganten Amazon utmanar nu de kinesiska e-handelsjättarna genom att skapa en ny tjänst för global e-handel.
Foto: REED SAXON / AP TT NYHETSBYRÅN
Alibabas grundare Jack Ma återfinns på 20:e plats på Forbeslistan med en uppskattad förmögenhet på 39 miljarder dollar, motsvarande cirka 329 miljarder kronor
Foto: JORGE SILVA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Amazons grundare, Jeff Bezos, rankas som världens rikaste man av finanstidningen Forbes med en uppskattad förmögenhet på 112 miljarder dollar.
Foto: DENNIS VAN TINE / LFI/AVALON.RED B4575

E-handelsgiganten Amazon utmanar nu de kinesiska e-handelsjättarna genom att skapa en ny tjänst för global e-handel. 

Amazons grundare och världens rikaste man, Jeff Bezos, 54, har samtidigt gått ut med att bolaget har 100 miljoner betalande premiumkunder, enligt Reuters.   

Handelns utredningsinstitut spår att Amazon kommer att lanseras i Sverige senare under hösten och rita om kartan för hur vi handlar på nätet. 

Men redan nu så har Amazon berättat att de kommer starta en funktion för en USA-baserad, internationell handelslösning i sin shoppingapp, rapporterar Reuters.  

Målet är att kapa åt sig marknadsandelar från kinesiska e-handelsgiganter som Alibaba – som skeppar sina varor, mestadels billig elektronik och sminkprodukter, till Sverige och andra delar av världen genom olika appar. 

Amazons grundare, Jeff Bezos, rankas som världens rikaste man av finanstidningen Forbes med en uppskattad förmögenhet på 112 miljarder dollar, motsvarande cirka 946 miljarder svenska kronor. 

Jack Ma, Alibabas grundare.
Foto: JORGE SILVA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Jeff Bezos motsvarighet inom Alibaba är den stormrike grundaren Jack Ma, 53, som dock återfinns på 20:e plats på Forbeslistan med en uppskattad förmögenhet på 39 miljarder dollar, motsvarande cirka 329 miljarder kronor.  

Amazons globala satsning, som blev offentlig under tisdagseftermiddagen, kommer till en början att rikta sig mot Brasilien, Kina, Tyskland och spansktalande marknader. 

Reuters rapporterar även att Jeff Bezos skickat ett brev till bolagets aktieägare där han berättar att bolaget nu har 100 miljoner kunder globalt, i premiumtjänsten Amazon Prime. Prenumerationen kostar 99 dollar, motsvarande drygt 835 kronor, per år. 


LÄS MER: Amazons klädsatsning skrämmer inte Zalando

Lagerjobbare hos Amazon kissade i flaskor

Den senaste tiden har president Donald Trump riktat upprepad kritik mot Amazon som han anklagar för att utnyttja det amerikanska postsystemet – och för några dagar sedan tillsatte han en federal grupp som ska undersöka hur e-handelsjättens leveranser slår mot postsystemets ekonomi.  

Samtidigt har det Amazon varit i blåsväder på grund av arbetsförhållandena på bolagets lager i Storbritannien. 

– Människor kissade i flaskor eftersom de levde i rädsla att bli straffade för "dötid" och förlora sina jobb, berättade författaren James Bloodworth som jobbat "undercover" på Amazons lager  i Staffordshire, till The Sun. 

LÄS MER: Anställda på Amazon tvingas kissa i flaskor

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!