Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fuskade med rotavdragen – blåste staten på miljoner

Ekobrottsmyndigheten utreder en härva med misstänkt byggfusk med falska rotavdrag. Personen på bilden har inget samband med texten. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Ekobrottsmyndigheten utreder en bygghärva med misstänkt fusk med rotavdrag, rapporterar Sveriges Radio Ekot

Närmare 30 personer misstänks för inblandning. 

– Det är en av de större som vi har haft på skattebrottsenheten under de senaste åren, säger Thomas Saltin, enhetschef vid skattebrottsenheten på Skatteverket, till Ekot.

Enligt Skatteverket misstänks staten ha blivit blåst på flera miljoner kronor i den misstänka rotfuskhärvan som just nu nystats upp. 

Närmare ett 30-tal personer misstänks för inblandning. Enligt Skatteverket är det den största härvan med misstänkt rotfusk någonsin som är under lupp i Västsverige.

Skatteverket: "En av de större som vi har haft"

– Det är en av de större som vi har haft på skattebrottsenheten under de senaste åren. Vi har haft andra rotutredningarna där det har förekommit bedrägerier och många av dem är rätt omfattande, men den här är betydligt större, säger Thomas Saltin, enhetschef på skattebrottsenheten på Skatteverket, till Sveriges Radio Ekot. 

Det är Ekobrottsmyndigheten som leder utredningen. Brottsmisstanken är grovt bedrägeri och medhjälp till bedrägeri.

Man utesluter inte att utredningen kan växa – med fler misstänkta.  

Misstänkt fusk med osanna fakturor

Enligt Skatteverket har det misstänkta fusket genomförts med falska fakturor. De misstänkta har gett sken av att diverse byggarbeten har utförts och betalats. I själva verket har det inte genomförts några arbeten alls. 

– När det gäller de här bedrägerierna så är det ett av de vanligaste sätten att fuska på. Att man falskeligen uppger att man har utfört arbete hos en kund och upprättar en osann faktura, fast det i själva verket inte har utförts något arbete överhuvudtaget, säger Thomas Saltin på Skatteverket till Ekot.

 

LÄS OCKSÅ: Bidragsfusket: Så blåser de Försäkringskassan

 

Just nu pågår det ett 15-tal brottsutredningar hos skattebrottsenheten om misstänkt fusk med rotavdrag i landet. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!