Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jätteförlust för SJ under första kvartalet

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

SJ redovisar en förlust på 512 miljoner kronor under det första kvartalet 2021.

Resultatet för samma period i fjol var en förlust på 101 miljoner kronor.

”Den starka begränsningen i antal sålda resor på grund av coronapandemin ledde till en resandeutveckling under första kvartalet på minus 63 procent”, skriver SJ i kvartalsrapporten.

512 miljoner kronor är statliga tågoperatören SJ:s förlust under det första kvartalet 2021. Samtidigt sjönk nettoomsättningen med drygt 600 miljoner kronor, från 1,9 miljarder 2020 till 1,3 miljarder 2021.

Coronapandemin har stor negativ påverkan på SJs intäkter och rörelseresultat. SJ har fortsatt tagit ansvar genom att upprätthålla tågtrafik på alla sina linjer och möjliggjort trygga och säkra resor, vilket påverkat resultatet.

SJ:s vd, Monica Lingegård:

Det ansvar SJ tagit för att erbjuda en välfungerande tågtrafik under pandemin har påverkat vårt resultat. Vi har haft stora kostnader för att hålla igång tågtrafiken samtidigt som den kraftiga nedgången i resandet direkt påverkat våra intäkter.

SJ redovisade att resandet gått ner med 63 procent under första kvartalet jämfört med samma samma period i fjol, då utvecklingen mot 2019 var minus fyra procent.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!