Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Japansk uppfinning "läser dina tankar"

Testpersonen får titta på en bild av en svan i vatten medan den artificiella intelligensen läser av hjärnvågorna och visualiserar tankarna. Foto: Youtube
Den artificiella intelligensen översätter hjärnvågorna till bilden till höger när testpersonen tittar på en snäcka. Foto: Youtube
Här visualiserar den artificiella intelligensen när en testperson tittar på en bild av en leopard. Foto: Youtube
En tesperson tittar på en bild av ett piano som datorn försöker återskapa genom hjärnvågor. Foto: Youtube
Datorn försöker återskapa banjon som testpersonen tittar på. Foto: Youtube
Testpersonen får se bokstäver som den artificiella intelligensen försöker återskapa med hjälp av hjärnvågor. Foto: Youtube

Japanska forskare har utvecklat en kraftfull artificiell intelligens som läser av människors hjärnvågor och skapar bilder av vad de tittar på. 

Uppfinningen är ett steg närmare teknik för att kunna sända tankar, rapporterar tech-sajten The Next Web.

I slutet av december släppte forskare vid laboratoriet för neurovetenskap vid Kyoto-universitet en rapport som kan komma att revolutionera tekniken för samspel mellan människa och maskin. 

Eller åtminstone konkurrera ut traditionella tankeläsare.  

LÄS MER: Google-gurun: människa och maskin smälter ihop

Forskade med AI på testpersoner under tio veckor

Forskarna har lyckats skapa ett program som med hjälp av maskininlärd, artificiell intelligens (AI) läser av människors hjärnvågor och skapar en bild av vad de tittar på, rapporterar The Next Web.

Under en tioveckors period har forskarna visat upp bilder för testpersonerna och läst av deras hjärnvågor. I vissa fall har AI:n skapat bilden samtidigt och i andra efter minnesbilder från testpersonen. 

Utan att ha facit så skapar programmet bilder av bokstäver som människor tittar på med, i vissa fall, förbluffande träffsäkerhet. 

Testpersoner har även fått titta på bokstäver som den artificiella intelligensen återskapar. Foto: Kyoto-universitetet.

Framtidscenariot: livesända drömmar och tankar

I en video som forskningslaboratoriet publicerat på Youtube syns hur programmet skapar bilder i realtid medan testpersonerna tittar på bilder av djur och föremål. 

Vissa visualiseringar blir mer halvdana, som när en testperson tittar på en bild av en leopard och skapar något som ser ut som ett mårdliknande djur. Tekniken är fortfarande i sin linda. 

LÄS MER: Yrkena som hotas av artificiell intelligens

Testpersonen får titta på en bild av en leopard som den artificiella intelligensen sedan försöker återskapa genom att läsa av hjärnvågorna. Foto: Youtube

I framtiden kan den ha utvecklats till att vi livestreamar tankar och drömmar med hjärnan som en projektor, skriver The Next Web, som tillägger att tekniken även kan komma att förstöra privatliv och pokerspel för all framtid – och kanske starta ett tredje världskrig.  

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!