Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sydkoreas ilska mot Japan: ”Ekonomisk krigsförklaring”

Demonstranter i protest mot Japans beslut att ta bort Sydkorea från vita listan vid Japans ambassad i Sydkorea. Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN
Japans premiärminister, Shinzo Abe. Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Japan har tagit ytterligare ett steg bort från Sydkorea i den pågående handelskonflikten.

Det genom att ta bort landet från sin ”vita lista”, vilket innebär att Sydkorea inte längre anses som en föredragen handelspartner, skriver CNN. 

”Det är en ekonomisk krigsförklaring”, skriver Sydkoreas demokratiska parti på Twitter.

Fredagens beslut innebär att Japan inför hårdare kontroller på japanska produkter som exporteras till Sydkorea. Det för att säkerhetsställa att exporten inte innehåller vapen eller militärprodukter, skriver CNN.

Tidigare har Sydkorea stått som det enda asiatiska landet på Japans ”vita lista” över föredragna handelspartners. Från och med 28 augusti kommer Sydkorea i stället att rankas som flera andra asiatiska länder och områden, inklusive Taiwan.

Draget är det senaste i den pågående handelskonflikten mellan de två länderna. Den kan komma att hota det globala utbudet av smarta telefoner och andra teknologiska produkter.

Sydkorea: ”Ekonomisk krigsförklaring”

Den japanska regeringens talesperson Yoshihide Suga förtydligade dock att ändringen inte innebär ett stopp i handeln.

– Det här innebär inte ett förbjud för handeln, sa han vid en presskonferens enligt CNN.

Svaret från Sydkoreas demokratiska parti var emellertid spänt. Från det regerande partiets officiella Twitter-konto uppgav man att Japans beslut var en ”ekonomisk krigsförklaring i full skala”

”Vi beklagar djupt Abe-regeringens beslut och betonar än en gång att ansvaret för Korea-Japan-relationen helt ligger på Japan”, skriver det demokratiska partiet på Twitter.

Även presidenten, Moon Jae-in gjorde ett uttalande om draget. Han kallade Japan för ”själviskt” och menade att kontrollerna stör hela den globala handelskedjan, skriver Reuters. 

– Vi kommer inte att besegras av Japan igen, sa Moon Jae-in enligt Reuters.

Upptrappad handelskonflikt

Handelskonflikten mellan Japan och Sydkorea har trappats upp sedan förra månaden, då Japan införde exportkontroller på tre kemikaliska ämnen som säljs till Sydkorea. Ämnena används bland annat för att skapa minneskort till tekniska produkter.

Beslutet innebar att exportörerna nu mer behöver en särskild licens för att få bedriva handeln, och den kan ta uppemot 90 dagar att få tillgång till, skriver CNN. 

För sydkoreanska teknikföretag som Samsung och SK Hynix kom kontrollerna som ett hårt slag. SK Hynix har varnat att Japans kontroller kan resultera i ett stort säljtapp under det kommande halvåret.

Samsungs chef för investor relations, Robert Yi, har upgett för CNN att företaget ”ställdes inför svårigheter” på grund av Japans beslut. Han förklarade också att det råder stora oklarheter kring vad exportkontrollerna kommer att ge för konsekvenser på lång sikt.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!