Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jannes pensionsbesked är genomskinligt: ”Olustigt”

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Janne Ceder tycker att det känns olustigt att personuppgifter och uppgifter om pensionsutbetalningar kan ses från kuvertets utsida.
Foto: Privat
Papperet i Janne Ceders pensionsbesked är så genomskinligt att hans personuppgifter syns utifrån när man håller upp det mot ett fönster. Personnumret har maskerats av Expressen.
Foto: Gusten Holm
Det syns också exakt hur mycket pension som betalas ut till Janne Ceder. Kontonumret har maskerats av Expressen.
Foto: Gusten Holm

När pensionären Janne Ceder, 71, tittade närmare på sitt pensionsbesked såg han något som gjorde honom olustig till mods.

Papperet är så genomskinligt att namn, personnummer, datum för utbetalning och summa syns från utsidan.

– De gör perforeringar på sidorna för att ingen annan ska kunna läsa det. Och sen är det genomskinligt. Hallå, liksom. Jag tycker det är dåligt, säger han.

Pensionsmyndigheten utreder nu vad som har gått fel.

Sedan Janne Ceder i Höganäs gick i pension för drygt sex år sedan har han fått pensionsbesked från Pensionsmyndigheten.

Det orangefärgade kuvertet är utformat på samma sätt som ett lönebesked: ett dubbelvikt A4-papper med tre perforerade kanter som mottagaren river av. 

Texten, med information om mottagaren, hur mycket som betalas ut, när pengarna kommer och till vilket konto, är tryckt på papperets insida.

När Janne Ceder härom veckan tittade närmare på papperet upptäckte han att texten syntes utifrån.

– Vem som helst kan ju se när jag får min pension och hur mycket jag får, säger han.

– Med tanke på alla rån mot äldre känns det ganska olustigt.

Pensionsmyndigheten startar utredning

Janne Ceder har skickat kuvertet till Expressen, och vi kan konstatera att texten är fullt läsbar genom papperet om man håller upp det mot ett fönster i dagsljus.

– Man undrar hur de inte kan fatta en så enkel sak. De gör perforeringar på sidorna för att ingen annan ska kunna läsa det. Och sen är det genomskinligt. Hallå, liksom. Jag tycker det är dåligt, säger han.

Pensionsmyndigheten har på onsdagen inget besked om hur stort problemet med genomskinliga kuvert är eller vad som ligger bakom misstaget.

– Vi har nu satt i gång en utredning om vad som kan ha hänt. Den gör vi tillsammans med vår samarbetspartner Försäkringskassan, som printar och skickar breven åt oss, säger pressekreteraren Johan Andersson.

Senare tillägger Johan Andersson att myndigheten har beslutat att se över designen på kuverten och eventuellt göra ett tydligare så kallat ”störmönster”, som ska minska genomskinligheten.

Under förra året skickades 3,6 miljoner brev av den typ som Janne Ceder fått.

– Vi vill gärna rikta vår tacksamhet till den kund som hörde av sig och uppmärksammade oss på problemet, säger Johan Andersson.

"Känns patetiskt och misslyckat."