Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Guillou utsatt för misstänkt jaktattentat

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Jan Guillou har utsatts för ett misstänkt jaktbrott.
Foto: SVEN LINDWALL

Jan Guillou är utsatt för en sabotör, säger han.

Någon har släppt ut hans kronhjortar och skjutit hans avelshjort.

– Det har varit en enveten sabotageverksamhet under lång tid, säger författaren. 

Jan Guillou, 76, har under en längre tid varit utsatt för sabotage på sina ägor i Östhammars kommun. 

Han jagar och har anlagt ett jakthägn där han håller hjortar. Men någon eller några har sedan flera år tillbaka gett sig på djur i hägnet.

Under sommaren var det dags igen. Då hittade Jan Guillou sin avelshjort död. Misstänkt skjuten. 

– Den dog på ett sådant sätt att den måste dött ganska hastigt. Det fanns ingen anledning att misstänka sjukdom eller någon sådan dödsorsak. Den var som en 30-årig man vid god vigör. Det allra mesta av de yttre omständigheterna talar för att den är skjuten. Inte i avsikt att ta reda på den, utan enbart som skadegörelse, säger han och understryker att djuret fått lida:

– Den var skjuten på ett sätt, så att den inte skulle falla på platsen – utan så att den skulle gå undan och lägga sig att dö.

”En utomordentligt usel skytt”

Jan Guillou polisanmälde händelsen, som rubriceras som jaktbrott, den 2 juni. 

För några år sedan sköt någon en av Jan Guillous dovhjortar, säger han. Då polisanmälde han inte händelsen. 

– Då var det en dovhjort som hade ett kulhål rakt igenom skoveln (hornen reds. anm.). Då har vi antingen att göra med en utomordentligt usel skytt eller någon sorts skämtare, säger han och konstaterar: 

– Det som gjorde att jag kroknade nu är att någon under det senaste året släppt ut hjortar vid flera tillfällen. Jag tror inte att det är några djurvänner eller den typen av aktivister. För man har samtidigt bildat ett kronhjortjaktområde i trakterna och ansökt om ökad licensjakt, så jag uppfattar avsikten med att släppa ut mina hjortar som att skapa en större stam vilda hjortar.

”Tillhör de hårda villkoren av att bo på landet”

Det rör sig om ett 40-tal kronhjortar som släppts ut. Djuren kommer ursprungligen från danska Dyrehaven utanför Köpenhamn och har ett värde på mellan 7 000 till 25 000 kronor – styck. Den döda avelshjorten gick loss på cirka 100 000 kronor, säger Guillou.

– De har ett fantastiskt genetiskt påbrå som nu kommer berika Roslagen på ett högst oväntat sätt.

Har du försökt återföra dem till hägnet?

– Man kan fånga in dem, om det är tillräckligt snabbt inpå. Det gjorde jag förra vintern. Men har det gått över ett år, då räknas de som vilda och då räknas det som jakt, om jag skulle försöka fånga in hjortar som bevisligen tillhör mig.

Hur känns det? 

– Det är trist, men det tillhör de hårda villkoren av att bo på landet.

Förundersökning för jaktbrottet inleddes aldrig och anmälan lades ned tämligen omgående av polisen i Östhammar.

– Anledningen till det är att spaningsuppslag saknas. Det finns ingen gärningsman i dag, men det här kan naturligtvis återupptas om man skulle få fram nya uppgifter, säger Anette Bodin, gruppchef i lokalpolisområde Norduppland.  

Jan Guillou har förståelse för att polisen måste prioritera sina resurser, men menar att man borde sökt upp kulan med metalldetektor.Vad hände när pengarna blev allt? I sin nya roman ger Jan Guillou form åt 1980-talet – girighetens decennium. Jan Guillou gästade Expressens scen på bokmässan förra året.