Jan Emanuel Johansson. Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURESJan Emanuel Johansson. Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES
Jan Emanuel Johansson. Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES
Foto: Emil NordinFoto: Emil Nordin
 Foto: Emil Nordin

Jan Emanuels vinst upp med 9 465 procent

Publicerad

Han kör Ferrari, bor på Östermalm och lever lyxliv på skattebetalarnas pengar.

Nu redovisar den före detta socialdemokratiska riksdagsledamoten Jan Emanuel Johanssons flyktingbolag – Hoppetgruppen AB – en supervinst för 2015.

Vinst per dag: 70 756 kronor – en vinstökning med 9 465 procent jämför med föregående år.

– Det lät ju bra, men jag har faktiskt inte sett bokslutet själv, säger Jan Emanuel.

Han älskar lyxlivet och visar gärna upp sin Ferrari, sin lyxbåt och sin Östermalmsvåning som nu är ute till försäljning för 30 miljoner kronor.

Den före detta socialdemokratiske riksdagsledamoten – och Robinsonvinnaren – Jan Emanuel Johansson, 42, tjänade nästan en kvarts miljard kronor när han med hjälp av den före detta socialdemokratiske finansministern Pär Nuder sålde sitt väldfärdsföretag Svensk Samhällsutveckling AB till vårdkoncernen Frösunda AB 2010.

Hans dåvarande bolag gjorde då mångmiljonvinster på HVB-hem, familjehem och boenden för ensamkommande flyktingbarn.

2013/2014 startade Jan Emanuel Johansson upp en liknande verksamhet genom att hans bolag Dandelion Specialfastigheter AB köpte bolaget Hoppetgruppen.

Via Hoppetgruppen fakturerar han nu skattebetalarna 60 000 kronor per månad - per barn - för att ordna familjehem åt ensamkommande flyktingbarn.

Av det får familjerna endast 22 800 kronor – och hans bolag får 37 200 kronor visade en granskning som Expressen tidigare gjorde.

Ökade omsättningen

Och nu kommer den före detta s-politikerns belöning.

Jan Emanuels bolag Hoppetgruppen ökade omsättningen från 7,5 miljoner kronor 2014 till drygt 101 miljoner kronor för 2015 (18 månaders verksamhet).

Vinsten efter finansnetto ökade från 270 000 kronor 2014 till svindlande 25,8 miljoner kronor för 2015.

Det motsvarar en vinstökning på 9 465 procent.

Så här skriver bolaget i sin årsredovisning:

”Under 2015, kom en stor flyktingström till Sverige vilket medförde en stor efterfrågan på bolagets tjänster”.

När Expressen då kontaktade Jan Emanuel Johansson ville han inte svara på några frågor.

– Jag är precis på väg in i ett möte.

Har du inga kommentarer om er familjehemsvård?

– Nej.

Varför?

– Jag äger verksamheten men är inte med i driften, jag är ledsen nu går jag in i ett möte. Tack för samtalet, sa Johansson då.

"Lät ju bra"

I sin blogg kommenterade han också i samband med en granskning som Expressen gjorde med socialdemokratiska politiker som blivit miljonärer efter sin politikiska karriär sin verksamhet så här:

”Jag är en betongsosse utifrån de klassiska värderingarna gör din plikt, kräv din rätt i exakt den ordningen”.

När Expressen i dag kontaktar Jan Emanuel säger han att han inte ens sett bokslutet själv trots att det är inskickat till bolagsverket och är påskrivet av hans anställde vd.

– Det lät ju bra, men jag har faktiskt inte sett bokslutet själv.

Du gjorde en vinst på 25,8 miljoner kronor, är du nöjd?

– Det kan jag svara när jag sett det själv.

Jan Emanuel Johansson är också i de flesta sammanhang mycket noga med att poängtera att han fortfarande är socialdemokrat.

När han i programmet ”Toppmäklarna” på kanal 5 visade upp sin 231 kvadratmeter stora lyxvåning på Östermalm med vinkällare, walk-in closet, en terrass och två balkonger sa han så här om försäljningspriset på 30 miljoner kronor:

– Av ideologiska skäl så vill jag ju vara givmild, jag är ändå sosse, så säg lite under, 29 miljoner kronor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen