Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jan Emanuels raseri efter lyxbyggarens nya besked

Jan Emanuel kritiserar att Oscar Engelbert inte går in med eget kapital i krisande bostadsutvecklingsbolaget. Foto: OLLE SPORRONG
Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL

Förre S-politikern och Robinsonvinnaren Jan Emanuel, 45, har via sitt riskkapitalbolag lånat ut pengar till krisdrabbade Oscar Properties.

Nu är han kritisk till hur bostadsutvecklarens grundare och vd Oscar Engelbert agerar.

– Lika mycket pengar som han tidigare plockat ut borde han nu stoppa tillbaka i sitt eget bolag för att visa att han tror på det, säger Emanuel till Expressen.

Oscar Properties dras med svidande miljonförluster och en sinande kassa, även om förra veckans kvartalsrapport visade på en liten ljusning i läget.

Bostadsutvecklaren har drabbats hårt när marknaden för nyproducerade och exklusiva bostadsrätter svalnat.

”Förtäckt hot om konkurs”

Men grundaren och vd:n Oscar Engelbert kunde säkra minst en halv miljard kronor genom att sälja en del av sina aktier innan kursen började rasa, enligt en sammanställning i Dagens Industri. Aktien är nu nere i omkring sex kronor.

Samtidigt har Engelbert börjat bygga ett privat fastighetsimperium, Parkgate, som bland annat äger fastigheter i Solna och Hammarby Sjöstad.

Aktieägare och långivare till Oscar Properties frågar sig vilket av bolagen som ligger Oscar Engelbert närmast om hjärtat. 

Förre riksdagsledamoten (för S) Jan Emanuel som tjänade stora pengar på sitt välfärdsföretag driver numera bland annat riskkapitalbolaget Consortius.

Jan Emanuel blev mångmiljonär på välfärd och kan kosta på sig dyra bilar och båtar. I dag har han bland annat ett riskkapitalföretag. Foto: OLLE SPORRONG

Genom detta har han lånat ut pengar till Oscar Properties. Nyligen kontaktades han av bolaget som vill ha ytterligare två år på sig att betala tillbaka lånet. Till sist fick man långivarna att gå med på detta. Det skedde ”under bilan”, som Jan Emanuel uttrycker det.

Riskkapitalisten anser att Oscar Engelbert borde gå in med eget kapital för att rädda aktiebolaget, i stället för att i tysthet börja bygga ett nytt privat bolag med vinsterna.

– Han kräver av mig att jag ska förlänga lånet, med hot mellan raderna att bolaget annars går i konkurs och att jag då blir av med inlånat kapital, samtidigt som han själv väljer att inte göra det, fast han kan, säger Jan Emanuel och fortsätter:

– Han kräver alltså mer risktagande av mig och andra långivare än han kräver av sig själv. Ett annorlunda sätt, minst sagt.

Oscar Engelbert, här med hustrun Giovanna, har skapat ett nytt privat fastighetsbolag vid sidan av krisdrabbade Oscar Properties. Foto: ZACH HILTY / REX/IBL

Emanuel, som själv fick ut en reavinst på 220 miljoner kronor när han sålde sitt välfärdsföretag och numera rattar en Rolls-Royce, vill inte uppge hur mycket han lånat ut till bostadsutvecklaren.

– Det är liksom inte 20 spänn, men det handlar inte om det. Jag är inte orolig , det tillhör spelets regler. Jag får vänta på pengarna.

– Men jag tycker Oscar Engelbert borde visa solidaritet med aktieägare och långivare och inte fokusera på ett nytt bolag utan visa att han brinner för företaget som bär hans namn. Det är en hederssak, säger Jan Emanuel.

”Mer än 90 procent röstade ja”

Expressen har sökt Oscar Properties för en kommentar om kritiken från en av långivarna. 

– Det var upp till långivarna själva att säga ja eller nej till förslaget om ändrade villkor för obligationslånet, efter omröstning fick vi ett mycket starkt stöd från mer än 90 procent av de som röstade av långivarna, svarar Krister Karjalainen, bostadsutvecklarens marknadschef. Han tillägger:

– Obligationsförlängningen är ett avslutat ärende.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!