Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan, 68, missade två kronor – krävs på 500

Jan Ejme fick en faktura från Transportstyrelsen som han betalade i god tid. Problemet var att han betalade två kronor för lite.Foto: Privat

Pensionären Jan Ejme, 68, missade att trängselavgiften höjts med en krona.

Det skulle stå honom dyrt.

Hans inbetalning var två kronor kort – nu kräver Transportstyrelsen 500 kronor av honom.

– Det är bedrägeri av högsta klass, säger han.

Stockholmsbon Jan Ejme, 68, kör sällan med sin bil under tiderna som trängselskatt gäller. Under maj månad registrerade betalstationerna två passager á elva kronor styck. Jan Ejme fick en faktura från Transportstyrelsen som han betalade i god tid. Problemet var att han betalade två kronor för lite.

– Det brukar kosta tio kronor per omgång. Men jag hade missat att man höjt det med en krona. Så jag betalade bara in en tjuga, säger han.

Sedan hörde Jan Ejme ingenting från Transportstyrelsen förrän i början på augusti. Då fick han ett brev där det stod att han var skyldig myndigheten två kronor plus en tilläggsavgift om 500 kronor.

Fakturan från Transportstyrelsen.Foto: Privat

"Bedrägeri av högsta klass"

– Det är bedrägeri av högsta klass. Det är ockerpriser. Man måste få en chans att rentvå sig, de kan inte bara kräva 500 kronor. Särskilt inte när det gäller sådana här små summor, säger Jan Ejme.

Han överväger nu att begära överprövning av beslutet, för att slippa betala den höga tilläggsavgiften.

Jonas Maran, verksamhetsutvecklare för trängselskatt på Transportstyrelsen, beklagar det inträffade, men säger att det inte finns något som myndigheten kan göra.

– Att den här personen har råkat betala för lite är oerhört tråkiga omständigheter men det finns inget i vår makt att justera det, utan det prövas av Skatteverket, säger Maran och fortsätter:

– Det är väldigt tydligt i regelverket. Vid försenad betalning, från dag ett efter förfallodatum, så ska en tilläggsavgift påföras.

Tilläggsavgiften är en kassako

SVT Nyheter har rapporterat om hur tilläggsavgiften på trängselskatten blivit en riktig kassako för Transportstyrelsen. Sedan 2009 har myndigheten dragit in åtta miljarder kronor, varav drygt tio procent utgörs av tilläggsavgifter.

 

LÄS MER: Lars måste betala 500 kronor

 

En statlig utredning har tidigare föreslagit en kraftig sänkning av tilläggsavgiften på 500 kronor till mer blygsamma 100 kronor. Sänkningen har sedan dess legat i träda och under tiden har ytterligare 308 miljoner kronor samlats in till statskassan i form av avgifter.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!