Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jakthärvan: Nyckelperson vill nu ställa in rättegången

Karl Hedin förnekar att han gett gift till tvåbarnsmamman.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Hon skulle bli åklagarens trumfkort i rättegången mot industrimannen Karl Hedin.

Men i dag är tvåbarnsmamman i jakthärvan hårt pressad mellan olika intressen inför den kommande rättegången.

– Min klient orkar inte genomföra rättegången. Jag har bett om att den ska ställas in, säger kvinnans försvarare Thomas Jönsson.

Kvinnan, som tidigare kallades polisens hemliga vittne, är själv är åtalad i härvan.

Hon vädjar nu via sin försvarare om att rättegången ställs in.

Orsaken är en återupptagen förundersökning som gäller misstanke om stämplig till mord. Misstanken gäller att hon ska ha försökt leja någon att mörda hennes make, som även han är åtalad i jakthärvan. Kvinnan är inte delgiven misstanke om brott i utredningen.

– Hela processen har varit väldigt ansträngande för henne. Hon hade tänkt sig genomföra förhandlingen trots att hon mår oerhört dåligt för att få ett slut på hela historien. Men de nya uppgifterna innebär att det inte går att genomföra förhandlingen, säger hennes försvarare, advokat Thomas Jönsson till Expressen.

På grund av den återupptagna utredningen och kvinnans hälsolägre anser försvaren att det finns hinder för att förhandlingen hålls.

Pressad från två håll

Den 50-åriga kvinnan och tvåbarnsmamman är i dag klämd från två håll.

Åklagaren vill läsa upp hennes vittnesuppgifter från tiden när hon var polisens hemliga källa och berättade om det gift som Karl Hedin anklagats för att ha lämnat till henne och maken.

Samtidigt vill Karl Hedins försvarare att åklagaren förbjuds att läsa upp hennes uppgifter.

Kvinnan berättade i ett tidigt skede av polisens spaningar om att hon skulle ha tagit emot ett gift som kan döda varg av den huvudåtalade Karl Hedin. Senare har hon tagit tillbaka uppgifterna.

De misstänkta i jakthärvan

• Karl Hedin, 71, industriägare och en av Sveriges största privata skogsägare. Misstänks för grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott, anklagas för att ha tänkt skjuta varg den 26 oktober 2018 utanför Virsbo I Surahammars kommun och gett giftet karbofuran till tvåbarnsmamman och hennes make. Enligt åklagaren skulle giftet blandas i kött och läggas ut som förgiftat bete för varg i naturen.

 Förnekar brott.

• Tvåbarnsmamma, 50 år gammal, tidigare polisens huvudvittne och hemliga källa. Åtalad för medhjälp till förberedelse till grovt jaktbrott. Kvinnan misstänks ha vägt upp och förpackat gifter karbofuran. Giftet påstås hon ha fått av Karl Hedin. Förnekar alla anklagelser.

• Företagare, 52 år, och gift med tvåbarnsmamman. Misstänks för medhjälp till förberedelse till grovt jaktbrott.  Misstanken gäller att han tagit emot giftet karbofuran med uppsåt att döda varg, lodjur och andra fredade rovdjur. Han ska ha vägt upp giftet i doser tillsammans med hustrun. Förnekar brott.

• Man, 30 år, anställd. Misstänks för grovt jaktbrott.  Anklagas för att tillsammans med Karl Hedin ha varit ute för att försöka skjuta varg fredagen den 26 oktober 2018.  Förnekar brott.

Och ovanpå detta finns den tilltagande pressen på kvinnan sedan förundersökningen om stämplig till mord har återupptagits.

Utredningen bottnar i en händelse som inträffade 2016 då maken blev överfallen i familjens bostad. Polisutredningen lades senare ned, men har återupptagits sedan Karl Hedins försvarare lämnat in nya uppgifter kring händelsen.

Begäran om att ställa in rättegången kom till Västmanlands tingsrätt vid 14-tiden på tisdagen. Åklagaren har gett möjlighet att yttra sig fram till klockan 12 i morgon onsdag. Därefter fattar domstolen beslut om rättegången ska skjutas upp.

Rättegångsstarten är planerad till nu på måndag - drygt två år och två månader efter att härvan avslöjandes. På eftermiddagen den 26 oktober 2018 greps industrimannen Karl Hedin och flera andra personer misstänkta för jakt på varg. Senare ändrades misstanken till att Hedin planerade att jaga varg.


TV: Industrimannen Karl Hedin om det avlyssnade samtalet

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!