Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jakthärvan: Industrimiljardären pekar ut polisens hemliga källa

Karl Hedin har tiden förnekat all inbladning i den misstänkta jakthärvan men pekar nu ut polisens hemliga källa.
Foto: MATTIAS JOHANSSON
Karl Hedin är inte bara en av sveriges största privata skogsägare. Hans företagsimperium som bland annat består av sågverk och byggvaruhandel omsätter närmare fyra miljarder och har 1 000 anställda.
Foto: THOMAS ISAKSSON / DALARNAS TIDNINGAR
Karl Hedin satt frihetsbedrövad under 31 dygn, bland annat misstänkt för grovt jaktbrott.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Industrimiljardären Karl Hedin pekar ut polisens hemliga vittne i jakthärvan.

Det är i ett långt inlägg på Facebook som han hänger ut en person närstående en av de misstänkta.

Hedin går också till storms mot åklagaren i fallet.

– Han måste ha ett syfte, säger kammaråklagare Lars Magnusson som leder brottsutredningen.

I den nu pågående utredningen av jakthärvan, där industrimiljardären Karl Hedin, 69, från Smedjebacken, är en av fem misstänkta, har kammaråklagare Lars Magnusson tidigare avslöjat för Expressen att det fanns en hemlig källa som gett information till polisen.

Misstanken gällde jakt på varg, lodjur och kungsörn. I Hedins berör misstankarna jakt på varg.

Telefonavlyssning av de misstänkta

En omfattande polisoperation drogs i gång med personal från polisens operativa avdelning, Noa. Domstol gav klartecken till telefonavlyssning av flera av de misstänkta, däribland industrimiljardären Karl Hedin. 

Spaningarna slutade med stor polisrazzia fredagen den 26 oktober då fyra personer anhölls, Bland dem fanns Karl Hedin som greps i sitt hem misstänkt för grovt jaktbrott och grovt jakthäleri. Den senare misstanken gällde att vargar eldats upp i en värmeugn. Han har dock under hela den 31 dygn långa tiden som frihetsberövad förnekat brott.

Karl Hedin har starka åsikter i vargfrågan

Karl Hedin, som är en av Sveriges största privata skogsägare, är känd i jaktkretsar för sina starka åsikter i den infekterade vargfrågan och gripandet blev en stor nyhet.

Karl Hedin fick aldrig under den långa häktestiden veta vem polisens hemliga källa var som försett utredarna med information.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Identiteten på den hemliga källan i jakthärvan var känd för polis och åklagare, men det rådde sträng sekretess kring identiteten på uppgiftslämnaren.

Sedan alla i jakthärvan släppts fria under den fortsatta polisutredningen går nu Karl Hedin – en av de huvudmisstänkta – ut med ett långt inlägg på Facebook där han pekar ut den person som han hävdar är polisens hemliga källa.

"Polisanmäler hon honom"

Enligt Karl Hedin är källan en person som är närstående till en av de misstänkta i jakthärvan och att det handlar om ett relationsdrama.

Karl Hedin pekar ut en kvinna som han hävdar är polisens hemliga källa i jakthärvan.
Foto: MATTIAS JOHANSSON

" I april i år polisanmäler hon honom för att lägga ut gift i markerna, med avsikt att döda rovdjur. Han är helt ovetande om hennes anmälan", skriver Karl Hedin.

Karl Hedin beskriver de två personerna ingående och berättar om när den misstänkte mannen - kallad den "femtemannen" i jakthärvan – grips på Arlanda sedan han blivit internationellt efterlyst.

"På Arlanda grips han och kastas in i en fängelsecell. Det är under de förhör som följer, som han får information om att allt bygger på information från X (Expressens notering). Chocken som följer är inte svår att förstå".

Den misstänkte mannen greps på Arlanda och häktades senare av Svea hovrätt, bland annat misstänkt för grovt jaktbrott.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Enligt Karl Hedins långa angrepp så är det kvinnan som drar in honom i jakthärvan.

"För att skapa trovärdighet för sin berättelse, som hon går till polisen med, påstår hon att Karl Hedin försett dem med gift och att ytterligare personer varit delaktiga i illegal rovdjursjakt i någon form", skriver Karl Hedin i sitt Facebook-inlägg.

Karl Hedin hävdar att polisen borde ha ifrågasatt källan.

"Hennes manipulationer borde ha föranlett, att trovärdigheten i anmälan ifrågasatts, men det tycks som NOA-utredarna och Lars Magnusson anser hennes berättelse vara så trovärdig, att man drar igång den operation, som slutar med att fem personer grips, kastats i fängelse, får sina hem genomsökta och personliga ägodelar granskade av obekanta personer, som tar med sig vad de behagar".

Hedin, som hittills inte låtit sig intervjuas sedan han släpptes fri, angriper också kammaråklagare Lars Magnusson.

"En tanke som är svår att göra sig fri från är också, att det inte är så noga med kontrollen av trovärdigheten, om bytet blir tillräckligt stort",  skriver han.

"Han måste ha ett syfte"

Kammaråklagare Lars Magnusson säger att han inte vill kommentera något kring vare sig källan eller Karl Hedins angrepp. Men säger kort:

– Han måste ha ett syfte.

Expressen har förgäves sökt de inblandade . Varken den utpekade kvinnan eller den misstänkte med koppling till henne har gått att nå.

Advokat Sven Severin.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Karl Hedins försvarare, advokat Sven Severin, var ovetande om hans klient inlägg på Facebook.

– Det har jag inte tagit del av, säger Sven Severin.

Polisens utredning om de fem misstänkta i jakthärvan fortsätter. Något beslut om eller när åtal ska väckas finns inte.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!