Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jakthärvan: Industrimannens oväntade stöd – från Dogge

Industrimannen Karl Hedin från Smedjebacken, som äger en kedja med byggvaruhandel och flera sågverk, har hela tiden förnekat brott.
Foto: MATTIAS JOHANSSON
Prins Carl Philip delade 2011 ut Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj till Karl Hedin.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dogge i videon.
Foto: FACEBOOK
– Jag tycker att alla vargar ska vara fridlysta, säger Dogge.
Foto: /IBL / /IBL

Industrimannen Karl Hedin – brottsmisstänkt för jakt på varg - får nu stöd från oväntat håll.

Artisten Dogge backar upp honom i ett inlägg i den Facebookgrupp som propagerar för Hedins oskuld.

– Jag vet inte så mycket, men han säger att han inte har skjutit någon varg, säger Dogge.

Inlägget från artisten Dogge, 43, publicerad i den offentliga Facebookgrupp som stöder industrimiljardären Karl Hedin, är på 13 sekunder.

Facebookgruppen har över 25 000 medlemmar och används även av Karl Hedin själv när han vill göra sin stämma hörd mot polis och åklagare i jakthärvan där han misstänks för olaga jakt på varg. Under drygt en månad satt Karl Hedin och fyra andra personer i höstas häktade. I dag är han släppt, men utredningen fortsätter.

Dogge upprörd över den långa häktestiden

Artisten Dogge, som inte är någon känd jägare, säger att han reagerat över att Karl Hedin, 69, suttit häktad så länge för den här typen av brott.

– Jag är med i ”Vi som stödjer Karl Hedin”, gör det du också, säger Dogge i inlägget och pekar på den orangefärgade mössa som han bär med texten.

När Expressen når Dogge är han mitt i en inspelning.

– Jag vet inte så mycket, men han säger att han inte har skjutit någon varg, säger Dogge.

– Men Hedin satt ju häktad över en månad. Det är mer än vad någon med grova brott gör. Det är knasigt, jättemärkligt.

https://www.facebook.com/stephen.lowencrona/videos/10216457874812201/?t=4

Vad har du själv för inställning i vargfrågan?

– Jag är för vargar. Jag tycker att man ska behålla vargarna och inte skjuta någon varg överhuvud taget. 

Dogge säger att han inte känner till Karl Hedin närmare, men det som fått honom att reagera är just den långa tid som Hedin satt på Kronobergshäktet i Stockholm innan han släpptes.

Varför tog du på dig mössan och gav ditt stöd?

– Det berodde på att de som stöder honom berättade att han var oskyldig, inte skjutit någon varg. Att polisen gripit honom och att han fått en del förstört för sig.


Dogge: Jag är för vargar

– Personligen är jag för vargar. Jag tycker att alla vargar ska vara fridlysta. Sedan blir vargfrågan infekterad, det förstår jag också. Men som jag uppfattar det så har den här killen inte dödat någon varg.

– Det är knasigt, jättemärkligt, säger Dogge om Karl Hedins långa tid i häktet.
Foto: SANNA DOLCK / KVP

– Det finns folk som begår mycket grova brott, men de sitter mycket kortare tid i häktet än Karl Hedin. Men har han skjutit varg ska han naturligtvis bli straffad. Jag är ingen domare, jag vet inget om bevisläget.

Vargfrågan är en sak, men häktestiden är något annat, säger Dogge.


Karl Hedin greps efter telefonavlyssning

Karl Hedin och flera av de övriga inblandade greps fredagen den 26 oktober förra året. Bakom polisrazzian låg en längre tids spaning och telefonavlyssning av de misstänktas mobiltelefoner och fasta telefoner. Dessutom fanns en hemlig källa, en kvinna som står en av de misstänkta nära, som berättat detaljerat om vissa delar som bland annat berör misstanke om att gift lagts ut för att ta död på rovdjur.

Industrimiljardären Karl Hedin, från Smedjebacken, satt häktad i en månad, misstänkt för grov olaga jakt på varg. Han har hela tiden förnekat att han gjort sig skyldig till brott.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Industrimiljardären Karl Hedin, som är en av Sveriges största skogsägare, greps i sitt hem när polis låg online med telefonavlyssning och tyckte sig uppfatta att det precis skjutits en varg.

Karl Hedin, som gått hårt åt polis och åklagare, skriver i dag i ett eget Facebookinlägg på stödsajten.

"Således har åklagaren haft en timme och en kvart på sig för att motta informationen från den avlyssnande polisen, analysera samtalet och starta operationen. På 1,5 timme är polisen på plats i Karbenning och griper 29-åringen (startar man i Stockholm har man färdats i mycket hög hastighet). Två timmar senare grips jag i mitt hem utanför Smedjebacken", skriver Hedin.

Använde ordet ”gråben” i  telefon

Hedin, som menar att han och en släkting indirekt skämtat om varg i telefon när ordet gråben använts under samtalet, ett skämt som polisen tolkat som om en varg hade skjutits och nu skulle eldas upp i en ugn i Karl Hedins sågverk i Karbenning utanför Norberg.

Karl Hedin har polisanmält polis och åklagare för hanteringen av hans fall.
Foto: MATTIAS JOHANSSON

" Jag kan inte se annat, än att hela händelseförloppet är en hafsig och felaktig tolkning av ett skämtsamt samtal, som innebar att en synnerligen osannolik händelse skulle ha inträffat. En händelse, som det inte heller finns några konkreta bevis för att den faktiskt har inträffat", skriver Karl Hedin. 

Polisens utredning fortsätter och tidigast om ett par månader kan åklagaren komma att ta ställning till om Karl Hedin ska åtalas eller inte.