Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jakthärvan: Hemliga vittnet utreds för stämpling till mord

Kvinnans make i samband med att han häktades i Svea Hovrätt hösten 2018.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Karl Hedin förnekar att han gett ”hemliga vittnet” giftet karbofuran.
Foto: MATTIAS JOHANSSON
Industrimannen Kark Hedin i samband med häktningen hösten 2018. Nästa vecka inleds rättegången.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

En förundersökning har inletts mot polisens hemliga vittne i jakthärvan kring industrimannen Karl Hedin.

Polisen utreder om kvinnan har beställt mord på sin egen make.

– Det här är nya uppgifter för mig. Det här måste jag kontrollera, säger kvinnans försvarare Thomas Jönsson.

Det var den 25 januari 2019 som maken gick in på polisstationen i Fagersta och anmälde sin fru för ”Förberedelsen till mord (med användande av skjutvapen mot man)” som det står i anmälan, uppger Svensk Jakt, som var först med nyheten. 

I nästa vecka inleds rättegången i jakthärvan där industrimannen Karl Hedin är en av de åtalade.

En bärande åtalspunkt gäller att Karl Hedin skulle ha överlämnat giftet karbofuran till en kvinna och hannes make för ett antal år sedan. Den andra åtalspunkten, som gäller att Karl Hedin var ute för att jaga varg när han greps den en 26 oktober 2018, berörs inte av de nya uppgifterna.

Båda makarna tillhöer i dag de åtallade i jakthärvan.

Kvinnan var under lång tid polisens huvudvittne och hemliga källa innan hon själv blev åtalad i jakthärvan. Hon berättade vid hemliga möten med polisen om Karl Hedins påstådda överlämnade av giftet.

Påstås ha beställt mord på sin make

Nu kräver Karl Hedins försvarare Sven Severin att rättegångsstarten ska skjutas upp eftersom det plötsligt finns en förundersökning som gäller stämplig till mord. Severin anses att kvinnans uppgifter, som hon lämnade innan hon blev misstänkt, kan ifrågasättas med hänvisning till den nya utredningen.

”Under vecka sex har förhör hållits med ett antal personer och enligt uppgift är ytterligare förhör inplanerade innevarande vecka”, skriver Severin i en inlaga till Västmanlands tingsrätt.

– Den trovärdiga källan har enligt vårt förmenande inte varit speciellt trovärdig även tidigare. Det finns anledning att sätta stora frågetecken för hennes uppgifter. Med den nya informationen så innebär det att det finns mer anledning att ifrågasätta vad som är sant och vad som är falskt från hennes sida. Det öppnar upp för andra motivbilder, säger Sven Severin till Expressen.

Hur menar du?

– Om hon har lagt ut ett kontrakt på sin makes huvud.

Enligt uppgift till Expressen ska kvinnan ha erbjudit en namngiven person 100 000 kronor för ”uppdraget”

Kvinnan försvarare, advokat Thomas Jönsson, är förvånad över de nya uppgifterna.

– Det här är nya uppgifter för mig. det här måste jag kontrollera, säger han.

Kammaråklagare Fredrik Ingblad bekräftar att det pågår en förundersökning. Men han vill inte uttala sig om vilka som är inblandade.

– Jag kan av utredningsskäl inte säga vad den handlar om, vilka som är inblandade, eller vilka åtgärder som har vidtagits.

Hur uppstod misstanken?

– Det var en tidigare förundersökning som lagts ned. Den återupptogs i början av året sedan det kommit in nya uppgifter.


De fyra misstänkta i jakthärvan

• Karl Hedin, 71, industriägare och en av Sveriges största privata skogsägare. Misstänks för grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott, anklagas för att ha tänkt skjuta varg den 26 oktober 2018 utanför Virsbo I Surahammars kommun och gett giftet karbofuran till tvåbarnsmamman och hennes make. Enligt åklagaren skulle giftet blandas i kött och läggas ut som förgiftat bete för varg i naturen.

 Förnekar brott.

• Tvåbarnsmamma, 50 år gammal, tidigare polisens huvudvittne och hemliga källa. Åtalad för medhjälp till förberedelse till grovt jaktbrott. Kvinnan misstänks ha vägt upp och förpackat gifter karbofuran. Förnekar alla anklagelser.

• Företagare, 52 år, och gift med tvåbarnsmamman. Misstänks för medhjälp till förberedelse till grovt jaktbrott.  Misstanken gäller att han tagit emot giftet karbofuran med uppsåt att döda varg, lodjur och andra fredade rovdjur. Han ska ha vägt upp giftet i doser. Förnekar brott.

• Man, 30 år, anställd. Misstänks för grovt jaktbrott.  Anklagas för att tillsammans med Karl Hedin ha varit ute för att försöka skjuta varg fredagen den 26 oktober 2018.  Förnekar brott.

TV: Industrimannen Karl Hedin om det avlyssnade samtalet

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!