Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronofogden kan beslagta Gunilla Perssons tv-pengar

- Jag vet ingenting om detta, säger Hollywoodfrun Gunilla Persson.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Det blir Kronofogdens sak att driva in skulden.Foto: Fotograf Sara Burman

Nu kan jakten på Gunilla Perssons bidragspengar inledas.

Hollywoodfrun är dömd att betala tillbaka felaktigt utbetald föräldrapenning och barnbidrag från Försäkringskassan.

– Jag vet ingenting om detta. Det är första gången jag hör något om saken, säger Gunilla Persson, 59.

Det är med en dom på fem sidor från Stockholms tingsrätt i ryggen som Försäkringskassan nu kan ta hjälp av Kronofogden för att inleda jakten på skattebetalarnas pengar.

Domen från den 18 september vann laga kraft i förra veckan. 

– Jag skickar i dag över domen till fordringshanteringen hos oss, säger Emma Bergström på processjuridiska enheten hos Försäkringskassan.

 

LÄS OCKSÅ: Så blåser de Försäkringskassan

 

Men innan jakten på pengarna inleds genomför Försäkringskassan en betalningsutredning och därefter ansöker om betalningsföreläggande.

Tvingas betala rättegångskostnaderna

I domen slås fast att Gunilla Persson ska betala 332 564 kronor plus ränta till Försäkringskassan. Hon ska även stå för myndighetens rättegångskostnader.

Kronofogden kan komma att lägga beslag på hennes arvoden från framtida tv-framträdanden, serier eller andra framträdanden.

 

Så här fördelar sig de olika posterna:

86 100 kronor som gäller felaktigt utbetalt barnbidrag för perioden juli 2006 - april 2013.

217 918 kronor som avser felaktigt utbetald föräldrapenning under perioden 23 augusti 2006 - 27 februari 2009.

28 548 kronor för felaktigt utbetald sjukpenning mellan 7 april 2009 och 1 april 2010. 

44 383 kronor i rättegångskostnader.

Den totala kostnaden hamnar på 377 000 kronor plus ränta.

Både Skatteverket och Försäkringskassan anser att Hollywoodfrun fått bidragen på helt felaktiga grunder. De slår båda fast att hon "aldrig varit bosatt  i Sverige så som hon uppgivit i sin anmälan om registrering...".

Försäkringskassan anser att hon inte bott i Sverige på  30 år.  

"Sökningar på internet visar ett stort antal träffar där det framgår att Gunilla Persson Linville har bott i USA i 30 år", skrev Försäkringskassan i en inlaga till Stockholms tingsrätt,

Gunilla Persson har inte svarat

Försäkringskassans beslut med återkrav fattades den 12 maj 2014. Försäkringskassan har flera gånger försökt få kontakt med henne i USA. Men mötts med tystnad eller returnerade brev och det löste sig inte för förrän en amerikansk stämningsman anlitades.

Försäkringskassan har genomgående haft stora svårigheter att få kontakt med Gunilla Persson och Stockholms tingsrätt har mött samma problem i samband med domstolsprocessen. Tvistemålet med Försäkringskassan avgjordes utan hennes medverkan i en så kallad tredskodom.

Gunilla Persson i polisförhör

Tidigare utreddas Gunilla Persson också för misstänkt bidragsfusk av polisen i Katrineholm och förhördes då också om misstankarna. Men brottsutredningen lades ner.

Gunilla Persson har tidigare sagt att Försäkringskassan inte ska få ett enda öre.

– Jag vet inte att jag gjort något jävla bedrägeri, kommenterade Gunilla Persson brottsmisstankarna för Expressen 2015, och menade samtidigt att fler svenskar kunde ha gjort sig skyldiga till liknande saker: 

– Jag skulle kunna namnge många kvinnor som fick bidrag för sina barn, de hade dem i skola halva tiden i New York och halva tiden hemma i Sverige. Ingen av de här kvinnorna kunde väl drömma att det var ett brott. Inte jag heller, sa hon då.

"Aldrig se ett rött öre"

Till Aftonbladet sa Gunilla Persson för drygt en månad sedan:

– På den här jorden kommer de aldrig att se ett rött öre från mig.

Dagens besked om att Försäkringskassan nu går vidare överraskar Gunilla Persson.

– Jag vet ingenting om detta. Det är första gången jag hör något om saken. 

Förra året var det ungefär 6 000 ärenden som Försäkringskassan skickade till Kronofogden. Årets siffra är lägre. 2000 ärenden har hittills i år skickas vidare.

– Har vi inga andra vägar att få in pengar på, och vi ser att det finns en betalningsförmåga, då går vi till Kronofogden, säger Fredrik Falk, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!