Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jakob har köpt
1 000 trisslotter

Jakob Vastamäki har införskaffat 1 000 lotter.
Foto: Privat
Det krävs styrka i armarna för att orka skrapa alla lotter.
Foto: Privat
En av alla 1 000 lotter.
Foto: Privat

Plötsligt händer det.

Eller?

23-årige Jakob har köpt 1 000 Triss-lotter för att ta reda på, och granska, om vägen till evig lycka går via statens lotteriförsäljning.

– Några har hört av sig och sagt att jag kastat bort mina pengar, säger han.

Jakob Vastamäki, 23, har gjort en ovanlig investering.

Med pengar ur egen ficka har han köpt 1 000 Triss-lotter via tre olika inköpsställen.

Det handlar dock inte om något spelberoende. Åtminstone inte än, som han själv uttrycker det. Jakob pluggar till tv-producent på Stockholms dramatiska högskola och Triss-projektet blir hans examensarbete.

Tanken är att ”testa den statliga lyckan".

– Jag bestämde mig för att kolla om den statliga lyckan stämmer. För staten äger Svenska spel som säljer lotter till oss medborgare och vi genererar då 4,8 miljarder till statskassan via Svenska spel, säger Jakob och fortsätter:

– Kollar man på ”Nyhetsmorgon" så sitter folk och skrapar i tv men där är det vinstlotter varje gång, de är ju där för att vinna. Det är det vi ser hela tiden men vad är det egentligen ”där bakom”?

"Jag bidrar till välfärden"

Och det är alltså det som Jakob vill ta reda på.

De 1 000 lotterna kommer att skrapas mellan 12 mars och 12 maj och allt går att följa via Jakobs sidor på Facebook och Instagram där skrapningarna sänds.

– Det är en journalistisk granskning av den statliga lyckan som säljs, säger Jakob.

Men du finner viss problematik i att staten de facto säljer lotter till medborgarna under förutsättningen om eventuell rikedom?

– Jag kommer att varken säga bu eller bä om Svenska spel eller andra utländska spelbolag, men faktum är att staten säljer lotter till oss medborgare och att det blir pengar till dem.


Det krävs lite armstyrka för att orka med.

30 000 kronor gick Triss-köpet på.

– Några har hört av sig och sagt att jag kastat bort mina pengar men ”tacka mig”, säger jag då. För jag bidrar till välfärden, säger Jakob.

Ja, du pumpar ju in pengar i Sverige nu.

– Ja men verkligen, ingen kan kritisera det här projektet. Men det kanske inte riktigt är Janne Josefsson-nivå på det här, granskningsmässigt.

Du kan få ta del av vinsterna

Framöver ska Jakob även resa ut i landet för att skrapa lotter med sina följare.

– Vinner vi på de lotterna så delar vi på vinsten. Motkravet är att man följer mig på Facebook eller Instagram, säger han.

Redan efter ett dygns skrapande har Jakob insett att det blir en utmaning.

– Jag vet ju först när projektet är slut om jag kommer att gilla den statliga lyckan eller inte men just nu känns det inte som att jag gillar den. Jag har precis börjat skrapa och jag har insett att det är ett helt sjukt projekt jag har tagit mig an, säger han.

Många av dina följare påpekar att du skrapar lotterna med dina naglar.

– Ja, jag ber om ursäkt. Trots att jag köpte 1 000 lotter fick jag ingen grej att skrapa med och jag tänkte inte på det heller.

Kommer att kontakta psykolog

Jakobs ambition är att träffa psykologer, matematiker och politiker under projektets gång för att bolla frågor rörande spel, vinstchanser, psykologi och spelberoende.

– Det här blir ju en inre resa. Jag vet inte hur jag kommer att må… är jag per definition spelberoende nu när jag har köpt de här lotterna? Det vet jag inte. Och hur kommer jag att må när jag skrapar den sista lotten? frågar sig Jakob.

Du kanske bara vill ha mer.

– Exakt, jag har ingen aning.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!