Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jakob Grinbaum friad från insideranklagelser

Jakob Grinbaum.
Foto: Fjärde AP-fonden

Styrelseproffset Jakob Grinbaum, 68, är inte längre misstänkt för insiderbrott. 

Åklagaren berättar för Dagens industri att utredningen är nerlagd. 

"Jag är oskyldig till det som jag nu utreds för", har Grinbaum tidigare skrivit i ett brev som han skickade till Regeringskansliet. 

Ekobrottsmyndighetens utredning om grovt insiderbrott mot Jakob Grinbaum är nerlagd. Det bekräftar chefsåklagare Thomas Langrot för Dagens industri, Di

– Jag har lagt ned på den grunden att det numera saknas anledning att anta att brott förövats, och det innebär att det finns nu ingenting som talar för att han har begått insiderbrott, säger åklagaren till tidningen. 

LÄS MER: Styrelseproffs greps – misstänks för insiderbrott

Sålde och köpte 37 000 aktier inom loppet av en vecka

Misstankarna gällde aktieaffärer som Grinbaum genomfört i fastighetsbolaget Oscar Properties, där han tidigare var styrelseordförande. 

Efter att först ha sålt 37 000 aktier vid hög kurs den 9 och 10 mars i år så köpte han tillbaka samma antal en knapp vecka senare när kursen hade sjunkit med 10 procent. 

Orsaken till kursfallet var ett uttalande från bolagets vd och huvudägare Oscar Engelbert om att han hade sålt 3,75 miljoner aktier. 

– En person i hans ställning, eller andra personer i liknande positioner, som handlar på det här sättet inför en kurspåverkande händelse får räkna med att det blir en brottsutredning med allt vad det kan innebära", säger Thomas Langrot till Di. 

LÄS MER: ”Jag är oskyldig till det jag nu utreds för”

Jakob Grinbaum: "Är oskyldig till det som jag nu utreds för"

När misstankarna blev kända bedyrade Jakob Grinbaum sin oskuld i ett brev till Regeringskansliet. 

Men han beslutade ändå att hoppa av sina styrelseuppdrag. 

"Jag är oskyldig till det som jag nu utreds för och är övertygad om att det kommer visa sig framöver, men för mig är det nu viktigast och mest angeläget att förtroendet för den statliga myndigheten Fjärde AP-fonden och de statliga bolagen SBAB och Jernhusen förblir orubbat. Därför begär jag att få bli entledigad från mina styrelseuppdrag som vice ordförande i Fjärde AP Fonden, vice ordförande i SBAB och från mitt uppdrag som styrelseledamot i Jernhusen med omedelbar verkan", skrev han i brevet. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!