Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jakob, 23, köpte 1 000 lotter – vann storvinst

"Jag trodde aldrig att jag skulle vinna så mycket pengar", säger Jakob.
Foto: Privat.
På söndagen vann Jakob sin hittills största vinst – 10 000 kronor.
Foto: Privat.
"Mitt projekt handlar också om att jag vill lära mig själv om de här frågorna", säger Jakob.
Foto: Privat.

Jakob Vastamäki köpte 1 000 Triss-lotter för pengar ur egen ficka.

Nu har 23-åringen vunnit första storvinsten, vilket blev ett roligt men antagligen tillfälligt plåster på såren i plånboken, menar han.

– Jag hoppas verkligen att folk förstår vilken liten möjlighet det är att vinna och vilken tur jag hade, säger han.

13 mars skrev Expressen om Jakob Vastamäki, 23, som investerat 30 000 kronor – i totalt 1 000 Triss-lotter.

Jakob pluggar till tv-producent på Stockholms dramatiska högskola och Triss-projektet är hans examensarbete.

Målet är att ”testa den statliga lyckan”.

– Jag bestämde mig för att kolla om den statliga lyckan stämmer. För staten äger Svenska spel som säljer lotter till oss medborgare och vi genererar då 4,8 miljarder till statskassan via Svenska spel, sa Jakob i samband med att projektet satte i gång.

– Kollar man på ”Nyhetsmorgon" så sitter folk och skrapar i tv men där är det vinstlotter varje gång, de är ju där för att vinna. Det är det vi ser hela tiden men vad är det egentligen ”där bakom”? fortsatte han.

Första storvinsten

Ett par veckor senare har Jakob drygt 700 lotter kvar att skrapa.

Och på söndagen vann han sin hittills största vinst – 10 000 kronor.

– Jag har vunnit 12 430 kronor totalt hittills. På 234 skrapade lotter. Och det är då en skrapkostnad på 7 020 kronor. Så jag ligger 5 000 kronor plus om man räknar skrapkostnaden och jag kommer att göra det ett tag nu, säger Jakob.

Som säger att 10 000-kronorsvinsten kom på gott och ont.

– Jag kommer aldrig att få den vinsten igen och nu har jag 700 lotter kvar. Det var maffigt och häftigt att vinna 10 000 men samtidigt en liten tomhet, för att den kom nu och inte sen, säger han.

Jakob har fått frågan ”vad ska du göra för pengarna?” vilket han tycker är lite märkligt.

– Jag trodde aldrig att jag skulle vinna så mycket pengar. Jag har fortfarande en bit kvar till 30 000… och det är det som är så sjukt egentligen. Att alla säger "grattis", för än så länge har jag fortfarande ett stort hål som ska fyllas, säger han och fortsätter:

– ”Vad ska du göra?” Ja, eftersom jag köpt 30 000 kronor för att kunna granska "den statliga lyckan" så var det bara en början. Det är först om jag vinner mer än 30 000 som den frågan är befogad. För de som sitter i tv och skrapar har alltid vunnit mer än de har lagt antagligen.

Liten chans till vinst

Ja, just nu ligger Jakob alltså plus i sitt skrapande men det är antagligen högst temporärt.

Chansen att fler större vinster ska trilla in är ytterst liten.

– Jag blev väldigt glad men av 16 miljoner lotter är det 368 stycken 10 000-kronorsvinster så jag hoppas verkligen att folk förstår vilken liten möjlighet det är att vinna, och vilken tur jag hade, säger han.

Svenska spel ringde

De senaste veckorna har Jakob även träffat och skrapat lotter med mentalisten Henrik Fexeus, känd från tv, som även är expert på praktisk psykologi och påverkan.

– Mitt projekt handlar också om att jag vill lära mig själv om de här frågorna. Vad som händer i hjärnan, varför staten säljer spel, prata med Svenska spel och politiker. Han berättade att det är dopamin i hjärnan som sätter igång när vi skrapar lotter. Det är därför vi alltid vill ha en lott till, för vi vill ha mer dopamin och därför är det lätt att hamna i spelberoende. Och de som utformar de här lotterna måste ju veta det. Det är väl också en slutsats, säger Jakob om vad han har lärt sig hittills.

Just nu följer 18 000 personer Jakobs skrapande på Facebook och drygt 28 000 på Instagram.

– Svenska spel hörde av sig och grattade mig för vinstvinsten. Och det är klart att de gjorde det, de har ju fortfarande vunnit ungefär 18 000 på mig, så det är enkelt att gratulera då, säger han.