”Jag upplevde ett hot”, säger Anders Sundström om telefonsamtalet från Qvibergs rådgivare Ager-Hanssen. Foto: ERJA LEMPINEN / SCANPIX”Jag upplevde ett hot”, säger Anders Sundström om telefonsamtalet från Qvibergs rådgivare Ager-Hanssen. Foto: ERJA LEMPINEN / SCANPIX
”Jag upplevde ett hot”, säger Anders Sundström om telefonsamtalet från Qvibergs rådgivare Ager-Hanssen. Foto: ERJA LEMPINEN / SCANPIX
”Mats (Qviberg, bilden ovan) kände sig grundlurad av Anders Sundström. Det är hundraprocentigt säkert”, säger Christen Ager-Hanssen. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT”Mats (Qviberg, bilden ovan) kände sig grundlurad av Anders Sundström. Det är hundraprocentigt säkert”, säger Christen Ager-Hanssen. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
”Mats (Qviberg, bilden ovan) kände sig grundlurad av Anders Sundström. Det är hundraprocentigt säkert”, säger Christen Ager-Hanssen. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Christen Ager-Hanssen förstår inte Sundströms kritik. Han säger själv att han inte alls uppträtt hotfullt i telefonen, utan att det snarare var han som kände sig hotad av Sundström. Foto: BOBBO LAUHAGEChristen Ager-Hanssen förstår inte Sundströms kritik. Han säger själv att han inte alls uppträtt hotfullt i telefonen, utan att det snarare var han som kände sig hotad av Sundström. Foto: BOBBO LAUHAGE
Christen Ager-Hanssen förstår inte Sundströms kritik. Han säger själv att han inte alls uppträtt hotfullt i telefonen, utan att det snarare var han som kände sig hotad av Sundström. Foto: BOBBO LAUHAGE
Michael Wolf, chef för Swedbank när dramatiken utspelade sig. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TTMichael Wolf, chef för Swedbank när dramatiken utspelade sig. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT
Michael Wolf, chef för Swedbank när dramatiken utspelade sig. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT

”Jag kände mig hotad av Qvibergs rådgivare”

Publicerad

Det kokar under ytan mellan Swedbanks tidigare styrelseordförande Anders Sundström och finansmannen Mats Qviberg.

I centrum för bråket finns ett telefonsamtal.

– Jag upplevde ett hot, säger Anders Sundström om telefonsamtalet som kom från finansmannens rådgivare, norrmannen Christen Ager-Hanssen.

– Patetiskt, svarar norrmannen.

Det kunde lika gärna ha varit ett manus till ett tv-drama med intriger och maktspel på toppnivå inom det svenska näringslivet, där knivarna slipades vassa bakom ryggen  på offren och svarta tidningsrubriker. 

Men här handlar det om verkligheten.

För att förstå något av turerna måste vi gå tillbaka hösten 2015.

I huvudrollerna:

• Anders Sundström, tidigare S-minister, tung inom den socialdemokratiska rörelsen, ordförande i Kooperativa Förbundet, KF, och hösten 2015 ordförande i Swedbank. 

• Mats Qviberg, egocentrisk finansman, storägare och styrelseordförande i bilkedjan Bilia och numera ägare till tidningen Metro.

• Christen Ager-Hanssen, norrman, som är rådgivare och hjälpreda åt Mats Qviberg och sedan en tid tillbaka styrelseordförande i Metro.

• Michael Wolf, chef för Swedbank när dramatiken utspelade sig.

Sundström: Jag utsattes för ett drev

Men den här artikeln ska inte handla om stormvindarna kring Metro utan turbulensen i Swedbank och några av bankens tidigare nyckeldirektörer. Och det känsliga telefonsamtalet.

Anders Sundström hävdar att han blivit utsatt för ett drev, iscensatt av Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen. Qviberg å sin sida anser sig ha blivit lurad av Sundström.

 

LÄS MER: TV4 bryter med Metro efter Qvibergs intervju 

 

Upprinnelsen är följande.

Bilkedjan Bilia hade rekryterat en nyckelperson som tidigare innehaft en topposition i Kooperativa Förbundet, KF.

Ett extremt gott vitsord bidrog till att den tidigare KF-direktören fick jobbet på Bilia. Vitsordet ska ha kommit från Anders Sundström.

Men KF-direktören hann aldrig tillträda. Någon eller några personer i Mats Qvibergs närhet  viskade i hans öra om att det fanns kraftiga betänkligheter kring KF-direktören. Uppgifterna om direktören ledde till att Qviberg drabbades av betänkligheter kring sin stjärnrekrytering.

Exakt när nästa akt inleddes är oklart. Men Mats Qviberg satte sin rådgivare Christen Ager-Hanssen på att utreda KF-mannen som var på väg att tillträda sin befattning.

– Vi kollade upp honom och fann bland annat kopplingar till två Swedbankdirektörer och en del konstiga affärer, säger Christen Ager-Hanssen till Dina Pengar.

”Mats kände sig grundlurad”

Den qviberska utredningsluntan framtagen av Christen Ager-Hanssen växte.

Utredningen bestod nu av en massa mystiska affärer och frågetecken där KF-mannen och två av toppdirektörerna under Swedbankchefen Michael  Wolf stod i centrum och trådar ledde rakt in i banken.

– Mats kände sig grundlurad av Anders Sundström. Det är hundraprocentigt säkert, säger norrmannen i dag.

 

LÄS MER: Så gick det till när Sundström petades 

 

Christen Ager-Hanssen ringde upp Anders Sundström. De hade aldrig träffats och det här var första gången Sundström hörde norrmannens röst.

– Jag blev uppringd av Christen Ager-Hanssen som berättade att han kände till ett antal medarbetade på Swedbank som tillsammans med en utomstående köpt fastigheter. Han skulle se till att det blev allmänt känt och jag skulle komma till skada.

Sa han skada?

– Jag upplevde ett hot. Det var obehagligt. 

”Gör det på uppdrag av Qviberg”

Anders Sundström återkommer flera gånger till att han upplevde telefonsamtalet från Christen Ager-Hanssen som mycket obehagligt.

– Under samtalet sa han att han jobbat för Qviberg under lång tid och att han gjorde det här på uppdrag Qviberg.

Vad skulle då vara Qvibergs tanke med det hela?

– Det vet jag inte.

Anders Sundström säger att han – efter vissa kontroller – gick vidare och berättade om samtalet för Swedbanks dåvarande koncernchef Michael Wolf.

Hur reagerade Wolf på det du sa?

– Jag vill inte gå in på det. Jag vill inte gå längre än så här.

 

LÄS MER: Michael Wolf stäms på flera miljoner 

 

Anders Sundström hävdar att han blev utsatt för ett drev i Swedbankhärvan och att det var iscensatt av Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen.

”Jag visste inte vem han var”

Sundström säger att han väntat med att berätta om det hotfulla samtalet eftersom han ville avvakta Finansinspektionens friande beslut. 

– Jag tyckte jag efter att att ha fått uppleva detta enorma drev mot mig, att det var av ett allmänt intresse hur man skapar ett drev. Hade jag gått ut med det här för ett år sedan i media så hade jag bara mötts av kommentarer att mina uttalanden bara var ett sätt att flytta fokus.

Har du haft något att göra med Christen Ager-Hanssen tidigare?

– Aldrig. Jag visste inte vem han var. Jag var tvungen att gå i och kolla hans historia. Det gjorde att jag blev försiktig.

 

LÄS MER: Nya tidningsägaren om kritikerstormen

 

Christen Ager-Hanssen förstår inte Sundströms kritik. Han säger själv att han inte alls uppträtt hotfullt i telefonen, utan att det snarare  var han som  kände sig hotad av Sundström.

Anders Sundström upplevde samtalet som hotfullt och obehagligt.

– Verkligen inte. Han överdramatiserar varje litet ord. Jag sa bara att det kanske är bra om du gör en genomgång av de här affärerna i banken. Och jag sa att han kunde få ta del av hela mitt material. Det ville han inte.

Jag sa att han skulle städa upp”

Materialet gällde de två toppdirektörerna i Swedbank som gjort affärer på ett tvivelaktigt sätt med den tidigare KF-direktören.

Sundströms tvivel kanske berodde kanske  på att han inte kände dig? 

– Nej, det tror jag inte. Jag sa att jag var rådgivare till Mats Qviberg. Jag tyckte att han skulle städa upp, det var hans skyldighet som ordförande.

– Anders Sundström ville inte städa upp i banken. Han ville inte ta tag i frågan.

Finansinspektionen började utreda Swedbank och de media rubrikerna blev allt fler.

Turbulensen på banken internt tilltog. Dramats slut blev inte bara att Michael Wolfs två direktörer på Swedbank lämnade banken. Han själv åkte också ut och innan röken lagt sig hade även Anders Sundström fått packa och gå.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen