I 50 år har Anders Andersson jobbat i läsarnas tjänst – nu är han aktuell med en bok om sitt liv spalterna. Foto: Michaela HasanovicI 50 år har Anders Andersson jobbat i läsarnas tjänst – nu är han aktuell med en bok om sitt liv spalterna. Foto: Michaela Hasanovic
I 50 år har Anders Andersson jobbat i läsarnas tjänst – nu är han aktuell med en bok om sitt liv spalterna. Foto: Michaela Hasanovic
När Anders Andersson fyllde 40 fick han en Emil-bok med en personlig dedikation från Astrid Lindgren. Foto: Michaela HasanovicNär Anders Andersson fyllde 40 fick han en Emil-bok med en personlig dedikation från Astrid Lindgren. Foto: Michaela Hasanovic
När Anders Andersson fyllde 40 fick han en Emil-bok med en personlig dedikation från Astrid Lindgren. Foto: Michaela Hasanovic
Anders Anderssons första ekonomiska tips – skrivet för 60 år sedan. Foto: Michaela HasanovicAnders Anderssons första ekonomiska tips – skrivet för 60 år sedan. Foto: Michaela Hasanovic
Anders Anderssons första ekonomiska tips – skrivet för 60 år sedan. Foto: Michaela Hasanovic
Boken "Mitt liv med dina pengar" släpps i dagarna på Ekerlids förlag.Boken "Mitt liv med dina pengar" släpps i dagarna på Ekerlids förlag.
Boken "Mitt liv med dina pengar" släpps i dagarna på Ekerlids förlag.

"Jag har följt mina egna råd"

Publicerad

Under 50 år i läsarnas tjänst har Anders Andersson avslöjat såväl gangsterkungar som pampar, telefonskojare och giriga banker.

Många som följt hans sparråd har blivit miljonärer – precis som han själv. 

– Nu ger jag bort pengar, säger han. 

Skulle du klara av att spara en 20-lapp om dagen. Då kan du också bli aktiemiljonär. 

Anders Anderssons råd i press, radio och tv har gett honom en position som Sveriges privatekonomiske guru. Dessutom har han blivit rik på kuppen. 

– Jag har följt mina egna råd, säger han.

I boken “Mitt liv med dina pengar” summerar han sitt yrkesliv och bjuder på sina bästa ekonomiska framgångstips.

Två av Anders Anderssons råd när det gäller aktieaffärer har han upprepat så många gånger att han blivit hånad:

• Lägg inte alla ägg i samma korg.

• Sitt still i båten.

Anders Andersson varnar för att köpa aktier i ett enda bolag - och använder kraschen för Ericssonaktien som ett varnande exempel.

Han varnar också för att sälja stabila aktier för tidigt. 

Men det är inte säkert att börsen är den bästa sparformen för dig.

– Har man inte tid eller lust att hålla på med aktier kan man gå till fonder, säger Anders Andersson.

Men då gäller det att hålla ögonen på förvaltningskostnaden.

Måste kolla över tid

Han varnar speciellt för allemansfonder, som ofta visat sig vara fonder som följer börsindex men till en hög kostnad.

– Om man inte ska ha egna aktier så finns billiga indexfonder. Ska man köpa någon fond som inte är en indexfond måste man vara noga med att kolla att fonden gått bra under lång tid, säger Anders Andersson.

Men man kan också tänka sig investmentbolag som en övergång. 

– Köper man till exempel Investor tar man rygg på familjen Wallenberg. Det är ett mellanting som inte är så dumt.

Förutom att vara noga med att hushålla och förvalta sina pengar har också Anders Anderssons affärsprojekt varit ekonomiskt framgångsrika. 

Bland annat är han upphovsman till Vismakoncernens första skatteprogram. Han tjänade också några miljoner när han sålde sin andel av tidningen Privata Affärer, som han varit med om att bygga upp och tidningen Driva Eget som han själv startade. 

Ett av Anderssons främsta privatekonomiska råd är att ge sig in så tidigt som möjligt på bostadsmarknaden. För några år sedan sålde Anders Andersson och hustrun Margareta villa på Tyresö som de köpt för några hundra tusen på 70-talet för 4,5 miljoner. Nu bor paret i en vacker bostadsrätt i Nacka. 

– Jag har så jag klarar mig absolut, säger Anders Andersson ödmjukt - och fortsätter:

– Jag har börjat ge bort pengar och engagerat mig i Hand in hand som stöder entreprenörskap i fattiga byar i Indien och sitter i med i stiftelsen Soptippen som hjälper barn i Sydamerika. 

Vill inte gå på bluff

Valet av välgörenhetsorganisationer har bestämts med stor precision - där låga kostnader för administration har vägt tungt.

– Pengarna är ingen drivkraft för mig nu på något sätt. Men jag vill inte gå på någon bluff bara för att jag har råd, säger Anders Andersson. 

Han råder läsarna att jämföra priser när de storhandlar eller väljer försäkringsbolag och bank.

– Jag är inte snål, men jag vill inte göra några dåliga affärer. Det sitter så djupt i generna och från min barndom, säger Anders Andersson.

Vägen till karriären som privatekonomisk entreprenör började i föräldrahemmet, familjens lanthandel i byn Belganet i Blekinge. 

– Min pappa var lanthandlare och som äldste sonen skulle jag då också bli lanthandlare. Jag var alltid intresserad av att göra affärer, men jag hade också ett stort intresse i fotografering, berättar Anders Andersson.

Det blev ett jobb ledigt som kontorsvaktmästare på lokalredaktionen på Blekinge Läns Tidning. Anders Andersson ansökte och fick det - med baktanken att kunna få in bilder i tidningen.  

– När jag åkte moped till Ronneby hittade jag ofta något att plåta. När jag visade bilderna så undrade tidningen om jag kunde skriva texter till bilderna. Några år senare blev jag reporter, säger han.

I början av 70-talet flyttade han till Stockholm för att gå på Journalisthögskolan. Efter examen sökte han sig till Expressen.

– Jag bara traskade upp till andraredaktören på Expressen och fick ett vikariat. Efter tre månader sprang den legendariska redaktionschefen Sigge Ågren förbi mitt bås och sa “Du din lille jävel, du är anställd. Du ska börja på kriminalredaktionen”. 

Mord blev enahanda

Efter ett tag började Anders Andersson tycka att alla “mordaffärer började bli lite enahanda” och specialiserade sig på ekonomisk brottslighet. 

Anders Andersson hade också en framträdande roll i Expressens satsning på privatekonomisk bevakning - inte minst när det gäller skatter.

Istället för att läsarna skulle betala dyrt till speciella deklarationsbyråer för att klara av den tidens komplicerade blanketter så hyrde Expressen in experter från Skattemyndigheten som under kvällstid tjänade extrapengar på att svara på läsarnas frågor, under ledning av Anders Andersson. Satsningen blev en stor succé. Varje kväll i tre veckor hjälpte tiotals skatteexperter hundratals läsare. 

Ett år hyrde Expressen till och med Blå Hallen i Stockholm, som snabbt fylldes av läsare som köade för att få hjälp av tidningens experter.

Anders Anderssons driv uppskattades av Expressens chefredaktör Bo Strömstedt. 1985 blev han redaktör för en egen bilaga i Expressen, “Pengarna & Livet”. 

På förstasidan av premiärnumret presenterade Bo Strömstedt redaktören Anders Andersson för läsarna.

“När jag ser honom på väg i korridoren, med snabba steg och lurifaxen i ögat, är det inte utan jag tänker på Emil i Lönneberga”, skrev Strömstedt.

Dedikation från Astrid Lindgren

När Anders Andersson fyllde 40 år så fick också en Emilbok av sin chefredaktör, med en personlig dedikation från Astrid Lindgren på temat pengarna och livet utifrån Emils klassiska sockerdricksdilemma. 

“När jag inte har pengar då kan jag inte dricka sockerdricka och när jag har pengar då får jag inte dricka sockerdricka, när i hundan ska jag köpa sockerdricka?”

Anders Andersson förstår upprördheten både kring SVT:s  avslöjande om Nordeas Panamaaffärer och turbulensen kring Swedbank.

 – Nordea verkar gynna ljusskygga rika kunder och hjälpa dem att gömma sina pengar på samma sätt som knarkmaffian gör. Så kan det gå för företag som tänker mest på att maximera sin vinst utan fingertoppskänsla för hur vanliga kunder vill bli behandlade.

Men det är viktigt att skilja på skattebrottslighet och skatteplanering, framhåller Anders Andersson.

– Jag har gett många skatteråd och tycker inte att det var fel att berätta om de lagliga vägar som fanns. På den tiden var det så att de där smarta tipsen skulle bara vip-kunderna på bankerna få. Men jag menade att så länge råden är lagliga är de till för alla, säger Anders Andersson.

 

Fotnot: Boken "Mitt liv med dina pengar" släpps i dagarna på Ekerlids förlag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen