Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag hade fixat världens dejt, men hon noterade det inte ens"

"Rent kommersiellt är det förstås fantastiskt att bli korad till Sveriges, Norges och Nordens bästa hotellkedja, men det är ännu trevligare att vi fick pris för att vi är den bästa arbetsplatsen för hbtq-personer i Sverige", säger Petter Stordalen, här på "At Six"-hotellets tak.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"Jag minns hur hon fäste blicken i mina ögon och när jag mötte hennes ögon... Oj, oj, oj!", berättar Petter Stordalen om första dejten med Gunhild Stordalen, läkare.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Petter Stordalen annonserar på sitt Instagramkonto att han överlåter företaget åt barnen Henrik, 24, Emilie, 26, och Jakob, 21.
Foto: Instagram
Nordic Choice Hotels Petter Stordalen intervjuas av Expressens Karin Sörbring på nya "rebellhotellet" Comfort Hotel XPress Stockholm Central.
Foto: Expressen
Mitt i intervjun bryter Petter Stordalen in med uppföljningsfrågor om reportern Karin Sörbrings barn och familj som Stordalen undrade över då hon nio månader tidigare intervjuade honom på hotellet "At Six", saker som hans månghövdade stab inte överhörde och som ingen annan kunnat påminna honom om.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Han inviger sitt 190:e hotell och har prisats för "bästa hotellkedja", men hustrun Gunhild Stordalen imponeras inte i första taget.

Nu berättar hotellmagnaten om hur alla hans ansträngningar kan gå obemärkta förbi.

- Jag förstod redan vid första dejten att det inte är lätt att imponera på Gunhild. Jag hade fixat världens dejt, men hon noterade det inte ens, säger Petter Stordalen, 55, i en stor intervju om varför han skrev över förmögenheten på 25,7 miljarder till de tre barnen och hur det är att vara anhörig när ens äkta hälft drabbas av en svår sjukdom.

Inte nog med att Petter Stordalen fick ha tålamod och försöka besegra läkaren Gunhild i löpartävlingen Bygdøymila innan hon till slut gick med på att träffa honom:

- Jag hade jobbat i två år för att få den där dejten och hade arrangerat med rosenblad. Allt var perfekt. Jag hade en T-shirt på mig som det stod "Love" på i samma färg som på rosorna. Till och med musiken var noggrant utvald. Hon noterade inget av detta och hon var heller inte intresserad av hur mitt hus såg ut, minns Petter Stordalen.

Han fortsätter:

- På den tiden åt Gunhild fortfarande sushi och till det drack vi vitt vin, men jag är säker på att jag kunde ha serverat vad som helst, hon hade inte tyckt att det spelade någon roll. Jag minns hur hon fäste blicken i mina ögon och när jag mötte hennes ögon... Oj, oj, oj!

Petter Stordalen har sagt att han är "stolt väskbärare" när frun Gunhild Stordalen föreläser på högnivåmöten i FN, talar på TedMed eller träffar presidenter, kungligheter och ledande forskare för att öka medvetenheten om hur det vi äter påverkar vår hälsa och vår planet.
Foto: GEJO FOTO, SWEDEN / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON

"En bra dag når jag Gunhild till knäna"


Petter Stordalens skakar på huvudet och ler där han sitter i skinnsoffan en trappa upp på nyöppnade "Comfort Hotel XPress Stockholm Central" och sippar på den mangosmoothie som Expressen har med.

Hur har maktbalansen mellan Gunhild och dig förändrats genom åren?

- Den har alltid varit på samma sätt. En bra dag når jag henne till knäna.

Du brukar säga så...

- Men det är sant. Jag skulle aldrig klara att kvala in och få hålla ett föredrag i FN under högnivåveckan. När Unilevers vd Paul Polman kom till Norge för att träffa den norska statsministern tog han sig tid att först åka till Eats huvudkontor och träffa Gunhild. Jag skulle aldrig ha fått till ett möte med honom, jag skulle möjligtvis ha blivit framkopplad till hans sekreterare och fått ett e-mejlbesked om att mr Polman är en mycket upptagen man som verkligen inte har tid med herr Stordalen och en hotellkedja. 

- Och sedan vår första dejt har maktbalansen varit sådan. Gunhild brukar ju skoja om att jag tjänar ihop pengarna och hon förbrukar dem på att rädda världen.

"Just nu river vi ett hotell i Oslo för att öppna Norges största hotell. 98 procent av allt material som forslas bort återvinns. Det kostar kanske lite mer att jobba så, men det känns bättre", säger Petter Stordalen till Expressens Karin Sörbring.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Fakta/Miljöaktivist med 16 500 anställda

NAMN: Petter Anker Stordalen .

ÅLDER: 55.

YRKE: Ägare av Nordic Choice-kedjan som har cirka 190 hotell i Skandinavien och Baltikum. Miljöaktivist.

BOR: Slottsliknande villa med sjötomt på Bygdøy utanför Oslo, sommarhus i Kristiansand.

FAMILJ: Hustrun Gunhild Stordalen, 39, läkare, medicine doktor, miljöaktivist och grundare av och ordförande för Eat och Stordalen Foundation. Barn Emilie, 26, Henrik, 24, och Jakob, 21 (med exhustrun Ingrid F. Stordalen). Hunden Öbbe.

FÖDD OCH UPPVUXEN:  I Porsgrunn i Norge med en bror och två systrar.

MAMMA ÄR: Kari Stordalen, 75, var hemma med barnen och jobbade även i familjens Ica-butik.

PAPPA VAR: Livsmedelshandlaren Knut Anker Stordalen, norsk mästare i brottning (1933–94).

UTBILDNING: Norges köpmannainstitut, Norges varuhandelshögskola, Norges marknadsföringshögskola.

KARRIÄR: "Norges bästa jordgubbsförsäljare" (1974), landets yngsta köpcentrumschef (City Syd i Trondheim, Fastighetsdirektör i Atle Brynestads företag "Made in", Realkreditts fastighetsbolag. Vd "Sten & Ströms". Köpte tillsammans med Christen Sveaas 68 procent av aktierna i den skandinaviska delen av Choice Hotels (1996). Självbiografin "Min hemlighet" (2015). 

AKTUELL: Inviger i dagarna "Comfort Hotel XPress Stockholm Central".

I vanliga fall brukar Petter Stordalen avverka någon av sina olika tre löparrundor då han är i Stockholm, men den här gången är han bara i stan över dagen för att peppa unga gymnasieelever som driver företag och uppmärksamma det senaste tillskottet i Choice-koncernen.

Gunhild Stordalen är emellanåt med då maken Petter Stordalen inviger hotell och har fester för de 16 500 Nordic Choice-anställda, men hon lägger nästan dygnets alla timmar på arbetet med Eat.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / © FOTOGRAF CHRISTER WAHLGREN

Vad är det för skillnad för dig att inviga ditt 190:e hotell "Comfort Hotel XPress Stockholm Central", jämfört med ditt 189:e?

- Jag är inte så upptagen av sådana siffror, utan snarare av att vi fortsätter att utvecklas. Det kändes fantastiskt när jag var på Yasuragi förra veckan och såg resultatet av att vi stängde hotellet i åtta-nio månader och renoverade det och åstadkom något helt annorlunda och samtidigt lyckades bevara det unika med Yasuragi. Det har internationell toppklass i dag. Om man ser på "Comfort XPress Stockholm Central" så är det den hela andra skalan på hotellkedjan.


"Vi tar bort allt du inte behöver", säger Petter om "rebellkedjan"


Ja, på Fastighetsvärlden.se kallas den här affärsidén med nästan hälften så låga priser som vanligt för "rebellkedja"?

- Vi tar bort allt som du inte behöver och behåller allt du behöver om du bara ska sova. Du kanske ska på en konsert och har redan lagt pengar på en flygresa och en middag. Då vill du förmodligen inte lägga 3 500 kronor på en hotellvistelse som du inte kommer att utnyttja fullt ut. Du anländer på morgonen, träffar dina kompisar, går på konserten och kraschar på hotellrummet klockan 01.30.

Ni har inte ens en vanlig frukostmatsal här?

- Vill du ha frukost så fixar vi det. På Xpress pratar vi om "selected service", utvald service. Säg till mig vad du vill ha så ordnar jag det. I ”barceptionen” (kombinerad bar och reception, reds anm) finns det chiapudding, fairtrade-kaffe, gröt och annat som man kan köpa och slå sig ner med i lobbyn eller äta på språng. 

Petter Stordalen kramar Getingen under Almedalsveckan i Visby, 2016.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Du har instagrammat om att Nordic Choice Hotels har korats till årets bästa hotellkedja ("Grand travel award 2018"), men skrev att det betydde mest att ni anses var bäst på hållbarhet?

- Ja, för några år sedan sade vi att vi skulle jobba på nivåerna "people", "planet" och "profit" (människor, jordklot och vinst, reds anm), i den ordningen. Rent kommersiellt är det förstås fantastiskt att bli korad till Sveriges, Norges och Nordens bästa hotellkedja, men det är ännu trevligare att vi fick pris för att vi är den bästa arbetsplatsen för hbtq-personer i Sverige för det handlar om - "people" - kulturen på företaget. När det gäller miljö så är det också viktigt för oss. Vi rapporterar vad vi gör av avfallet, vilka koldioxidavtryck vi lämnar, hur stor energiförbrukning vi har.

- Just nu river vi ett hotell i Oslo för att öppna Norges största hotell. 98 procent av allt material som forslas bort återvinns. Det kostar kanske lite mer att jobba så, men det känns bättre. Det hänger förstås ihop med hur Gunhild och Nordic Choice arbetar med mat och hur det vi lägger på tallriken påverkar hur vi själva och planeten mår. 


LÄS MER: Gunhild Stordalen: "Jag har aldrig haft mer lust att leva" 


Därför skrev Petter Stordalen över företaget på barnen


Sedan vi träffades i maj har du överlåtit företaget (99,9 procent av aktierna i ägarbolaget Strawberry Holding AB) till investeringsföretag som ägs av dina tre barn Emilie, 26, Henrik, 24, och Jakob, 21. Du berättade vid vårt förra möte att det var när Gunhild var sjuk i den allvarliga bindvävssjukdomen systemisk skleros och ni var i Amsterdam på behandling som ni hade en middag med barnen och de sade att de ville in i företaget. Vad var det som gjorde att du lämnade över aktierna just nu?

- För mig handlar inte Nordic Choice speciellt mycket om pengar, det handlar om en idé och en tro jag har på företaget. Får jag en tegelsten i huvudet ska det inte råda något tvivel hos de anställda vad som kommer att hända. Företaget kommer inte att säljas, inte börsnoteras, det ska gå vidare. Verksamheten fortsätter i samma riktning, med samma värderingar, idéer och visioner.

- Sedan vill jag ändå fortsätta arbeta i företaget så länge jag lever. Det är inte som att barnen får de här pengarna, men jag läste en rapport som sade att om generationsskiften ska lyckas så måste barnen in i företaget tidigt, lära känna kulturen, människorna, vad vi gör... Skulle vi vänta till dess att jag är 75-80 skulle mina barn vara i 50-årsåldern och då är det för sent. 

Petter Stordalen annonserar på sitt Instagramkonto att han överlåter företaget åt barnen Henrik, 24, Emilie, 26, och Jakob, 21.
Foto: Instagram

LÄS MER: "Gunhild var lika tuff som de tuffaste fackbossarna", säger Petter. 


Har barnens engagemang i företaget intensifierats på något sätt efter den 20 januari då du på restaurang Tak skrev över bolaget på dem?

- Nej, Henrik och Jakob studerar fortfarande, men Emilie kommer så småningom att börja jobba i företaget. Hon har arbetat som konsult på Deloitte i några år. Jag känner att jag säkert har åtminstone 20 år till i företaget, men jag vet att saker kan ändras över en natt. Det var därför jag berättade för alla anställda på en stor konferens att ägarskiftet hade ägt rum. Jag tror nämligen att osäkerhet på en arbetsplats är självförstärkande. Det ska inte finnas någon sådan otrygghet eller osäkerhet i vårt företag.


"I början var det inte tänkt att barnen skulle ta över"


Har du skrivit testamente också?

- Ja. I början hade jag inte tänkt lämna över företaget till barnen. Det var först för någon sommar sedan som barnen kom till mig och sade att de har lust att jobba med det jag gör. För att undvika spekulationer om vad som ska hända med företaget den dag då jag inte längre finns och då mina tre barn redan har deklarerat att de kan och vill ta över så bestämde jag mig för att reglera det nu. Några av rådgivarna sade att det här avtalet kan vi ha för oss själva, men jag sade att det är inte så Nordic Choice jobbar. Alla 16 500 som arbetar hos oss får veta det först.

Har du reglerat vad som ska hända med din privata egendom också?

- Det är uppenbart att mina barn kommer att ärva alltihop.

"Jag hejar så klart på Norge, men när det var kört för Norge i skidstafetten höll jag på Sverige, ha ha", säger Petter Stordalen om engagemanget i OS.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

En del skriver i "Vita arkivet" också och planerar sin egen begravning?

- Det har jag inte gjort. Jag är bara upptagen av tekniska ting. Begravningen bryr jag mig inte nämnvärt om.

Du skrev väldigt fint om Gunhild på din blogg på alla hjärtans dag, om att livet med henne inte blev som du hade tänkt. "Gunhild blev sjuk och det har ändrat både hennes och mitt liv". Hur har det förändrat din syn på ditt arbete?

- Det har förändrat en sak. Det jag saknade när jag var borta från jobbet (då Petter fem månader 2014 satte yrkeslivet på paus för att följa med Gunhild på behandling i Nederländerna, reds anm) var fragment av normalitet, saker som du gör varje dag och vanligtvis inte tänker på: att du har ett jobb att gå till, att du träffar kollegor, att kunna ta en kaffe med Torgeir (Silseth, vd och koncernchef för Nordic Choice, reds anm). Under Gunhilds behandling fick jag tid att reflektera över det, bland annat när jag skrev min bok "Min hemlighet".


"Jag skulle ge allt i världen för att Gunhild hade sluppit bli sjuk, men trots att tiden i Amsterdam var påfrestande så vill jag inte vara utan den"

- Jag skulle ge allt i världen för att Gunhild hade sluppit bli sjuk, men trots att tiden i Amsterdam var påfrestande så vill jag inte vara utan den. Det var en massa bra saker som hände där också. Trots att saker kan vara svåra så kan de medföra positiva erfarenheter som man lär sig mycket av.

Så här glada var paret Stordalen när Gunhild 2010 disputerade i patologi och ortopedi. Två veckor senare gifte de sig i Marrakech.
Foto: BONES,LARS EIVIND / ALL OVER PRESS DAGBLADET

Svårast att som anhörig behålla optimismen


Vad lärde du dig om dig själv när Gunhild insjuknande?

- Att ingen vet vad morgondagen bär med sig så det gäller att leva i nuet och glädjas över måndagar, över alla dagar. Jag hade inte tänkt på hur mycket det betydde för mig. I det läget påminns man också om hur ointressant det vore att sälja allt man har, ta pengarna och flytta till en söderhavsö och sitta under en palm och dricka Piña Colada. Jag ser ingen mening med det. Enda gången du kan ha behållning av det är om du åker till Mallorca eller Frankrike i någon vecka på semester. 

- Det roligaste jag vet är att öppna nya hotell, utveckla bolaget, träffa nya människor. Allt det ger mig mening året runt.

Vad är svårast med att vara anhörig till en partner som är sjuk?

(Petter är första gången tyst en lång stund och funderar innan han svarar). 

- Kanske att behålla optimismen och behålla tron.

Apropå OS som pågår just nu har jag sett att du på sociala medier hurrar över de många norska medaljerna. Är det självklart att du håller på Norge i de här lägena?

- Jag hejar så klart på Norge, men när det var kört för Norge i skidstafetten höll jag på Sverige, ha ha. Då min yngste son Henrik och jag var på superbowl-finalen ville jag gå därifrån med känslan av att ha vunnit. Därför köpte jag en utstyrsel för respektive lag. I pausen märkte jag att det andra laget höll på att vinna så då gick jag in på toan och bytte om till det lagets kläder. Min son sade att man inte bara kan byta lag så där, men för mig handlade det mest om att få lämna tillställningen med en fin och vinnande känsla i kroppen.


"När det var kört för Norge i skidstafetten höll jag på Sverige, ha ha"
"Tänk vilken nation i OS Sverige och Norge skulle utgöra tillsammans!", säger Petter Stordalen.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

- På samma sätt är det med Norge och Sverige. Då norske Henrik Kristoffersen körde ur i utförsåkningen och svenske André Myhrer tog OS-guld tyckte jag att det var helt fantastiskt. Jag hyllar svenskarna också, jag tror inte att jag har glömt någon hjälte. Tänk vilken nation i OS Sverige och Norge skulle utgöra tillsammans!

Ja, åtminstone i vinter-OS. I sommar-OS vet jag inte om Sverige skulle ha så stor behållning av att slås ihop med Norge...

- Nej, nu fokuserar vi på vinter-OS. Vi skulle ju ha dominerat OS fullständigt tillsammans! Jag unnar verkligen Charlotte Kalla att vinna när hon kämpar som tusan för att vinna.


"Det är viktigt att ta ansvar för hur jag förvaltar mina pengar"


När du var ung och jobbade i din pappas matvarubutik köpte du på dig ett lager pantflaskor som du väntade med att panta till dess att återvinningspremien höjdes. Har du fortfarande koll på vad en liter mjölk kostar i Norge och är det viktigt för dig att ha den sortens förankring?

- Jag tippar på att en liter mjölk kostar ungefär 15 norska kronor (rätt, cirka 14-20 norska kronor, reds anm). Jag är född och uppvuxen med mjölkprisindex från 1982 och framåt och har ganska bra koll på sådant. Men att säga att det vore viktigt för mig vore att kokettera. Däremot tycker jag att det är viktigt att ta ansvar för hur jag förvaltar mina pengar. De ska skapa arbetstillfällen, ett bättre samhälle, välstånd. Som kapitalist och företagsägare har jag ansvar för 16 500 anställda, men det känns inte betungande, bara glädjande. Många säger att det är himla krävande att vara ledare. Jag tycker att det ger så mycket. Visst kan jag ha bekymmer som alla andra och känna osäkerhet över hur ska sluta, men det är ett privilegium att jobba med den här hotellkedjan.

Petter Stordalen har en unik förmåga att minnas människor och detaljer, som när han frågar Expressens Karin Sörbring om saker som avhandlades nio månader tidigare.
Foto: Expressen

PS Så var mötet


"Är han så där trevlig som han verkar?" frågar kollegorna på redaktionen då jag kommer tillbaka efter intervjun. Svaret är ja. Petter Stordalen är - trots att han hela tiden träffar massor av nya personer - en jäkel på att komma ihåg ansikten och anekdoter. Och han är mer nyfiken på sin omgivning än sugen på att prata om sig själv. Mitt i intervjun bryter han in med uppföljningsfrågor om mina barn och min familj som Stordalen undrade över då jag nio månader tidigare intervjuade honom på hotellet "At Six", saker som hans månghövdade stab inte överhörde och som ingen annan kunnat påminna honom om.2012 sommarpratade Petter Stordalen i P1.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

LÄS MER: Så bygger Gunhild Stordalen Eat 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!