Finansminister Magdalena Andersson bjöds för sex veckor sedan in till riksdagens skatteutskott. Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURESFinansminister Magdalena Andersson bjöds för sex veckor sedan in till riksdagens skatteutskott. Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES
Finansminister Magdalena Andersson bjöds för sex veckor sedan in till riksdagens skatteutskott. Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES
"Bedrövligt", säger skatteutskottets ordförande Per Åsling. Foto: Anders Wiklund / TT"Bedrövligt", säger skatteutskottets ordförande Per Åsling. Foto: Anders Wiklund / TT
"Bedrövligt", säger skatteutskottets ordförande Per Åsling. Foto: Anders Wiklund / TT

"Jag förväntar mig
att hon förklarar sig"

Publicerad

Oppositionen fortsätter att pressa regeringen om den kritiserade skatten på solenergi. Finansminister Magdalena Andersson bjöds för sex veckor sedan in till riksdagens skatteutskott för att svara. Men hon har inte svarat på kallelsen.

– Bedrövligt, säger skatteutskottets ordförande Per Åsling (C).

Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, sa så här om regeringens skatt på solenergi:

– Det är en ren idiotskatt. Om man producerar solel på sin egen fastighet och gör av med den på den egna byggnaden, varför ska man betala skatt för det?

Regeringen beskrev inledningsvis skatten som en konsekvens av EU:s regelverk om konkurrens och statsstöd. Men detta dementerades senare av Katarina Areskoug Mascarenhas, chef på EU-kommissionens representation i Sverige:

– Det finns inga krav när det gäller energibeskattning. Tvärtom finns det möjlighet för medlemsländerna att göra undantag för förnybar energi som solenergi.

"Chans att göra om"

Skatteutskottets ordförande Per Åsling kräver att solskatten slopas och erbjuder sig nu att hjälpa regeringen med budgetberedningen.

– Jag hjälper gärna till så att man får en chans att göra om och göra rätt, säger han.

För sex veckor sedan bjöd han in finansminister Magdalena Andersson till skatteutskottet för en diskussion om just solskatten – men:

– Vi har ännu inte fått svar – trots att det har gått en och en halv månad. Jag förväntar mig att hon kommer och förklarar sig.

"Det har varit en hektisk period"

Enligt Per Åsling är det fullt möjligt att ta bort skatten redan från årsskiftet.

– Det är så inkonsekvent att agera så här från en regering som säger att man driver en grön politik och som säger att man gör historiska miljösatsningar.

Magdalena Anderssons pressekreterare Fredrik Kornebäck kommenterade på fredagseftermiddagen:

– Finansministern ska absolut komma till skatteutskottet, men det har varit en hektisk period med budgetarbete och en resa till IMF i Washington. Och nu ska vi hitta en tid för detta.

 

LÄS MER: Regeringen backar om skatten på solenergi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen