Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag förväntar mig
att hon förklarar sig"

Finansminister Magdalena Andersson bjöds för sex veckor sedan in till riksdagens skatteutskott. Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES
"Bedrövligt", säger skatteutskottets ordförande Per Åsling. Foto: Anders Wiklund / TT

Oppositionen fortsätter att pressa regeringen om den kritiserade skatten på solenergi. Finansminister Magdalena Andersson bjöds för sex veckor sedan in till riksdagens skatteutskott för att svara. Men hon har inte svarat på kallelsen.

– Bedrövligt, säger skatteutskottets ordförande Per Åsling (C).

Fakta/Solskatten

• Skatten på solenergi, som infördes den 1 juli i år, innebär att skatteplikt träder in om den installerade effekten av en solcellsanläggning är mer än 255 kilowatt. Den som har en anläggning upp till 255 kilowatt blir skattebefriad. Villaägare berörs inte av skatten. Det är större bostadsrättsföreningar, allmännyttiga bostadsföretag och större privata hyresvärdar som berörs. Flera av dem har protesterat.

Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, sa så här om regeringens skatt på solenergi:

– Det är en ren idiotskatt. Om man producerar solel på sin egen fastighet och gör av med den på den egna byggnaden, varför ska man betala skatt för det?

Regeringen beskrev inledningsvis skatten som en konsekvens av EU:s regelverk om konkurrens och statsstöd. Men detta dementerades senare av Katarina Areskoug Mascarenhas, chef på EU-kommissionens representation i Sverige:

– Det finns inga krav när det gäller energibeskattning. Tvärtom finns det möjlighet för medlemsländerna att göra undantag för förnybar energi som solenergi.

"Chans att göra om"

Skatteutskottets ordförande Per Åsling kräver att solskatten slopas och erbjuder sig nu att hjälpa regeringen med budgetberedningen.

– Jag hjälper gärna till så att man får en chans att göra om och göra rätt, säger han.

För sex veckor sedan bjöd han in finansminister Magdalena Andersson till skatteutskottet för en diskussion om just solskatten – men:

– Vi har ännu inte fått svar – trots att det har gått en och en halv månad. Jag förväntar mig att hon kommer och förklarar sig.

"Det har varit en hektisk period"

Enligt Per Åsling är det fullt möjligt att ta bort skatten redan från årsskiftet.

– Det är så inkonsekvent att agera så här från en regering som säger att man driver en grön politik och som säger att man gör historiska miljösatsningar.

Magdalena Anderssons pressekreterare Fredrik Kornebäck kommenterade på fredagseftermiddagen:

– Finansministern ska absolut komma till skatteutskottet, men det har varit en hektisk period med budgetarbete och en resa till IMF i Washington. Och nu ska vi hitta en tid för detta.

 

LÄS MER: Regeringen backar om skatten på solenergi

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!