Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag fick hybris av vinsten och förlorade pengarna”

”Min första affär gick bra, sedan kände jag mig odödlig och förlorade alla pengar”, berättar Farhad.
Foto: Pi Frisk/DN/TT / -
2017: Andra Farhad får stipendiet Kompassrosen av kungen.
Foto: Johan Jeppsson/TT

Andra Farhad, kvinnan bakom Börshajen AB, var miljonär redan vid 21 år ålder.

Men även hon har gått på minor i sina aktieaffärer.

– Min första affär gick bra, sedan kände jag mig odödlig och förlorade alla pengar, berättar Farhad i podcasten ”Fundamentalt”. 

Andra Farhad, 26, växte upp med föräldrar och två småsyskon i Stockholmsförorten Fittja. Hon är skolexemplet på tjej från så kallat utsatt område som kämpade hårt och blev framgångsrik.

Hon har fått många fina utmärkelser, bland annat stipendiet Kompassrosen utdelat av kung Carl Gustaf och listats bland Sveriges supertalanger.

Miljonär vid 21 men inte oberoende än

I podden ”Fundamentalt” med Anna Hegestrand och Jacob Liebermann berättar hur hon tidigt satte upp ett mål att jobba mot.

– Jag klippte ut en annons på ”Tors torn” ur tidningen satte den på insidan av mitt skåp i skolan. Jag tänkte att där ska jag bo en dag.

Andra köpte sina första aktier i tonåren och var miljonär vid 21. Då kunde hon också köpa sin drömbostad i ”Tors torn”, som nu kallas Norra tornen och är högsta bostadshusen i Stockholms innerstad.

Andra Farhad grundade Börshajen Sverige AB ”för att få fler att skaffa sig ett fuck off-kapital, krossa fördomar och göra kapitalmarknaden tillgänglig för alla.”

I dag är hon förmögen men ännu inte så rik att hon kan leva resten av livet på pengarna – ”inte med den livsstil jag har nu”.

Då kände hon sig odödlig

Som investerare har även Andra Farhad gått på smällar, framför allt i början.

– Min första investering gick bra av en slump, det var ett stålbolag som det skrevs om mycket i medierna. De gav mig en avkastning på 30 procent när jag sålde efter några månader, berättar hon i podcasten.

Lyckan blev dock inte långvarig. Andra drabbades av hybris, säger hon. Nästa affär gick inte lika bra.

– Jag kände mig odödlig och förlorade alla pengarna.

Men hon kom igen, en erfarenhet rikare. I dag har hon 70 procent av sitt kapital på börsen och tipset till den som vill börja spara i aktier och fonder är sprida riskerna.

– Det är verkligen ingen rocket science, köp stora bolag och ha dem långsiktigt, minst 5-7 år. Risk är inte farligt om man är medveten om den.

För den om har exempelvis 200 000 kronor som man tänkt spara under en längre tid, kanske tio år, och inte behöver använda som buffert, har Andra följande råd:

Köp för mindre summa - varje månad

– Jag skulle inte gå in med allt på en gång utan satsa 3 000 per månad. Problemet med en klumpsumma är att man vet inte om man köper dyrt eller billigt. Bättre då att sprida ut med mindre summa varje månad.

I portföljen skulle hon grunda med åtta aktiebolag, investmentbolag med god riskspridning.

– Sedan hade jag valt en räntefond, en passiv indexfond och två svenska aktiefonder.

Andra Farhads framgångar har dock inte kommit utan ett pris. Ett tag fick hon många hatmejl och blev hotad av anonyma personer.

– Det var många vidriga saker, jag hade en stalker, fick mordhot och någon skickade bilder på strypta kattungar. Jag polisanmälde allt och i dag är det ganska lugnt, berättar hon.

Podden ”Fundamentalt” kan du lyssna på här. 

Andra Farhads tips till aktiesparare

Så här tänker ”Börshajen” själv med sina investeringar för att sprida riskerna maximalt:

Investera både i aktier och fonder

Investera i olika branscher

Investera på olika kontinenter, inte bara i till exempel USA eller Europa.

Köp aktier både i konjunkturkänsliga och konjunkturokänsliga bolag.

TV: Förre s-toppen blev miljardär på två år

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!