Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han tar över Norwegian: ”Jag har saknat pulsen”

Jacob Schram.

Norwegians styrelse har utsett norske Jacob Schram till ny vd att efterträda tillförordnade vd:n Geir Karlsen den 1 januari 2020, framgår av ett pressmeddelande på onsdagen.

Det innebär att det nu är klart vem som ersätter förre vd:n Bjørn Kjos på posten.

57-årige Jacob Schram har tidigare arbetat inom Cirkle K (tidigare Statoil), McDonalds och McKinsey, skriver Norwegian. Han var bland annat vd för Statoil Fuel and Retail vid noteringen på Oslobörsen 2010.

Geir Karlsen kommer fortsätta sin tjänst som finanschef för flygbolaget, framgår vidare.

Jacob Schram lämnade i slutet sin toppbefattning som Europachef inom Circle K.

Enligt norska tidningen Dagens Naeringsliv, DN, hade han en rejäl lön under sina tre sista år i bolaget.

Han fick 18,8 miljoner norska kronor i årslön och sammanlagt kasserade han in över 72 miljoner norska kronor för de tre sista åren.

– Jag tar över Norwegian efter Bjørn Kjos med vördnad och sug i magen, säger han i dag.

Jacob Schram gör entré efter en stökig period i ett flygbolag vars aktiekurs kraschat med 60 procent det senaste året.

I början av november meddelades nyemission, det senaste draget för att stabilisera finanserna efter att bolaget lyckats förhandla om obligationsinnehavare.

Viss ljusning har dock lyst upp under det senaste kvartalets delårspresentation, då flygbolaget uppvisade klara marginalförbättringar och högre rörelsevinst än väntat sedan kostnadsbesparingarna bevisligen bitit i verksamheten. Dessutom lanserades ett samriskbolag med en kinesisk aktör avsett att ska finansiera, äga och leasa flygplan som är del av Norwegians flygplansorderbok.

Vad som motiverar 57-årige Jacob Schram mest är just samarbeten, att få saker och ting att gå ihop, sade han vid presskonferensen.

– Jag har saknat pulsen och hittat tillbaka till den i Norwegian, fortsatte han.

Jacob Schram har tidigare arbetat inom Cirkle K (tidigare Statoil), McDonald's och McKinsey, skriver Norwegian. Han var bland annat vd för Statoil Fuel and Retail vid noteringen på Oslobörsen 2010.

Geir Karlsen, som har varit tillförordnad vd sedan Bjørn Kjos avgick från posten, kommer att fortsätta sin tjänst som finanschef för flygbolaget efter att Jacob Schram kommit på plats den 1 januari 2020, framgår vidare.

Enligt styrelseordförande Niels Smedegaard var valet att inte tillsätta Geir Karlsen som permanent vd enkelt – han ville helt enkelt hellre fortsätta med arbetet som finanschef med fokus på ekonomin.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!