Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IT-utbildningarna där kvinnor kan få gratis studielån

Här är de 76 IT-utbildningar där du kan få studielånen betalda i tre år - om du är kvinna.

Här är de 76 IT-utbildningar där du kan få studielånen betalda i tre år - om du är kvinna. Digitaliseringskommissionens förslag ska öka andelen kvinnor i IT-branschen. Men förslaget får kritik.

Är du kvinna och funderar på en IT-utbildning? Då kan du få studielånen betalda i tre år - i fall du väljer någon av de utbildningar som har lägst andel kvinnor. Det föreslår Digitaliseringskommissionen, som utreder digitaliseringen i Sverige på uppdrag av regeringen.

Enligt förslaget ska ett incitamentsprogram införas på de högre IT-utbildningar som har15 procent kvinnliga studenter eller färre. De kvinnor som slutför utbildningen kan få sex terminer studiemedel avskrivna efter examen. Det innebär 297 100 kronor, varav 213 600 kronor är studielån.

I dagsläget gäller det 76 utbildningar, omkring hälften av alla högre IT-utbildningar i Sverige.

Förslaget kommer att kosta staten mellan 565 miljoner och drygt en miljard kronor, beroende på hur snabbt andelen kvinnor på utbildningarna ökar till målet om 30 procent.

– Vi har räknat på två olika scenarior, ett där det tar sex antagningsomgångar och ett på tre antagningsomgångar, säger regeringens utredare jan Gulliksen.

Men förslaget har väckt debatt. Det kallas orättvist, diskriminerande och till och med olagligt. Att kvinnor skulle få en ekonomisk fördel mot män strider mot diskrimineringslagstiftningen, menar kritikerna.


LÄS OCKSÅ: De betalar mer än Kamprad i skatt


"Om förslaget genomförs kommer staten att göra sig skyldig till diskriminering i tusentals fall varje år" skriver Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa, på Aftonbladets debattsida.

Visserligen står det inte i Digitaliseringskommissionens förslag att stödet ska riktas till just kvinnor, utan till "underrepresenterat kön", vilket i teorin alltså även kan innebära män. Men just på it-utbildningarna är det kvinnor som det råder brist på, och något liknande förslag finns inte för utbildningar med omvänt förhållande, till exempel förskollärare.

Men Jan Gulliksen tror inte att förslaget strider mot lagen.

– Jag välkomnar en utredning som prövar huruvida förslaget är möjligt. Såvitt vi har bedömt ska det inte vara diskriminerande eftersom det inte handlar om kvotering i antagningen.


LÄS OCKSÅ: Rekordmånga har miljonlön  de tjänade mest


Andra kritiker anser att förslaget är missriktat, och att det finns betydligt bättre sätt att öka andelen kvinnor på IT-utbildningarna. Katarina Lindblad Gidlund, professor i informatik vid Mittuniversitetet i Sundsvall, tycker i stället att utbildningarna behöver ses över.

– Bristen på kvinnor i utbildningen är en konstruktiv kritik från tjejerna. Utbildningen är inte tillräckligt intressant, man vill göra annat och inte bara det som är traditionell IT, säger hon till Sveriges Radios P4 Västernorrland.

Enligt Digitaliseringskommissionen görs redan insatser för att förändra attityder och öka fokus på jämställdhet i utbildningarna. Dessa måste fortsätta men de är inte tillräckliga, anser Jan Gulliksen.

– Om vi tittar på antalet kvinnor på IT-utbildningar så har vi en ökning på omkring 0,6 procent om året. Det går alldeles för långsamt, därför vill vi föreslå ett mer radikalt förslag. Men incitamentsprogrammet är en del, sedan ser jag framför mig att man fortsätter arbeta med kursutbudet, kulturen, och att skaffa fler kvinnliga förebilder.

Förra året var 23 procent av studenterna på högre IT-utbildningar i Sverige kvinnor, jämfört med 20 procent 2008. Andelen kvinnor ökar alltså, men inte tillräckligt snabbt enligt kommissionen. På vissa utbildningar står utvecklingen helt still.


LÄS OCKSÅ: Rika svenskarna som skulle kunna rädda världen om de gör som Zuckerberg


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Utbildningarna som kan ge dig 300 000

Om Digitaliseringskommissionens förslag går igenom kan kvinnor få sina studielån betalda på sammanlagt 76 IT-utbildningar. Här är hela listan:

(Beräknat på andelen kvinnor som läste utbildningarna 2014)

Källa: Digitaliseringskommissionens slutbetänkande (SOU 2015:91)

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!