EU-kommissionen har härsknat till på Irland. Apple har sitt europahögkvarter i landet, men knappt betalt någon skatt i EU.EU-kommissionen har härsknat till på Irland. Apple har sitt europahögkvarter i landet, men knappt betalt någon skatt i EU.
EU-kommissionen har härsknat till på Irland. Apple har sitt europahögkvarter i landet, men knappt betalt någon skatt i EU.
”Medlemsländer kan inte ge skattefördelar till utvalda företag – det är olagligt enligt EU:s understödsregler”, säger kommissionären Margrethe Vestager. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN”Medlemsländer kan inte ge skattefördelar till utvalda företag – det är olagligt enligt EU:s understödsregler”, säger kommissionären Margrethe Vestager. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Medlemsländer kan inte ge skattefördelar till utvalda företag – det är olagligt enligt EU:s understödsregler”, säger kommissionären Margrethe Vestager. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Apple har knappt betalat någon skatt i EU. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNApple har knappt betalat någon skatt i EU. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Apple har knappt betalat någon skatt i EU. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Irland vägrar att driva in 124 miljarder från Apple

Publicerad

EU-kommissionen drar medlemslandet Irland inför domstol för utebliven skatt från Apple.

Irland har struntat att kräva in pengarna från Apple – trots beslut från Bryssel.

Summan: 13 miljarder euro – eller 124 miljarder kronor.

Apple har sitt Europahögkvarter på Irland och landet har gett företaget generösa skattefördelar långt utöver det som är tillåtet inom EU.

I augusti förra året slog EU-kommissionen fast att Irlands skattefördelar för Apple är olagliga. Kommissionen pekade på de gällande statsstödsregler som gäller inom EU och att Irland låtit bolaget betala betydligt  mindre skatt än andra bolag.

LÄS OCKSÅ: Apples nya Iphone 8, Iphone X och Iphone 8 Plus 

Kommissionen slog också fast att Irland måste kräva in pengarna från Apple.

– Medlemsländer kan inte ge skattefördelar till utvalda företag – det är olagligt enligt EU:s understödsregler, sa EU:s kommissionär för konkurrensfrågor Margrethe Vestager.

Irland gav Apple olagliga förmåner

Tonläget från Bryssel gentemot Irland var skarpt:

– Kommissionens undersökning har visat att Irland gav Apple olagliga skatteförmåner, så att företaget betalade avsevärt lägre skatt än andra företag under många år. Denna särbehandling gjorde det möjligt för Apple att betala en effektiv sats på 1 procent i bolagsskatt på sina vinster i Europa 2003, vilket minskade till 0,005 procent i skatt 2014, sa Margrethe Vestager när beslutet offentliggjordes förra året. 

Skattebeslutet i Irland innebar i själva verket att Apple kunde undvika beskattning av nästan hela vinsten från försäljningen av Apple-produkter på EU:s inre marknad, däribland Sverige.

Irland vägrar 

Men Irland vägrade följa  beslutet och den 3 januari i år passerades deadline utan att Irland hade försökt kassera in några pengar från Apple.

Nu drar kommissonen Irland inför domstol.  Landet ska helt enkelt pressas att kräva in pengarna från den amerikanska tech–jätten.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen