Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Internethandeln ökar

Sommarrean har hittat ut på internet. I juli ökade försäljningsvolymerna på nätet med sju procent i EU-länderna jämfört med månaden före.
Juli är normalt sett en lugn månad för internethandeln. Men i år fick försäljningen ett rejält uppsving och den totala näthandeln i EU-området ökade med sju procent jämfört med i juni. Jämfört med juli förra året har handelsvolymerna på internet mer än fördubblats. - Internethandeln har ökat hela året och otroligt nog så fortsatte ökningen i juli som annars är en svag månad, säger Carl Johan Grandinson, vd på Trade Doubler som specialiserar sig på marknadslösningar för internet och följer e-handelns utveckling. Men samtidigt som försäljningsvolymerna ökade minskade värdet för internethandeln med 22 procent under juli jämfört med föregående månad, enligt uppgifter från Trade Doubler.

Elektronik

- Vi kan bara tolka det som att internet allt mer börjar likna den övriga handeln, med exempelvis sommarreor. De erbjudanden och rabatter som finns i butikerna hittar man nu även på internet, säger Carl Johan Grandinson. Konsumentelektronik är det populäraste området inom internethandeln och försäljningsvolymen ökade med hela 23 procent i juli jämfört med i juni. Mp3-spelare och digitalkameror är några av nätets absoluta storsäljare. Datorer är också en populär handelsvara på internet, en handel som dessutom spås växa kraftigt de kommande åren, enligt Carl Johan Grandinson.

Kontonummer

Många är rädda för att lämna ut sitt kontonummer och undviker därför att handla på internet. Men enligt Post- och telestyrelsen (PTS) minskar svenskarnas motvilja. Förra året vågade var tredje svensk internetköpare lämna ifrån sig sitt kontonummer, vilket är en ökning med åtta procent jämfört med 2002. Knappt en halv procent av dessa råkade ut för någon form av kortbedrägeri i samband med handeln via internet, enligt PTS. - Det är en inträdesbarriär för att börja handla på internet. Men när man väl har vågat lämna ut sitt kontonummer en gång utan att bli blåst så vågar man göra det igen, säger Carl Johan Grandinson. Enligt beräkningar från Handelns utredningsinstitut står internethandeln i Sverige för ungefär 1,7 procent av detaljhandelns omsättning. Enligt Trade Doublers uppskattning är andelen högre, 4–5 procent.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!