De äldre en- och femkronorna är ogiltiga i handeln – men testa att ta dem till en mynthandlare. Foto: Claudio Bresciani / TT NYHETSBYRÅNDe äldre en- och femkronorna är ogiltiga i handeln – men testa att ta dem till en mynthandlare. Foto: Claudio Bresciani / TT NYHETSBYRÅN
De äldre en- och femkronorna är ogiltiga i handeln – men testa att ta dem till en mynthandlare. Foto: Claudio Bresciani / TT NYHETSBYRÅN
Så här ser de nya mynten och sedlarna ut. Foto: Anders Wiklund / TT NYHETSBYRÅNSå här ser de nya mynten och sedlarna ut. Foto: Anders Wiklund / TT NYHETSBYRÅN
Så här ser de nya mynten och sedlarna ut. Foto: Anders Wiklund / TT NYHETSBYRÅN

Inte för sent än – så blir du av med gamla mynt

Publicerad

Det går inte längre handla med gamla mynt i butik.

Men det finns fortfarande miljarder kronor på vift – och bankerna tar emot dem i tre veckor till.

Även mynthandlarna.

– Mynten kan ha ett betydligt högre värde än det nominella, säger mynthandlaren Jan-Erik Selin.

Den sista juni blev de gamla en-, två- och femkronorna samt de äldre 100- och 500-kronorssedlarna ogiltiga i svensk handel. Flera medier uppmärksammade pengabytet och Riksbanken uppmanade folk att göra sig av med sina pengar i tid.

Sedan dess har det varit relativt tyst.

Riksbanken: 1,6 miljarder i mynt saknas

Men den som fortfarande sitter på en myntgömma eller har hittat bortglömda sedlar under madrassen behöver inte misströsta. Bankerna tar emot gamla mynt till den sista augusti och gamla sedlar till den sista juni nästa år.

 

LÄS MER: Lars, 86, är rasande på riksbanken om mynten 

 

Riksbanken skriver i ett pressmeddelande att 1,6 miljarder kronor i mynt fortfarande är på vift. Men det är inte säkert att alla fortfarande existerar – stora summor har troligtvis gått förlorade med åren.

Det går också att vända sig till mynthandlare. En del gamla mynt innehåller silverhalter – och är värda betydligt mer än det nominella.

– Det är inga problem att lämna in mynten. Det är inte valutan som ligger till grund utan silvervärdet, säger Jan-Erik Selin på Selins mynthandel i Stockholm.

Silverhalt i äldre mynt

Här är mynten som innehåller silver:

Enkronor 1875-1942 och tvåkronor 1877-1940 innehåller 80 procent silver.

Enkronor 1942-1968, två kronor 1942-1950 och 1952-1966 samt femkronor 1954-1971 innehåller 40 procent silver.

Enkronor präglade 1942 kan innehålla 40 eller 80 procent silver.

 

LÄS MER: Sista minuten-guide: Så räddar du pengarna 

 

För en enkrona präglad 1968 får du i dag nio kronor, för en präglad 1942 som innehåller dubbelt så mycket silver får du 18 kronor, berättar Jan-Erik Selin. Dessutom kan en del äldre mynt i bra skick ha ett samlarvärde.

– Det är fortfarande många som kommer in med sina mynt, säger Jan-Erik Selin.

"Nu måste folk agera"

Enligt TT saknas totalt 863 miljoner enkronor, fyra miljoner i tvåkronor och 151 miljoner femkronor.

– Nu måste folk agera om man vill bli av med sina mynt. Efter den sista augusti är det stopp, säger Tommy Persson, projektledare på Riksbanken, till nyhetsbyrån.

Den som vill sätta in sina gamla pengar på ett bankkonto kan använda sig av myntkartan för att hitta närmaste ställe.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen