Därför kollapsade hela Facebook: ”Försvunnit”

Roger Åberg på feber.se om att Facebook och Instagram låg nere.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN
Ett av Facebooks huvudkontor i Irland.
Foto: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Efter sju timmars haveri – vid midnatt fungerade Facebook igen.

Instagram, Facebook och flera andra stora appar gick ner på måndagskvällen efter en misslyckad uppdatering av dess routrar.

Internetexperten Måns Jonasson menar att Facebooks domännamn slutade fungera under kollapsen.

– Facebooks nät har helt enkelt försvunnit från internet för tillfället.

Hur beroende är du av sociala medier?

Instagram, Facebook, Messenger och Whatsapp havererade på måndagen. Enligt sajten Downdetector började problemen strax efter 17-tiden på måndagen svensk tid.

Inte förrän vid tolvslaget fungerade plattformarna igen.

På Instagram möttes användare länge av texten:

”Det gick inte att uppdatera flödet.”

Apparna slutade fungera samtidigt

The Independent rapporterar att de Facebookägda apparna slutade fungera samtidigt. På Facebook fick användare upp ett felmeddelande eller ett meddelande som sa att ”nyhetsflödet inte är tillgängligt”.

Problemen gällde över stora delar av världen. På Twitter trendade hashtaggen #facebookdown och användare skrev om att de inte kom in på appen.

Anställda på Facebook som skulle undersöka internetavbrottet kunde inte komma in på kontoret – eftersom deras passerkort inte fungerade, enligt uppgifter till New York Times.

”Pratade just i telefon med en anställd på FB som berättade att anställda inte kunde komma in i byggnaderna under morgonen när de skulle undersöka omfattningen av det enorma avbrottet eftersom deras passerkort inte fungerade för att öppna dörrarna”, skriver Sheera Frenkel, New York Times tech-reporter på Twitter.

https://twitter.com/sheeraf/status/1445099150316503057

Experten: Det är den troliga orsaken

Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen, menar att det som verkar ha inträffat är att de domännamn som Facebook använder sig av har slutat att fungera.

– Det vill säga att facebook.com, instagram.com och alla andra namn som de använder sig av har helt enkelt slutat att fungera. Det finns ett system som håller koll på att när man skriver facebook.com i sin webbläsare eller när ens appar ska ansluta till de adresserna så kommer man rätt och den kopplingen har gått sönder helt enkelt.

Vet man varför det har slutat fungera?

– Det är lite svårt att säga än så länge. Det ser ut som att det är ett handhavandefel, alltså att man gjort någon form av uppdatering hos Facebook i deras datacenter som har gått snett. Sådant händer ibland, det som är ovanligt den här gången är att det tar så lång tid för dem att rätta till det. Det brukar gå mycket fortare när man gör den här typen av misstag. Det tyder på att det ändå är ett lite större och allvarligare problem än ett vanligt handhavandefel.

Måns Jonasson är internetexpert på Internetstiftelsen.
Foto: Internetstiftelsen / Internetstiftelsen/pressbild

– Det är lite som att kartan har försvunnit. Så våra datorer hittar inte till Facebook just nu. Den delen av Facebooks nät har helt enkelt försvunnit från internet för tillfället. De kan ju lägga ut det igen och det är väl det som kommer att hända igen så fort de får ordning på det. 

Facebooks svar: Routerstrul

Facebooks teknikchef Mike Schroepfer skrev under kvällen i ett inlägg på Twitter att avbrotten handlade om nätverksproblem. Och senare under natten uppgav Facebook att det handlade om ett misslyckat försök att konfigurera deras routrar. 

”Felet fick stora konsekvenser för hur våra datacenter kommunicerar, vilket ledde till ett helt stopp”, skriver Facebook i pressmeddelandet enligt nyhetsbyrån NTB.

”Vi har inga bevis för att användardata har äventyrats till följd av stoppet”.

Även Instagram skrev på Twitter om problemen under måndagskvällen.

”Instagram och dess vänner har lite det lite svårt just nu och det kan vara en del problem med att använda apparna. Ha lite tålamod, vi jobbar på det!”

Downdetector skrev på Twitter att användare larmat om problem med även Google under måndagskvällen.

Samtidigt rapporterade Daily Mail att stora mobiloperatörer låg nere. Verizon, T-Mobile och AT&T ska ha drabbats av problem och tusentals runtom i världen är utan täckning, enligt tidningen.

Avslöjandet: Instagram skadligt

I slutet av förra veckan kallades Facebook till den amerikanska senaten efter att tidningen Wall Street Journal tagit del av interna dokument och konstaterat att Facebooks plattformar har flera brister som skulle kunna vara skadligt för användare.

Granskningen av dokumenten visade bland annat att Instagram kan vara skadligt för unga tjejer.

Facebook själva slog tillbaka mot kritiken och Wall Street Journals granskning, rapporterar SVT. Den globala säkerhetschefen Antigone Davis representerade Facebook i senaten och menade att Wall Street Journal inte sett till helheten.

Frances Haugen, tidigare anställd på Facebook, avslöjat sig själv som visselblåsaren som läckt de interna dokument som låg till grund för avslöjandet.

På söndagen medverkade hon i CBS intervjuprogram ”60 minutes” och senare i veckan väntas hon höras av senatens kommitté.

Sedan i fredags har Facebooks aktie rasat på börsen. När Nasdaq öppnade på måndagen hade Facebooks aktie sjunkit med över 5 procent.

Facebooks aktie när börsen öppnade på måndagen.
Foto: Skärmdump / Skärmdump
Facebooks aktie under måndagskvällen.
Foto: Skärmdump / Skärmdump

Se också:

På Twitter trendar hashtaggen #facebookdown och användare skriver om att de inte kommer in på appen.

Hon är visselblåsaren som avslöjade Facebook

Tidigare anställda läckte tiotusentals dokument och menar att företaget blundar för att de bidrar till spridning av våld, hat och desinformation.

Collector läckte personuppgifter till Facebook

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!