Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Instagram och Facebook förbjuder emojisar – är för sexuella

Instagram jobbar mot sexuellt våld via plattformen.Foto: Shutterstock
Persikan, svettdropparna och auberginen förbjuds som symboler för mer sexuella referenser.

Aubergine- och persikoemojisar används av de flesta för att representera någonting helt annat än oskyldiga frukt och grönsaker.  

Nu förbjuds de från Instagram och Facebook om de används som sexuella referenser – som en del av företagets satsning att stoppa sexuellt våld och sexköp via plattformarna. 

Det är inte heller okej att dölja privata delar av en nakenbild med emojis. 

Vissa ser dem bara som symboler för mat och vatten. Men för de flesta ger emojisarna föreställande persika, aubergine och vattendroppar mer sexuella associationer. 

Därför stoppar Facebook och Instagram användningen av emojisarna, som de menar är för ”sexuellt suggestiva”, skriver Mirror.

Enligt de nya riktlinjerna är det inte okej att de specifika används för att skildra sexuell aktivitet eller att nakna kroppsdelar täcks med symbolerna, skriver Daily Mail.

Facebook drar gränsen

Det handlar om avsnitt 8 av Facebooks policy som behandlar marknadsföring av sexuella tjänster.

Facebook, som äger Instagram, menar att emojisarna visat sig användas i syfte av att marknadsföra sexuella tjänster. Någonting som är förbjudet enligt Facebooks policy. I motiveringen skriver Faccebook: 

”Enligt uppgiften i avsnitt 8 i våra communityregler (Sexuellt utnyttjande av vuxna) använder människor Facebook för att diskutera och rikta uppmärksamheten mot sexuellt våld och utnyttjande. Vi inser vikten av och vill tillåta denna diskussion. Vi drar dock gränsen vid att innehållet marknadsför, uppmuntrar till eller samordnar sexuella möten mellan vuxna. Vi tillåter inte heller sexuellt explicit språk som kan leda till marknadsföring eftersom vissa målgrupper i vår globala community kan vara känsliga för denna typ av innehåll och det kan försämra människors förmåga att hålla kontakt med sina vänner och den större communityn.”

Persikan, svettdropparna och auberginen förbjuds som symboler för mer sexuella referenser.

Tillåts i bildtexter

Tanken med de stoppade emojisarna var från början så klart endast tänkta att representera just mat och svett. Men har auberginen representerar en penis, persikan en rumpa och svettdropparna kopplas till ejakulering.  

De kommer fortfarande att tillåtas i bildtexter, men kan inte längre användas på ett sätt som antyder eller ber om något sexuellt, skriver Mirror.

Beslutet har tagits emot med delade reaktioner. På Twitter skriver en del skämtsamt om saken.

https://twitter.com/WardWBond/status/1189252172770398208?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1189252172770398208&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.mirror.co.uk%2Ftech%2Ffacebook-instagram-ban-sexual-emoji-20755192https://twitter.com/bocc1_/status/1189285172677677056?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1189285172677677056&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.mirror.co.uk%2Ftech%2Ffacebook-instagram-ban-sexual-emoji-20755192
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!