Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya produkten – minskar fettupptag och diabetes

Se hela inslaget från svenska Sigrid Therapeutics laboratorium.
Så ser produkten ut - ett vitt pulver som intas i samband med måltid.Foto: Daniel Everdahl / Di Hållbart Näringsliv
Foto: Shutterstock

Diabetes är den snabbast växande folksjukdomen i världen men nu kan svenska life science bolaget Sigrid Therapeutics ha hittat en lösning. 

– Du får bättre blodsockervärden och bättre viktkontroll, säger bolagets vd Sana Alajmovic.  

Det var bolagets medgrundare professor Tore Bengtsson som kom på idén bakom produkten efter att ha forskat på typ-2 diabetes och fetma i nästan 20 års tid vid Stockholms Universitet. 

– Syftet har varit att skapa ett alternativ till dagens läkemedel. En produkt som ger mindre biverkningar och mindre påverkan på miljön, säger Sana Alajmovic, vd och medgrundare till bolaget Sigrid Therepeutics till Di Hållbart Näringsliv. 

Bättre viktkontroll hos riskgrupper

Produkten är enligt bolaget en plattformsteknologi som består av skräddarsydda kiseldioxidmaterial. För blotta ögat ser det ut som ett vitt pulver som tas i samband med måltid.

– Den gör att du får bättre blodsockervärden, minskat fettupptag och kan leda till bättre viktkontroll hos personer som är i riskzonen att utveckla typ-2 diabetes, säger Sana Alajmovic, vd och medgrundare till bolaget Sigrid Therepeutics.   

Kan man använda produkten som ett viktminskningspreparat?

– Vi har valt att positionera produkten mer medicinskt för att sänka blodsockret, inte som ett renodlat viktminskningspreparat.  

Snabbast växande folksjukdomen

Diabetes är sedan flera år den snabbast växande folksjukdomen enligt Internationella Diabetesfederations (IDF) kartläggning och forskare talar om en världsomspännande epidemi. 

Av de totalt 463 miljoner människor i världen som har diabetes i dag står typ-2 diabetes för 90 procent av fallen. 

– Det finns faktiskt inte tillräckligt bra behandlingsalternativ i dag för att behandla typ-2 diabetes. Så vi ser ju en enorm marknad i det här, säger Sana Alajmovic.

Produkten är fortfarande i utvecklingsstadiet och bolaget håller just nu på att skala upp sin produktion i industriell skala. Det är ännu inte bestämt när produkten kommer att lanseras på marknaden.  

Se hela programmet Di Hållbart Näringsliv om fler hållbara och digitala lösningar inom sjukvården.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!