Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inkomstskillnaderna lika stora i Danderyd som i Rwanda

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Bor man i Danderyd är skillnaden mellan de som tjänar minst och de som tjänar mest lika skev som Rwanda. 

Det visar en ny kartläggning över inkomstfördelningar på kommunnivå som nationalekonomen Charlotta Melander gjort. 

– Man får en känsla för hur skev inkomstfördelningen faktiskt är på det här sättet, säger hon.

Charlotta Melander, professor i nationalekonomi vid Jönköpings universitet, har med hjälp av en gini-koefficient, som oftast brukar användas när man vill se skillnaden i inkomstfördelning mellan länder, jämfört inkomstfördelningarna mellan de svenska kommunerna. Resultatet är slående. Inkomstfördelningen i Danderyd och Lidingö visade sig motsvara länder som Rwanda och Guatemala, där det skiljer enormt mycket mellan de som tjänar mest och minst. 

– Man får en känsla för hur skev inkomstfördelningen faktiskt är på det här sättet, säger Charlotta Melander. 

Det högsta värdet som kan fås med gini-koefficient är 1 och innebär att en ytterst liten grupp sitter med alla inkomster. Det lägsta värdet är 0. Har man en gini-koefficient på 0 innebär det att alla har exakt lika mycket i inkomst. Danderyd, som fick den högsta siffran av alla kommuner i Sverige, fick 0,512. Snittet för hela Sverige är 0,273.

En politisk fråga om vad som är bra

Charlotta Melander menar att det är en utmaning när man har en så skev inkomstfördelning på en så pass begränsad geografisk yta som en kommun är. 

– Ofta får man kanske en högre grad segregationen på platsen eftersom det finns de som har och de som inte har, som gör att klyftorna också kan bli synligare på sikt. 

Däremot finns det ingen gini-koefficient som anses vara bättre eller mer eftersträvansvärd än en annan.

– Nej, det är ju egentligen en politisk fråga. De som förespråkar att det är okej med en hög skillnad kanske har det för att man ska ha något att stäva efter, medan andra menar att det är mer rättvist att dela lika, säger Charlotta Melander. 

Kommuner med lägst gini-koefficient

Danderyd: 0,512 (Rwanda)

Lidingö: 0, 486 (Guatemala)

Lund: 0,486 (Peru)

Täby: 0,413 (Gabon)

Nacka: 0,411 (Qatar)

Vaxholm: 0,407 (Marocko)

Sollentuna: 0,406 (Madagaskar)

Vellinge: 0,405 (Senegal)

Stockholm: 0,399 (Georgien) 

Uppsala: 0,398 (Burkina Faso)


Gini-koefficienten är baserad på samtliga personer mellan 20 och 65 i kommunen, innan skatt. Det högsta värdet som kan fås är 1 och det innebär att en ytterst liten grupp sitter med alla inkomster. Det lägsta värdet är 0 och innebär att alla har exakt lika mycket i inkomst. 


Inkomstfördelningar på kommunnivå. Källa: Jönköpings universitet.

Kommuner med lägst gini-koefficient

Kiruna 0,298

Gislaved: 0,301

Tranemo: 0,301

Boxholm: 0,304

Vaggeryd: 0,304

Uppvidinge: 0,304

Gällivare: 0,305

Gnosjö: 0,308

Surahammar: 0,310


Gini-koefficienten är baserad på samtliga personer mellan 20 och 65 i kommunen, innan skatt. Det högsta värdet som kan fås är 1 och det innebär att en ytterst liten grupp sitter med alla inkomster. Det lägsta värdet är 0 och innebär att alla har exakt lika mycket i inkomst.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!