Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingves skarpa varning: ”Undvik katastrof – nu”

I en stor intervju med DN pratar riksbankschefen Stefan Ingves om sin oro för de svenska hushållens höga skuldsättning.
Foto: ERIK NYLANDER/TT NYHETSBYRÅN
I fjol släppte Finansinpsketionen en undesökning som visar att de svenska hushållen lånar allt mer i förhållande till sina inkomster.
Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN

Den svenska bostadsmarknaden ser inte ljus ut.

Det menar riksbankschefen Stefan Ingves – och jämför hushållens skulder med den globala uppvärmningen.

– Det kostar något i dag för att vi ska undvika katastrofer om fem, tio, tjugo år, säger han i en stor intervju i Dagens Nyheter.

Stefan Ingves har länge varnat för de svenska hushållens skuldsättning. Och nu skärper han  tonen.

I en stor intervju med Dagens Nyheters Birgitta Forsberg säger Riksbankens högste man att det han är allra mest orolig för i världen just nu är hushållens skuldsättning – och särskilt i Sverige.

– Det är samma sak som med global uppvärmning, säger Ingves till DN.


LÄS MER: Bostadsmarknaden kokar – men Riksbanken varnar 


Stefan Ingves: "Ta kostnaden nu"

Han fortsätter:

– Det kostar något i dag för att vi ska undvika katastrofer om fem, tio, tjugo år. Men de som röstar om tjugo år är inte tillfrågade och politikerna vill inte ta kostnaden nu.

Kritiken mot politikerna är hård. Trots att de svenska hushållens skulder har skjutit i höjden och ofta beskrivs som "skyhöga" har politikerna inte brytt sig om Ingves varningar.

– I Sverige blir det mer bypolitik av det hela, säger riksbankschefen till DN.


LÄS MER: Ledare: Riksbanken måste stoppa lånefesten


Han kan inte svara på när eller om det kommer en bolånekrasch. Men ju mer lån i ekonomin – desto större risk, säger han.

Förslaget: Slopa ränteavdraget

Nu tycker han att politikerna borde ta bort ränteavdragen. På så sätt skulle det bli dyrare för svenskarna att låna och det skulle skapa en balans bo bostadsmarknaden, enligt Ingves.

– Den unika svårigheten med Sverige är att göra flera saker samtidigt. Riksbanken kan laborera lite med räntan, men den kan inte vara mycket annorlunda än räntan utomlands. Hushållen skulle behöva en högre ränta, men politikerna har valt att skapa en beslutsordning så att de äger alla frågorna, säger Stefan Ingves till DN.


LÄS MER: FI:s krav: Så mycket dyrare blir det att bo 


Till exempel är det politikerna som beslutar om ett eventuellt slopat ränteavdrag, och om Finansinspektionens nya krav på högre amorteringskrav ska gå igenom.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!