I en stor intervju med DN pratar riksbankschefen Stefan Ingves om sin oro för de svenska hushållens höga skuldsättning. Foto: ERIK NYLANDER/TT NYHETSBYRÅNI en stor intervju med DN pratar riksbankschefen Stefan Ingves om sin oro för de svenska hushållens höga skuldsättning. Foto: ERIK NYLANDER/TT NYHETSBYRÅN
I en stor intervju med DN pratar riksbankschefen Stefan Ingves om sin oro för de svenska hushållens höga skuldsättning. Foto: ERIK NYLANDER/TT NYHETSBYRÅN
I fjol släppte Finansinpsketionen en undesökning som visar att de svenska hushållen lånar allt mer i förhållande till sina inkomster. Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅNI fjol släppte Finansinpsketionen en undesökning som visar att de svenska hushållen lånar allt mer i förhållande till sina inkomster. Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN
I fjol släppte Finansinpsketionen en undesökning som visar att de svenska hushållen lånar allt mer i förhållande till sina inkomster. Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN

Ingves skarpa varning: ”Undvik katastrof – nu”

Publicerad

Den svenska bostadsmarknaden ser inte ljus ut.

Det menar riksbankschefen Stefan Ingves – och jämför hushållens skulder med den globala uppvärmningen.

– Det kostar något i dag för att vi ska undvika katastrofer om fem, tio, tjugo år, säger han i en stor intervju i Dagens Nyheter.

Stefan Ingves har länge varnat för de svenska hushållens skuldsättning. Och nu skärper han  tonen.

I en stor intervju med Dagens Nyheters Birgitta Forsberg säger Riksbankens högste man att det han är allra mest orolig för i världen just nu är hushållens skuldsättning – och särskilt i Sverige.

– Det är samma sak som med global uppvärmning, säger Ingves till DN.

 

LÄS MER: Bostadsmarknaden kokar – men Riksbanken varnar 

 

Stefan Ingves: "Ta kostnaden nu"

Han fortsätter:

– Det kostar något i dag för att vi ska undvika katastrofer om fem, tio, tjugo år. Men de som röstar om tjugo år är inte tillfrågade och politikerna vill inte ta kostnaden nu.

Kritiken mot politikerna är hård. Trots att de svenska hushållens skulder har skjutit i höjden och ofta beskrivs som "skyhöga" har politikerna inte brytt sig om Ingves varningar.

– I Sverige blir det mer bypolitik av det hela, säger riksbankschefen till DN.

 

LÄS MER: Ledare: Riksbanken måste stoppa lånefesten

 

Han kan inte svara på när eller om det kommer en bolånekrasch. Men ju mer lån i ekonomin – desto större risk, säger han.

Förslaget: Slopa ränteavdraget

Nu tycker han att politikerna borde ta bort ränteavdragen. På så sätt skulle det bli dyrare för svenskarna att låna och det skulle skapa en balans bo bostadsmarknaden, enligt Ingves.

– Den unika svårigheten med Sverige är att göra flera saker samtidigt. Riksbanken kan laborera lite med räntan, men den kan inte vara mycket annorlunda än räntan utomlands. Hushållen skulle behöva en högre ränta, men politikerna har valt att skapa en beslutsordning så att de äger alla frågorna, säger Stefan Ingves till DN.

 

LÄS MER: FI:s krav: Så mycket dyrare blir det att bo 

 

Till exempel är det politikerna som beslutar om ett eventuellt slopat ränteavdrag, och om Finansinspektionens nya krav på högre amorteringskrav ska gå igenom.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen