Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingves hårda råd till unga som vill flytta

"Jag har stor respekt och förståelse för att det är många som är undrande när vi lever i en värld med minusränta samtidigt som svensk ekonomi går bra och vi har stora problem på bostadsmarknaden", säger Stefan Ingves.Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT NYHETSBYRÅN

Här är riksbankschefen Stefan Ingves hårda uppmaning till den yngre generationen som vill in på bostadsmarknaden:

Spara.

– Det är så det fungerar, säger han.

Samtidigt försvarar han hårt Riksbankens expansiva penningpolitik med rekordlåg minusränta.

På torsdagen kom ett väntat besked från Riksbanken:

Reporäntan, även kallad styrräntan, lämnas oförändrad på rekordlåga minus 0,5 procent.

Orsaken är att Riksbanken vill bedriva en expansiv penningpolitik för att driva upp och stabilisera inflationen kring två procent.

– Ett stort antal andra centralbanker har ett inflationsmål på två procent eller i närheten och då är det ganska naturligt i en liten öppen ekonomi som den svenska att även vi ligger där, säger Stefan Ingves

Syftet: Att nå ekonomisk stabilitet.

Stefan Ingves om inflationen

– Ponera att vi hade noll procent i inflation, då skulle priserna falla periodvis och det vet vi leder till stora ekonomiska bekymmer, säger Ingves.

Han fortsätter:

– Då väntar alla med att konsumera till i morgon då allt blir billigare och då stannar den ekonomiska aktiviteten av. Så två procent inflation är ett rimligt värdeomdöme.

 

LÄS MER: Expert: Riksbanken höjer styrräntan i vår 

 

Stefan Ingves säger också att det skulle skapa ekonomisk förvirring om inte Riksbanken jobbade så hårt mot målet.

– När inflationen fluktuerar kraftigt blir det svårt att planera sin vardag, säger han.

Riksbankschefen drar sedan en liknelse med elektrisk spänning.

– Vi vill gärna lita på att det kommer 220 volt ur kontakten. Om det ena dagen är 95 och andra dagen 350 blir det ganska jobbigt och brödrostar och radioapparater går sönder. Lyckas man skapa stabilitet kan alla ägna sig åt att tänka på andra saker.

Kritik mot Riksbanken och Ingves

Riksbanken och Stefan Ingves har fått skarp kritik för att de behåller den rekordlåga räntan. Vårdslöst, säger en del kritiker - som menar att Riksbanken är med och driver upp svenskarnas skenande skuldsättning.

En skuldsättning även Riksbanken vid upprepade tillfällen uttryckt oro för.

 

"Att man kommer till en punkt där bostadspriserna stannar av eller faller, ja det är så det ser ut. Det får man nog leva med och också vänta sig", säger Stefan Ingves.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT NYHETSBYRÅN

 

Stefan Ingves menar dock att den låga räntan är nödvändig.

– Skulle vi höja räntan kraftigt skulle säkert många låna mindre men då skulle kronans värde stiga, arbetslösheten skulle öka och priserna skulle falla eftersom det skulle bli billigt att importera, säger han.

– Vi måste med räntan hantera två saker samtidigt: den allmänna ekonomiska utvecklingen i Sverige och att hushållen lånar för mycket. Det finns en rad problem på den svenska bostadsmarknaden men Riksbanken har inga verktyg att hantera bostadsmarknaden specifikt.

Ingves uppmaning till unga

I ställer riktar Riksbanken strålkastarljuset mot regeringen och Finansinspektionen. Man tycker att det krävs andra åtgärder för att få bukt med problemen – bland annat välkomnar man det nya förslaget på skärpta amorteringskrav.

 

LÄS MER: ”Stefan Ingves är som maskinisten på Titanic”

 

Samtidigt är Stefan Ingves medveten om att ett sådant krav främst slår mot unga.

– Den svenska bostadsmarknaden har tyvärr inte fungerat på länge och det är säkert ett stort problem för många. Inte minst är det en generationsfråga.

Riksbankschefen fortsätter:

– Folk i min ålder har redan någonstans att bo men de yngre har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Så jag förstår att att det är många som sysselsätter sig med allehanda funderingar kring detta.

Varkan du säga till de unga som vill ta sig in på bostadsmarknaden?

– Spara. Det är så det fungerar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!