Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingves: Därför vägrar jag slå av på takten

Stefan Ingves, 64: ”Jag brukar säga att pensionsåldern i Sverige stiger snabbare än jag åldras.”Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Ingves på den senaste pressträffen om räntebeskedet, den 26 oktober. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT NYHETSBYRÅN

Stefan Ingves trycker på om det skärpta och omdiskuterade amorteringskravet.

Det är bara en av alla stormar där riksbankschefen står stadigt.

För Dina Pengar berättar 64-åringen – som blivit en symbol för svensk ekonomi – att han är långt ifrån att slå av på takten.

Prick klockan 11.00 tar Stefan Ingves till orda. 

– Så, klockan är elva. Dags att prata penningpolitik igen, inleder han – och berättar sedan med ett leende på läpparna att det rum vi befinner oss i både har nya fönster och ny belysning.

Det är pressträff i bottenvåningen på Riksbankens högborg på Brunkebergstorg i Stockholm. Riksbanken har kommit med ett nytt räntebesked som får många bolånekunder att andas ut:

Den rekordlåga reporäntan lämnas oförändrad på minus 0,5 procent.

 

LÄS MER: Riksbanken lämnade räntan på rekordlåg nivå

 

Stefan Ingves symbol för låga räntor

Beskedet är odramatiskt.

Det var väntat och liknar det senaste som kom sju veckor tidigare. Riksbanken driver en linje de kallar för "expansiv penningpolitik för en inflation fortsatt nära målet" – där man jobbar hårt mot att inflationen ska stabiliseras kring två procent. 

Riksbankens högste chef, Stefan Ingves, har styrt myndigheten sedan den 1 januari 2006. Numera är han ett slags symbol för Sveriges ekonomi.

Och inte minst ansiktet utåt för de låga räntorna.

 

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT NYHETSBYRÅN

 

Stefan Ingves propagerar också för det skärpta amorteringskravet som Finansinspektionen (FI) tar beslut om på måndag. På det senaste riksbanksmötet backade Ingves upp FI:s omtvistade förslag – och menade att till och med att ännu fler åtgärder behövs.

Internationellt sett har 64-åringen ett stort, imponerande nätverk. Han har beskrivits som "Mr Bankkris" efter att ha hjälpt länder som Thailand, Argentina och Ryssland med ekonomin. Även när Sverige drabbades av kris i början av 90-talet hade han ett finger – eller snarare en hel hand – med i spelet, som generaldirektör för den så kallade Bankakuten.

 

LÄS MER: ”Stefan Ingves är som maskinisten på Titanic”

 

Mäktiga internationella kontakter

I ett porträttliknande reportage av Svenska Dagbladets Birgitta Forsberg beskrivs Ingves mäktiga kontakter. När Riksbankens ledamöter var på besök i USA för ett antal år sedan råkade de på den dåvarande The Fed-chefen Alan Greenspan.

"Ledamöterna var där för att få information och hade inte väntat sig att få träffa världens mäktigaste centralbankschef. Men vid åsynen av Stefan Ingves lyste Alan Greenspan upp, kramade om finlandssvensken och pratade i tjugo minuter. Ledamöterna i Riksbanksfullmäktige blev djupt imponerade", skriver Birgitta Forsberg.

 

Alan Greenspan, den förre riksbankschefen i USA.Foto: AP / TT / NTB Scanpix

 

Stefan Ingves liv började i Åbo i Finland år 1953. Men sedan slutet av 70-talet huserar han i Väsby norr om Stockholm, där han trivs i sitt radhus nära den vackra naturen.

Riksbankens chef nära pension

De som bor där har säkert sett honom cykla omkring.

– Där finns enormt fina vägar. Det är nästan en annan värld för det är en väldigt pastoral miljö där får och kor betar, vägarna är bra så det går att cykla men de är samtidigt små och krokiga så det är roligt att cykla och det finns knappt någon trafik. Det är väldigt vackert i största allmänhet, sade riksbankschefen till Vi i Väsby för fyra år sedan.

 

Det här är Stefan Ingves

Bakgrund: Född i Åbo i Finland. Växte huvudsakligen upp i Närpes. Bor i Sverige sedan början av 1970-talet.

Bor: I radhus i Väsby mellan Stockholm och Arlanda.

Ålder: 64 år.

Familj: Hustrun Deborah och tre vuxna barn.

Karriär i urval: Doktorand och lärare vid Handelshögskolan i Stockholm, bankdirektör för Svenska handelsbanken, finansråd och chef vid finansdepartementet, generaldirektör för Bankstödsnämnden, vice riksbankschef, chef vid Internationella valutafonden (IMF).

Nuvarande uppdrag i urval: Riksbankschef, medlem i Europeiska centralbankens allmänna råd, ordförande i Baselkommittén, guvernör i IMF.

Hobbyer: Idrott. Bland annat mycket cykling. Långfärdsskridskor vintertid.

Källor: Riksbanken, Nationalencyklopedin, Hufvudstadsbladet.

 

Stefan Ingves närmar sig nu pensionsåldern men har inga planer på att dra ner på takten och slå sig till ro i sitt Väsby. Nyligen blev han omvald som chef för en av Sveriges viktigaste myndigheter – ett beslut som senare har skapat debatt och fått kritik från flera håll.

Men nu fortsätter jobbet i fem år till.

 

LÄS MER: Stefan Ingves sitter kvar som chef för Riksbanken

 

Hur känns det?

– Det är bra. Det här är mitt hantverk, det här är mitt jobb. Det är inte så många som ägnar sig åt detta men med den bakgrund jag har så är det det här jobbet jag gillar och kan något om, så det känns bara bra, säger Ingves till Dina Pengar.

Ingves bakgrund som nationalekonom

Han har en gedigen bakgrund inom ekonomi.

Efter sin doktorsexamen i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm 1984 blev Stefan Ingves bankdirektör för Svenska Handelsbanken. Han har genom åren också varit avdelningschef vid finansdepartementet och på IMF.

 

Stefan Ingves närmar sig pensionsåldern men är fortfarande lika aktiv. Här besöker han Göteborg och deltar på ett lunchseminarium som Västsvenska handelskammaren arrangerar.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT NYHETSBYRÅN

 

Du har inte längtat efter att gå i pension?

– Nej, det har jag inte gjort.

När ska du gå i pension?

– Det får vi se. Ibland brukar jag skämtsamt säga att pensionsåldern i Sverige stiger snabbare än jag åldras.

Vad ska du göra när du väl går i pension?

– Det är svårt att uttala sig om. Men jag ska framför allt ägna mig åt sådant som ligger efter hemma och också läsa böcker som jag inte hunnit läsa under många år, utan som har lagts på hög.

Skiljer privatliv och svensk ekonomi

Tillbaka till Riksbankens högborg i hjärtat av Stockholm.

Den finlandssvenske riksbankschefen har flera gånger beskrivits som lågmäld. I rummet på bottenvåningen – där han möter ett 20-tal journalister – drar han på smilbanden ofta och bemöter ibland frågorna skämtsamt. Han ställer outtröttlig upp på intervju efter intervju, den ena längre än den andra.

 

LÄS MER: Expert: Riksbanken höjer styrräntan i vår

 

Han svarar med långa utläggningar på frågorna, riksbankschefen trivs med sitt jobb. Men när frågorna tangerar den personliga sfären blir svaren kortare – utan att Ingves för den skull gör avkall på leendet.

Han brukar vara noga med att inte blanda samman privatliv och landets ekonomi. Men han ställer ibland upp på mer personliga intervjuer, bland annat i "Malou efter tio" i TV4 för drygt sju år sedan. I en intervju med journalisten Malou von Sivers berättade han öppenhjärtigt om uppväxten i Finland och om sin funktionshindrade dotter.

Bor med hustrun i Väsby

Stefan Ingves har tre vuxna barn och bor med sin hustru Deborah Ingves. Men får man tror riksbankschefen hade de ingenting att säga till om när han nyligen blev omvald.

När du kom hem och berättade för din familj att du sitter kvar i fem år till, vad sa de då?

Ingves dröjer med svaret i någon sekund. Han skrattar till.

– Under alla omständigheter hade jag fortsatt att jobba. På ett eller annat sätt, säger han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!