Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingvar Kamprads oro för Ikeas framtid

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad berättar i onsdagens TV4-dokumentär om förhoppningarna för företagets framtid.
Foto: TV4
Jesper Börjesson från TV4 åkte till Älmhult för att träffa Ingvar Kamprad.
Foto: TV4

Ingvar Kamprad är stolt över sitt Ikea. Men samtidigt finns det saker som oroar honom om vad som kan hända i framtiden.

Inför Kamprads 90-årsdag har TV4 gjort en dokumentär där TV4:s Jesper Börjesson har träffat möbeljättens grundare.

– Vi ska utveckla oss och vi ska inte lämna grundidéerna, säger Kamprad i intervjun.

I dokumentären Ingvar Kamprad, som sänds på TV4 på onsdag klockan 21.00, reser journalisten Jesper Börjesson till Älmhult för att träffa Ikeagrundaren som snart fyller 90 år.

Historien om Kamprad och Ikea är lika mycket en berättelse om hans hembygd Älmhult. Även Jesper Börjesson kommer från bygden och i dokumentären tecknas en bild av ett litet småländskt samhälle som i stor utsträckning lever och blomstrar på grund av möbeljätten.

Men Ingvar Kamprad uttrycker i intervjun med Jesper Börjesson en oro för vad som kommer att hända med företaget när han själv inte finns längre.

Älmhult förblir grundbult

Hela verksamheten bygger på att Älmhult fortsätter att vara en grundbult - och det är Kamprads vilja att det så förblir.

– Om utvecklingen av någon anledning tvingar oss att lämna delar av den verksamhet vi har i Älmhult i dag för någon annan stans, då är det sedan lätt att Älmhult inte har den betydelse som jag hoppas och drömmer om att den ska ha även i framtiden, säger Kamprad i dokumentären.

Programmet tar tittaren med på en resa i hur Ikea med Kamprads hjälp har vuxit fram till ett globalt företag. Trots det beskrivs Ikea som en platt organisation med en egen kultur. Det är en beskrivning som Kamprad själv skriver under på och just människorna som han har haft runt sig i företaget under sin långa karriär är det han är mest stolt över.

Samtidigt lyfter han fram att det är en stor utmaning att behålla den speciella Ikeakulturen. Där spelar familjen och de tre sönerna en viktig roll. På frågan vad han vill att Ikea ska vara för företag i framtiden svarar Kamprad:

– Jag har glädjen av att ha tre stycken pojkar i femtioårsåldern. De visar alla ett mycket stort intresse för Ikea och var och en har fått ett till två år att följa pappa i fortspåren. Vi har lärt oss att arbeta tillsammans, och uppträda med en enad vilja. Vi ska utveckla oss och vi ska inte lämna grundidéerna, säger han.

Ger ett piggt intryck

Intervjun ägde rum i Ingvar Kamprads hem och Ikeagrundaren ger ett piggt intryck trots att han är till åren kommen.

Men Jesper Börjesson berättar att det var långtifrån säkert att intervjun skulle kunna genomföras.

– Vi valde att berätta historien ur ett Älmhultsperspektiv, jag är ju själv därifrån och det tycker han är roligt. Han säger att det är Älmhult han har byggt allt på, men jag tolkade det som att man inte kan garantera någonting om hur utvecklingen för Ikea går. Det är något som oroar beslutsfattarna mycket, säger Jesper Börjesson.

Startade Ikea för 73 år sedan

Ingvar Kamprad föddes i Älmhults kommun den 30 mars 1926 och fyller 90 år i år.

Han startade Ikea 1943. Företaget, som står för Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd, började sälja möbler via postorder 1948.

I januari 2016 lämnade Kamprad över ordförandeklubban för "Familjen Kamprads stiftelse". Enligt Veckans Affärer är han en av Sveriges rikaste män med en förmögenhet på 610 miljarder.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!