Sönerna Jonas, Mathias och Peter. Foto: / IKEASönerna Jonas, Mathias och Peter. Foto: / IKEA
Sönerna Jonas, Mathias och Peter. Foto: / IKEA
Dottern Annika Kihlblom.Dottern Annika Kihlblom.
Dottern Annika Kihlblom.
Ingvar Kamprad blev 91 år. Foto: / TT NYHETSBYRÅNIngvar Kamprad blev 91 år. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Ingvar Kamprad blev 91 år. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Ingvar Kamprads manöver gör fruar och make arvlösa

Publicerad

Ingvar Kamprads söner och dottern Annika Kihlblom får nöja sig med en åttondel vardera av arvet. 

Samtidigt har Ikeagrundaren stängt dörren för barnens respektive att ta del av förmögenheten – vid dödsfall eller skilsmässa.  

– Det jag kan konstatera är att testamentet i mångt och mycket ser ut som testamenten gör mest, säger juristen Mattias Parnstedt.

Barnen och Norrland får dela på Ikeagrundaren Ingvar Kamprads förmögenhet. 

Testamentet blev offentligt under tisdagen. 

Fördelningen, och den generösa satsningen på utvecklingen av företagsamhet i Norrland, har väckt stor uppmärksamhet. 

LÄS OCKSÅ: Ingvar Kamprad lurade alla - begravd i hemlighet

– Detta är Ingvars vilja som vi respekterar fullt ut, säger sönerna Jonas, 52, Mathias, 48 och Peter, 53, i ett uttalande till Expressen.  

Faktum är dock att Norrlandssatsningen gör att söner och dottern, Annika Kihlblom, 59, får en åttondel vardera av arvet i stället för den fjärdedel som annars hade blivit fallet. 

 

LÄS MER: Hemligheten bakom Kamprads miljardgåva

Juristen om barnens rätt

Expressen har låtit Mattias Parnstedt, biträdande jurist vid advokatbyrån Nichols & Co, titta på testamentet. 

– Ingvar Kamprad har testamenterat den så kallade laglotten till sina barn. Enligt svensk rätt så utgör laglotten hälften av arvslotten. Arvslotten är den andel av kvarlåtenskapen som respektive bröstarvinge hade ärvt om det inte funnits något testamente. I detta fall, med fyra barn som alla hade ärvt en fjärdedel var om det inte funnits något testamente, ärver de nu sin laglott vilket då blir en åttondel var. Laglotten, oavsett om den hade angivits i testamentet eller ej, är något som Ingvar Kamprads barn skulle haft rätt till, säger Mattias Parnstedt.   

Mattias Parnestedt, biträdande jurist på advokatbyrå Nicholas & Co.Foto: / NICHOLAS & CO

 

LÄS MER: Sönerna har avslöjat Kamprads dödsplan

Ingvar Kamprads listiga manöver

Samtidigt som testamentet innebär att barnens andel av arvet krymper till hälften så har Ingvar Kamprad låtit skriva in några meningar som effektivt stänger ute deras respektive från arvet – vid dödsfall eller skilsmässa: 

"Vad bröstarvingar ärver av mig skall vad gäller såväl kapital som avkastning vara bröstarvingens enskilda egendom i äktenskap".

– Meningen är ett vanligt förordnande och återfinns i 95 procent av testamenten i Sverige. Genom förordnandet skyddas egendom som Ingvar Kamprads barn ärver från att ingå i en bodelning på grund av skilsmässa eller dödsfall, säger Mattias Parnstedt. 

I själva utformningen av testamentet finns inget som sticker ut. 

– Det jag kan konstatera är att testamentet i mångt och mycket ser ut som testamenten gör mest. Nu är det visserligen endast en avskrift men utifrån vad som tycks testamentet uppfylla alla formföreskrifter. 

LÄS MER: Testamentet: Hit ska Kamprads pengar gå

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen