Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingvar Kamprads manöver gör fruar och make arvlösa

Sönerna Jonas, Mathias och Peter.Foto: / IKEA
Dottern Annika Kihlblom.
Ingvar Kamprad blev 91 år.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Ingvar Kamprads söner och dottern Annika Kihlblom får nöja sig med en åttondel vardera av arvet. 

Samtidigt har Ikeagrundaren stängt dörren för barnens respektive att ta del av förmögenheten – vid dödsfall eller skilsmässa.  

– Det jag kan konstatera är att testamentet i mångt och mycket ser ut som testamenten gör mest, säger juristen Mattias Parnstedt.

Barnen och Norrland får dela på Ikeagrundaren Ingvar Kamprads förmögenhet. 

Testamentet blev offentligt under tisdagen. 

Fördelningen, och den generösa satsningen på utvecklingen av företagsamhet i Norrland, har väckt stor uppmärksamhet. 

LÄS OCKSÅ: Ingvar Kamprad lurade alla - begravd i hemlighet

– Detta är Ingvars vilja som vi respekterar fullt ut, säger sönerna Jonas, 52, Mathias, 48 och Peter, 53, i ett uttalande till Expressen.  

Faktum är dock att Norrlandssatsningen gör att söner och dottern, Annika Kihlblom, 59, får en åttondel vardera av arvet i stället för den fjärdedel som annars hade blivit fallet. 

 

LÄS MER: Hemligheten bakom Kamprads miljardgåva

Juristen om barnens rätt

Expressen har låtit Mattias Parnstedt, biträdande jurist vid advokatbyrån Nichols & Co, titta på testamentet. 

– Ingvar Kamprad har testamenterat den så kallade laglotten till sina barn. Enligt svensk rätt så utgör laglotten hälften av arvslotten. Arvslotten är den andel av kvarlåtenskapen som respektive bröstarvinge hade ärvt om det inte funnits något testamente. I detta fall, med fyra barn som alla hade ärvt en fjärdedel var om det inte funnits något testamente, ärver de nu sin laglott vilket då blir en åttondel var. Laglotten, oavsett om den hade angivits i testamentet eller ej, är något som Ingvar Kamprads barn skulle haft rätt till, säger Mattias Parnstedt.   

Mattias Parnestedt, biträdande jurist på advokatbyrå Nicholas & Co.Foto: / NICHOLAS & CO

 

LÄS MER: Sönerna har avslöjat Kamprads dödsplan

Ingvar Kamprads listiga manöver

Samtidigt som testamentet innebär att barnens andel av arvet krymper till hälften så har Ingvar Kamprad låtit skriva in några meningar som effektivt stänger ute deras respektive från arvet – vid dödsfall eller skilsmässa: 

"Vad bröstarvingar ärver av mig skall vad gäller såväl kapital som avkastning vara bröstarvingens enskilda egendom i äktenskap".

– Meningen är ett vanligt förordnande och återfinns i 95 procent av testamenten i Sverige. Genom förordnandet skyddas egendom som Ingvar Kamprads barn ärver från att ingå i en bodelning på grund av skilsmässa eller dödsfall, säger Mattias Parnstedt. 

I själva utformningen av testamentet finns inget som sticker ut. 

– Det jag kan konstatera är att testamentet i mångt och mycket ser ut som testamenten gör mest. Nu är det visserligen endast en avskrift men utifrån vad som tycks testamentet uppfylla alla formföreskrifter. 

LÄS MER: Testamentet: Hit ska Kamprads pengar gå

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!