Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingvar Kamprads liv i bilder

Foto: LARS NYBERG
Foto: FREDRIK SJÖSHULT

Ingvar Kamprad växte upp i Småland. Det var där han grundade det första Ikeavaruhuset som sedan gjorde att hans förmögenhet var en av de största i världen.

Han gifte sig två gånger, fick fyra barn – och har anklagas för att vara nazist.

Här är den folkkära miljardärens liv i bilder.

Ingvar Kamprad föds den 30 mars 1926 i småländska Pjätteryd av föräldrarna Berta Nilsson och Feodor Kamprad. Han växte upp på gården Älmtaryd i Agunnaryds socken i Ljungby kommun.

Kamprad-familjens flytt till Sverige – 1896

Kamprads farfars far var en förmögen godsägare i Thüringen, Tyskland, som var släkt med den tyske fältmarskalken och rikspresidenten Paul von Hindenburg. Hans son, Ingvars farfar, Achim Kamprad, utvandrade till Sverige 1896 tillsammans med frun Franziska.

Tillsammans hade de två söner: Feodor och Erich.

Foto: TOMAS ONEBORG / TT / / TT NYHETSBYRÅN

Feodor Kamprad gifte sig 1924 med Berta Nilsson och två år senare fick de alltså sonen Ingvar.

Ingvar Kamprads morfar C.B. Nilsson drev en stor lanthandel i Älmhult. Innan familjen flyttade till Älmtaryd bodde de, under Ingvars första levnadsår, på gården Majtorp utanför staden.

Ingvar Kamprads affärsintresse – 1930-talet

Han gick i skola i Osby och på gymnasium i Göteborg.

Sina ungdomsår beskriver han som harmoniska – men hans affärsintresse var klart avvikande i bondesamhället, enligt Handelns historia.

Under 30-talet cyklade han ofta runt i trakten och sålde tändsticksaskar, frön, visböcker och jultidningar.

På 40-talet började han importera cigarettändare, de första kulspetspennorna, tavelramar, smycken och nylonstrumpor som han sålde via tidningsannonser.

Foto: JAN HOLMLUND / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Kamprad i nazistparti – 1942

Svenska säkerhetstjänsten upprättade en personakt om Ingvar Kamprad som 17-årig aktiv nazist, enligt Elisabeth Åsbrinks bok "Och i Wienerwald står träden kvar".

Kamprad var medlem i nationalsocialistiska SSS, Svensk socialistisk samling, de så kallade Lindholmsnazisterna, och fascistiska i Nysvenska Rörelse dit han värvade medlemmar och donerade pengar.

Engagemanget ska ha upphört någon gång på 1950-talet.


LÄS MER: Farmor visade Kamprad vägen till nazismen 

Foto: LENA BRYNGELSSON

Ingvar Kamprad startar Ikea – 1943

Som 17-åring startade Ingvar Kamprad handelsbolaget Ikea, år 1943. Bokstäverna stod för initialerna i hans namn och gården Elmtaryd i byn Agunnaryd. Ortsnamnet har sedan dess ändrats till Älmtaryd.

Det var ursprungligen ett postorderföretag utan egna butiker. 1947 började företaget tillverka egna möbler.

Kamprad gifter sig och får barn – 1950

Ingvar Kamprad gifte sig 1950 med Kerstin Wadling, sekreterare på Radiotjänst. Åtta år senare adopterade de dottern Annika – nu Annika Kihlblom. Paret födde inga egna barn och 1961 tog de ut skilsmässa.


LÄS MER: Ingvar Kamprads dotter får ärva 90 miljoner kr 


Foto: LARS NYBERG / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Första Ikeakatalogen kommer ut – 1953

Företaget skickade ut sin första varukatalog på hundra sidor tillsammans med en inbjudan till en utställning på snickeriet i Älmhult år 1953, enligt Handelns historia.

Två år senare började Ikea med sina platta paket.

Det första varuhuset öppnade 1958 i Älmhult. År 1965 invigdes varuhuset i Kungens kurva utanför Stockholm.

Gifter om sig och får sönerna Peter, Jonas och Mathias – 1963

Efter skilsmässan med Kerstin Wadling, mötte Ingvar Kamprad lärarinnan Margaretha Stennert på en resa till Italien. De gifte sig 1963. Ett år senare föddes sonen Peter.


LÄS MER: Kamprads söner – de hemliga arvtagarna


Efter Peter fick paret fick sönerna Jonas och Mathias Kamprad.

Margaretha Kamprad-Stennert dog 71 år gammal år 2011. 


LÄS MER: Margaretha Kamprads sista vilja 


Foto: FREDRIK SJÖSHULT

Ingvar Kamprads förmögenhet 

Ikea omsatte under i fjol 355 miljarder kronor och Ingvar Kamprad anses ha varit en av världens rikaste.

Enligt "Uppdrag granskning" som 2011 granskade Ikea är Ingvar god för 650 miljarder kronor. Enligt tidskriften Bloomberg skulle han 2012 vara god för 36 miljarder dollar - cirka 250 miljarder kronor.

När han flyttade till Sverige, efter åren i Schweiz, 2013 hade han med sig sin privata förmögenhet på 750 miljoner kronor, enligt Sydsvenskan.

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG ALL OVER PRE / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWE

Ingvar Kamprads hus

Ingvar bodde fram till sin död i Liatorp i Älmhult. Gården köptes 1968 och är på 290 kvadrateter. Tomten omfattar 240 hektar mark.

Han har fortfarande en stark relation till huset som han föddes i i Älmhult. Under åren har han skjutit in miljoner för att huset ska få stå kvar – som en umgängesplats för kommunens äldre och ungdomar.


LÄS MER: Ingvar Kamprads kamp för hembygden – och huset han föddes i 


I 37 år bodde Ingvar Kamprad i en villa i Epalinges, några kilometer utanför Lausanne, Schweiz med utsikt över Genévesjön.

Men år 2015 lades huset ut för försäljning.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!