Ingvar Kamprad fick lunginflammation efter en flygresa till London. Under lördagen somnade Ikea-grundaren in, 91 år gammal. Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ingvar Kamprad fick lunginflammation efter en flygresa till London. Under lördagen somnade Ikea-grundaren in, 91 år gammal. Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ingvar Kamprad hade förberett sig på att dö

Publicerad

Ingvar Kamprad började planera sin död redan 1976.

De sista åren blev tankarna alltmer närvarande – och Kamprad oroade sig för Ikeas framtid efter hans bortgång.

I helgen somnade han in, omgiven av sin familj.

Vännen Bertil Torekull säger att Kamprad blev sjuk i lunginflammation efter en flygresa utomlands – och att det var det han dog av.

Ingvar Kamprad oroade sig för hur Ikea ska bli när han inte lever längre. I en TV4-dokumentär i samband med Kamprads 90-årsdag 2016 sa Ikea-grundaren själv:

– Om utvecklingen av någon anledning tvingar oss att lämna delar av den verksamhet vi har i Älmhult i dag för någon annan stans, då är det sen lätt att Älmhult inte har den betydelse som jag hoppas och drömmer om att den ska ha även i framtiden.

I höstas berättade också familjen Kamprads nära vän Göran Grosskopf att Ingvar Kamprad var konstant orolig för Ikea.

– Ingvar är och har alltid varit orolig för Ikea, det spelar ingen roll vad man än säger.

Tankarna har handlat om vad som ska hända med idén Ikea – det lilla företaget, som är ett av världens största.

Ingvar Kamprad vid invigningen av ett nytt Ikea-varuhus.Foto: MIKAEL PERSSON / MIKAEL PERSSON/STELLA PICTURES

"Han visste hur han ville ha det"

TV4-programledaren Jesper Börjesson har träffat Ingvar Kamprad flera gånger och var den ende som fick en intervju med honom i samband med 90-årsdagen 2016. Han säger:

– Han har pratat så mycket om, och förberett sig själv och företaget så mycket på, sin död genom åren. Han visste hur han ville ha det, han visste hur han ville driva Ikea framåt. Han hade ordnat det för sig, det är jag övertygad om.

En av Ingvar Kamprads söner har berättat att pappan började förbereda sin död redan 1976, i samband med sin 50-årsdag. Senare samma år publicerades "En möbelhandlares testamente", Ikeas vision om att "att skapa ett bättre vardagsliv för den stora gruppen människor", och ett sätt att hålla den så kallade Ikea-andan vid liv.

I en intervju med Aftonbladet för ett par år sedan sedan sa kamprad själv att han planerat sin död sedan 1978. 

 

LÄS MER: Ingvar Kamprads dotter: ”Vi hade en bra relation” 

 

Ingvar Kamprad med sönerna Jonas Kamprad, Mathias Kamprad och Peter Kamprad under invigningen av ett nytt Ikea-varuhus i Älmhult 2012.Foto: IKEA / OKÄND

Planerade att leva i Schweiz

Men tankarna på att dö var också mer konkreta. Ingvar Kamprad berättade själv 2005 att han och hustrun Margaretha planerade att leva resten av sina liv i Schweiz.

– Vi bor väldigt bra. Vi bor i en enplansvilla och är nära skog och mark och vi hör kobjällror på kvällen. Som ni vet är knäna det första som drabbar äldre människor. Jag hoppas själv att jag inte dör plötsligt, och får vara med om lite ålderdom, och då blir det antagligen rullstol, och det klarar man jättebra i vår enplansvilla utan trösklar. Så de senaste 10-15 åren har vi sagt att vi nog kommer att dö i Schweiz, sa Kamprad då.

Familjen samlades för att sörja tillsammans på Ingvar Kamprads gård Bölsö utanför Liatorp.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Flyttade till Älmhult efter hustruns död

2011 gick hustrun Margaretha bort i cancer, 71 år gammal. Efter det började Ingvar Kamprad fundera på att flytta tillbaka till Sverige igen. Och så, efter mer än 40 år utomlands, flyttade Kamprad hem till Älmhult 2014.

– Ingvar har önskat att komma närmare familjen och sina vänner han har i Älmhult, sa Kamprads talesperson Per Heggenes då.

Vännen Göran Grosskopf sa i höstas:

– Dels var det sorgen som gjorde att han inte orkade riktigt träffa så mycket folk, så han släppte mer eller mindre umgänget där. Jag tror det var väldigt bra för honom att flytta till Älmhult där har han sina gamla vänner och sin familj, sin syster, i närheten.

På lördagen somnade Ikea-grundaren in i sitt hem på Bölsö gård i Liatorp utanför Älmhult. Kamprad blev 91 år gammal och dog omgiven av sin familj.

 

LÄS MER: Ingvar Kamprad – bondsonen från Småland som blev miljardär

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen