Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingrid betalade 187 000 kronor – lurad på drömresan

Få de senaste nyheter om ekonomi och börs med Di TV. Alltid de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Ingrid Löwy hade hoppats få fira sin 50-årsdag på Mauritius.Foto: PRIVAT
Turistparadiset Mauritius.Foto: SHUTTERSTOCK

Ingrid Löwy fyller 50 år i december.

Hon tänkte firade det med att bjuda hela familjen till Mauritius – och betalade 187 000 kronor.

När hon ringde till hotellet fick Ingrid veta att ingen bokning existerade.

– Hela min värld rasade samman, säger en förtvivlad Ingrid Löwy.

För ett och ett halvt år sedan bestämde sig Ingrid Löwy från Täby att när hon fyllde 50 skulle hon bjuda hela familjen, inalles sex personer, på en drömresa – till turistparadiset Mauritius, vilket SVT var först att berätta om.

Hon ringde runt till flera reseföretag, och bestämde sig till slut för Sun Residence.

Totalkostnaden skulle uppgå till 187 000 kronor. Hösten 2018 betalade Ingrid Löwy in en anmälningsavgift på 53 000 kronor.

”Allt blev jättestressigt”

Strax efter att hon betalat anmälningsavgiften, blev Ingrid Löwy uppringd av reseföretaget som menade att om hela beloppet betalades in så skulle hon slippa valutajusteringar, som hotade fördyra resan.

– Vi blev uppmanade att betala innan klockan åtta samma kväll. Då betalade jag in det resterande beloppet. 

Sedan visade det sig att Ingrid Löwy köpt en resa som inte existerade. I somras såg hon ett omdöme av Sun Residence – som var som ett slag i magen.

På en webbsida varnades det för företaget. Där uppmanades privatpersoner att aldrig boka resor med företaget. 

– Jag tog kontakt med hotellet. Ingen resa var bokad i våra namn, och det var samma sak med flygbolaget. Mannen var svartlistad på Mauritius fick jag också veta. Hela min värld rasade samman.

Ingrid Löwy avbokade resan direkt. Hon fick en bekräftelse på att hon skulle få tillbaka merparten av pengarna som betalats in. Det var i början av augusti och sedan dess har inget hänt.

Sun Residences hemsida är sedan en tid avstängd. Expressen har sökt vd:n Carl-Michael Sjöström utan resultat.

Reseföretaget: ”Stängt på grund av hälsoskäl”

Till SVT Nyheter skriver han dock i ett mejl: ”Beträffande familjen Löwy så har de haft en bokad resa men valde ändå att avboka. Då vi redan betalt våra leverantörer måste vi invänta att de återbetalar oss, vilket är pågående, innan vi kan betala kunden. Vi har informerat kunden om detta”. 

Sun Residence meddelar vidare att företaget nu jobbar för att se till att de resenärer som begärt ersättning eller återbetalning också får det. 

Företaget uppger också för SVT att de stängt på grund av hälsoskäl och dålig lönsamhet det senaste året.

Polisen: ”Chanserna tyvärr små”

Kriminalkommissarie Jan Olsson, som arbetar med bedrägerier, ger inte Ingrid Löwy någon större chans att få igen sina pengar.

– Något har hänt med företaget på slutet för det har kommit många klagomål på nätet. Då kan man undra om det är en förestående konkurs och man har försökt att mjölka ur så mycket som möjligt. Men oavsett är de skyldiga att betala tillbaka för den resa som beställts, men det gör de inte vad jag har förstått, säger Jan Olsson.

– Jag tycker definitivt att man ska inleda en förundersökning även om möjligheten att få pengarna tillbaka är ringa. Uppgifterna om att en det inte funnits någon hotellbokning eller flygresa gör att ett troligt bedrägeri ligger bakom. 

Polisen Jan Olsson på nationellt IT-brottscentrum tipsar om hur du bäst hanterar bedragare.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!