Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ingmansons misstag under flykten: Mötet med fästmön

Ingmansson och fästmön under tiden i London. Foto: KRISTOFER SANDBERG
Foto: KRISTOFER SANDBERG
Emil Amir Ingmanson Foto: POLISEN

Den gripne affärsmannen Emil Amir Ingmanson, 41, begick två misstag under sin flykt genom Europa.

Han använde ett pass som avslöjade honom.

Hans fästmö hade rest till Ungern för att träffa honom.

– Svensken är medtagen av gripandet. En läkare har tittat till honom, uppger en källa för Expressen.

Det ungerska gripandet av affärsmannen Emil Amir Ingmanson – som numera heter Max Emil Serwin – kommer drygt två månader efter att han lyckades lura brittisk polis och fly landet.

Svenska ambassaden i den ungerska huvudstaden Budapest är underrättad och konsulär personal ska träffa honom.

Den internationellt efterlyste svenske affärsmannen utpekas som huvudperson i pensionshärvan kring Falcon Funds där 22 000 pensionssparare blev blåsta på runt två miljarder kronor.

Ingmanson en viktig pusselbit

Den i dag 41-årige Emil Amir Ingmanson, som både via sin svenske försvarare och flera högavlönade brittiska advokater i London förnekat brott, är en av de allra viktigaste pusselbitarna i pensionshärvan kring det skandalomsusade premiepensionsbolaget Falcon Funds som var registrerat på Malta. 

22 000 pensionssparare blev i ett första läge blåsta på drygt två miljarder, men polisen har senare lyckats spåra drygt 1,2 miljarder som förts tillbaka till pensionsspararna. 800 miljoner kronor är dock fortfarande borta, anser Pensionsmyndigheten.

Ingmanson har bland annat i TV 4:s program Kala Fakta förnekat att han har någon inbladning i Falcon Funds-härvan. Foto: KRISTOFER SANDBERG

Första gången affärsmannen greps var i december 2017 på Heathrow utanför London, sedan svensk åklagare utfärdat en europeisk arresteringsorder.

Bodde på exklusiv adress i London

Under året har han med hjälp av olika högavlönade advokater i London stridit för att inte utlämnas till Sverige. Han har haft fotboja och befunnit sig i elektronisk husarrest nattetid. Men i övrigt har Ingmanson kunnat röra sig fritt i London och bo i sin trerummare på en exklusiv adress i centrala London med sin svenska sambo, barn och en Dobberman. Han har också under en perio, när han stod under bevakning, bott i en herrgård, vilket Expressen berättat om tidigare. 

Efter hans uppmärksammade nattliga flykt i början av november, då han lyckades lura den brittiska polisen, fick hans svenska fästmö fokus på sig - inte för att hon skulle vara brottsmissänkt - men för att hon kanske skulle komma att leda polisen till  den jagade fästmannen. Hon fick tillbaka sitt och barnets pass som förvarats hos Metropolitan Police i London.

Enligt vad Expressen erfar har polisen sedan dess haft viss koll på Emil Amir Ingmansons svenska fästmö - bland anat via så kallad biljettspaning.

Hon har också förhörts av både engelsk och svensk polis.

Hur Ingmanson lyckats ta sig till Ungern är inte känt. Men det var där som fästmön dök upp, enigt en poliskälla som Expressen varit i kontakt med.

Åklagaren fåordig om gripandet av Ingmanson

Kammaråklagare Arne Fors, som leder utredningen kring Falcon Funds-härvan, är fåordig om omständigheterna kring gripandet av Ingmanson.

– Jag kan bekräfta att han har gripits, säger han. vi har nu också fått en ungersk kontakt. Det är oklart när han kan överföras till Sverige.

Emil Amir Ingmanson på en bild tagen av TV4:s program Kalla Fakta för några år sedan. Foto: TV4

Enligt Expressens källor var Ingmanson svårt medtagen efter gripandet och har också fått besök av läkare i sin cell.

Den resehandling som Ingmanson använde bidrog enligt  vad Expressen erfar till att han blev gripen.

 

 

Interpols efterlysning av affärsmannen Emil Amir Ingmanson. Efterlysningen fanns även i den ungerska polisens datasystem eftersom Ungern ingår i den internationella polisorganisationen.

När det ungerska gripandet blev känt gick kammaråklagare Arne Fors till Stockholms tingsrätt med nya misstankar mot affärsmannen Ingmanson.

Ny häktning på fredag - utan Ingmanson

Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro för grova bedrägerier. Nu utökas misstankarna till även grovt penningtvättsbrott och grov trolöshet mot huvudman. 

– Häktningsförhandlingen ska hålls på fredag, säger Arne Fors till Expressen.

Försvarare, advokat Thomas Olsson, kommer att närvaro vid den kommande häktningsförhandlingen.

– Men jag vet inget och har heller inte haft någon kontakt med min klient, säger han. 

 

 

Fakta Ingmanson och Falcon-härvan

I november 2013 är den självlärde affärsmannen Emil Amir Ingmanson från Bromma i Stockholm med och bildar det maltesiska fondbolaget Falcon Funds. Officiellt finns han dock inte med i bilden och har senare också förnekat all inbladning.

Bolaget startar tre fonder som registreras hos Pensionsmyndigheten.

Fonderna är värda 2,4 miljarder kronor och 22 000 svenska pensionssparare har satt in pengar i fonderna..

22 februari 2016 tar Pensionsmyndigheten beslut om att stoppa möjligheten att placera svenska pensionspengar i Falcon. Myndigheten misstänker också att det kan finnas brottslig verksamhet i fonderna.

15 juni 2016 säger Pensionsmyndigheten upp avtalet med Falcon.

13 oktober: offentliggör Pensionsmyndigheten att mer än en miljard i pensionspengar är borta. Falcons ledning, däribland Maltas tidigare finansminister Tonio Fenech samt Emil Amir Ingmanson, polisanmäls.

Vid årsskiftet 2017 faller Falcon samman som ett korthus. Den maltesiska finansinspektionen fråntar Falcons ledning att sköta avvecklingen av bolaget.

Revisionsföretaget KPMG får uppdraget att ta kontroll över Falcons tillgångar och leda fondens avveckling.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, i Sverige startar senare en förundersökning som leds av kammaråklagare Arne Fors.

Ett tiotal personer är misstänkta, däribland Ingmanson - som också pekas ut av Pensionsmyndigheten som en av huvudpersonerna, för grovt bedrägeri.

18 maj 2017: Expressen träffar Emil Amir Ingmanson i London.

På morgonen den 3 november 2017anhålls Ingmansson i sin frånvaro av kammaråklagare Arne Fors. Beslutet hålls hemligt.

I december  2017 grips Ingmanson på Heathrow-flygplatsen sedan Sverige utfärdat en europeisk  arresteringsorder.

Under den utdragna juridiska processen kring utlämningen till Sverige släpps Ingmanson fri med en domstol i London beslutat att han ska förses med fotboja  och husarrest nattetid.

Natten mellan den 3 och 4 november flyr Ingmanson från London och är sedan spårlöst försvunnen fram till att han dyker upp i Ungern.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!