Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Comhem och TV4 förlänger tillfälligt avtalet

Förbereder kunder med ersättningskanaler.
Över 2,1 miljoner Comhem-kunder riskerar att bli av med hela TV4-utbudet, inklusive C More, vid midnatt i natt.
Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT
På fredagseftermiddagen har fortfarande inget avtal slutits mellan Comhem:s ägare Tele2 och Telia som äger TV4 och C More.
Foto: OLLE SPORRONG

När klockan slog över till midnatt kunde över 2,1 miljoner Comhem-kunder förlora hela TV4-utbudet.

Men nu står det klart att avtalet förlängs – tillfälligt i två dygn.

– Nu hoppas vi att vi kan komma överens, så att våra kunder kan fortsätta att se kanalerna även efter söndag natt, säger Samuel Skott, kommersiell chef på Comhem, i ett pressmeddelande.

Efter segdragna förhandlingar nådde parterna aldrig i mål. 

Men för att undvika att 2,1 miljoner Comhem-kunder skulle bli utan TV4-utbudet har parterna förlängt ett tillfälligt avtal.

Avtalet gäller fram till klockan 23:59 den 1 november – alltså i två dygn.

– Det är bra att vi har kommit överens om att tillfälligt förlänga avtalet så att vi kan förhandla fram ett avtal som båda parter är nöjda med. Nu hoppas vi att vi kan komma överens, så att våra kunder kan fortsätta att se kanalerna även efter söndag natt, säger Samuel Skott, kommersiell chef på Com Hem, i ett pressmeddelande.

Comhem har sagt att de kommer att erbjuda sina kunder ett ersättningspaket om det blir så att utbudet försvinner. TV4-kanalen kommer att fortsätta sändas fritt på TV4 Play för kunderna.

”Anmärkningsvärt”

TV4 kommenterade under fredagen att hotet om släckning var ”väldigt tråkigt” och en ”anmärkningsvärd” förhandlingstaktik av Comhem.

”Prisramarna för det vi förhandlar om ligger i linje med de åtagande Telia tog på sig när man köpte TV4,” skriver Charlie Forsberg i ett sms och fortsätter:

”Det är anmärkningsvärt att ComHem i stället försöker runda ramarna genom att utnyttja sin storlek och hota med en släckning, vilket gör både deras egna kunder och våra tittare till en bricka i förhandlingsspelet”.

Konflikten mellan Comhem/Tele2 och TV4/Telia

I början av december 2019 köpte Telia upp TV4 och C More, då Bonnier Broadcasting.

De nya ägarna hamnade i en stor avtalskonflikt om så kallade OTT-rättigheterna, det vill säga rättigheter att visa TV-kanalerna på digitala plattformar, med Comhem.

När företagen inte kom överens resulterade det i att TV4:s kanaler släcktes ned hos drygt 1,6 miljoner Comhem-kunder strax efter midnatt den 11 december.

Flera av TV4:s stora julprogram kom i kläm under förhandlingarna och enligt Expressens uträkningar, med hjälp av källor i branschen, förlorade tv-kanalen upp mot en miljon kronor i timmen till följd av Comhems nedsläckning.

Drygt en vecka kom parterna dock överens och Comhem började sända TV4:s utbud i sitt nät igen.

I januari anmälde Comhem Telia till EU-kommissionen, då de ansåg att Telia bryter villkoren för Telias köp av Bonnier Broadcasting vad gäller streamingrättigheter.

I mars stod det klart att en rad TV4-kanaler inte skulle kunna ses av Comhem-kunder – det handlar om TV4 Fakta, TV4 Guld och TV4 Film.

TV4 kan släckas ner för Comhem-kunder:

TV4 kan släckas ner för 2,1 miljoner Comhem-kunder inatt, uppger Comhem.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!