Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inger, 70, lurades brutalt av Facebook-bedragaren

Bedragaren påstod att Inger vunnit en miljonvinst på Facebook. Bilden har ingenting med texten att göra.Foto: ANATOLIY BABIY / ADOBE STOCK
Inger 70 lurades av nätbedragare.Foto: Privat

Inger, 70, hade ingen aning om vem Mark Zuckerberg var.

Men en dag blev hon kontaktad av en person som påstod sig heta så.

Det var starten på en karusell av lögner, fejkade profiler och nätbedrägeri. När sanningen gick upp för Inger hade bluffen kostat henne 82 500 kronor, pengar hon lånat ihop till höga räntor.

– Jag känner mig så dum som gick på det. Men jag vill varna andra för de här bedragarna, säger hon.

Inger är pensionär och bor i södra Stockholm. Hon tycker det är kul att delta i olika chattforum på nätet, gärna på engelska och gärna med amerikaner.

I maj förra året kontaktades hon i en chatt av en viss Mark Zuckerberg. Det är grundaren av Facebook, supermiljardären från USA.

Namnet var för Inger helt obekant då. Och det var självklart inte Facebookgrundaren som kontaktat henne, utan en av tusentals bedragare som systematiskt scannar nätet i jakt på nya offer som de kan blåsa på pengar.

– Jag inser hur aningslöst det var, så dumt. Men det kändes nästan som jag blev hjärntvättad, berättar Inger, som i dag sitter på lån med höga räntor som hon inte kan betala.

”Han var väldigt trevlig”

Hon började chatta med ”Zuckerberg” som var trevlig och visade bilder på sig själv och sin familj. Enligt Inger var det inget romantiskt utan just trevligt.

– Han visade massa bilder, körkortsbild, id-kort och korta snuttar där han pratade. Det var förstås en bluff, men det var skickligt gjort. Allt såg äkta ut, säger Inger.

En dag påstod ”Zuckerberg” att Inger hade en vinst att hämta ut på Facebook. Hennes och nio andra namn hade dragits slumpvis och nu hade hon vunnit 900 000 dollar (cirka 8,5 miljoner kronor).

Bedragarna använde en fejkad profil av Facebookgrundaren Mark Zukerberg.Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det fanns förstås ett men. För att vinsten skulle kunna levereras (i kontanter) med Fed Ex måste Inger först betala frakt och tullavgifter.

Inger tvekade och tänkte att det inte kan vara sant att hon plötsligt blivit miljonär. Samtidigt var det som en röst inom henne viskade:

– Herregud, det kan ju vara sant också.

Bedragaren hade henne på kroken. Nu återstod att hala in bytet utan att tappa det på vägen.

Inger gjorde en första utbetalning på fyra-fem tusen kronor för ”tull och frakt”. Men det bara rullade på med nya avgifter som skulle betalas. Alltid var det någon liten grej som måste fixas. Sedan skulle Inger minsann få sin miljonvinst.

Maxade krediten på ett kontokort

Inom några månader hade hon skickat 56 400 kronor till bedragaren – eller bedragarna. För att få ihop pengar tog Inger flera snabblån med hög ränta. Hon maxade även krediten på ett kontokort med lika hög ränta. Och så tog hon av sin pension.

Bedragarna kände väl vid det här laget att den 70-åriga ensamstående kvinnan var helt i deras händer. Nu hörde en Christopher av sig till henne. Påstod att han representerade amerikanska myndigheter, FBI. Han visade upp en bild på sig själv med amerikanska flaggan i bakgrunden och lovade ”ruska om” de som lovat Inger en miljonvinst utan att leverera.

Christopher var också en bedragare, uppenbarligen i samma liga. Nu uppmanade han Inger att betala in ett belopp i vinstskatt (på vinsten hon inte fått). Sedan skulle miljonerna trilla in på kontot.

Hotade med FBI

Därefter kom hoten. Inger fick beskedet att FBI-folk skulle komma hem till henne om hon inte betalade. Hon noterade att telefonsamtalet ringdes från Afrika.

Inger vågade ändå inte göra något annat. Hon var livrädd vid det här laget. Men på Forex varnade man henne när hon skulle göra överföringen. Det stod bluff skrivet över hela upplägget.

På uppmaning av bedragarna köpte Inger i stället så kallade Itunes card, presentkort med tusentals kronor laddade, som hon skickade till dem.

Blåsningen var inte över där. En dag kontaktades Inger av en William, amerikansk advokat. Nu är i vi framme i oktober 2019. Mannen hävdar att han ska hjälpa Inger att ”fixa ett certfikat” på vinstpengarna. För att lösa detta behövde ”advokaten” bland annat resa till Island och Inger måste förstås betala. Vilket hon gjorde, med lånade medel.

Under hela processen hade Inger hållit allt för sig själv. Hon skämdes.

– Jag var livrädd för vad folk skulle säga. Och ju mer pengar man blir av med, desto mer folkskygg blir man till slut.

Vid ett tillfälle var hennes son närvarande när ”advokaten” ringde. Han tog över telefonen och kunde snabbt konstatera att det rörde sig om en lurendrejare.

De blockade bedragarens nummer och för Inger återstod att acceptera att hon blivit blåst. Nu satt hon med en skuld på 82 500 kronor och tickande räntor.

Bedrägeriet polisanmäldes, men utredningen lades snart ned. Expressen har tagit del av anmälan och beslutet.

Jan Olsson vid polisens IT-brottscentrum.Foto: Brottscentralen / Brottscentralen

Jan Olsson, vid polisens nationella IT-brottscentrum, har inte utrett Ingers fall men säger att det följer ett klassiskt mönster.

– De här bedragarna jobbar i grupp och är oerhört kunniga på hur de ska uttrycka sig, och i vilken ordningsföljd. De sitter ofta och jobbar i call centers och kanske kontaktar hundra personer enligt mallar de följer. Sedan väljer man ut ett fåtal som man går vidare med.

Enligt Jan Olsson är det svårt att komma åt dessa organisationer som är bra på att dölja sina spår. Och hittar man ett spår, exempelvis ett konto, leder det oftast till ett fjärran land utan utlämningsavtal med Sverige. 

”Det är tragiskt”

– Man ska ändå alltid göra en polisanmälan om man blivit lurad. Det kan vara så att just det här bankkontot figurerar i ett annat ärende. Då finns en chans att spåra vidare.

För de drabbade är det svårt både med en ekonomisk smäll och skammen man känner.

– De är brottsoffer och många mår jättedåligt över att ha blivit lurade. Man skäms så mycket över det man gjort så att man inte vågar lita på någon. Det är en tragisk konsekvens, menar Jan Olsson.

Inger har kontaktat kommunen för att se om hon kan få skuldsanering. Det skulle kunna få henne på fötter igen. Hon är samtidigt glad att hon har en son och en dotter som hjälper henne.

– Jag har varit väldigt ledsen för att jag blev så lurad, säger hon.

Så skyddar du dig mot bedragarna

 Att inleda en kärleks- eller vänskapsrelation med någon i syfte att lura personen på pengar är brottsligt och kallas ibland romansbedrägeri. Dessa bedrägerier drabbar både kvinnor och män i alla åldersgrupper.

Bedragaren utger sig ofta för att vara en engelsktalande man som befinner sig utomlands i tjänsten. Relationen blir snabbt förtrolig och ofta har bedragare och offer kontakt flera gånger per dag.

En relation kan pågå under en längre tid innan frågan om pengar kommer upp. I början kan det handla om mindre belopp, men så snart en betalning är gjord uppstår flera utgifter och ytterligare behov av pengar.

Om du misstänker att du har blivit utsatt ska du:

   – Kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.

   – Anmäl till polisen.

   –Ta hjälp och stöd av personer i din omgivning. Du kan även kontakta Brottsofferjouren.

   – Avbryt all kontakt, även med personer som eventuellt påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.

Källa: Polisen

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!