Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fed-chefen lämnade räntan oförändrad

Fedchefen Jerome Powell avvaktar med en ny räntehöjning.Foto: ERIK S. LESSER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På torsdagskvällen lämnade den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, sitt räntebesked.

Som väntat förblir räntan oförändrad.

Men frågan är om Fed och dess chef, Jerome Powell, i stället gör en räntehöjning i december.

Federal Reserve lämnade styrränteintervallet oförändrat, på 2,00-2,25 procent, när beskedet kom 20.00 svensk tid på torsdagskvällen.

Men samtidigt hålls dörren fortsatt vidöppen för att en räntehöjning ska komma i december i stället – vilket skulle innebära fjärde höjningen av räntan i år. Årets räntehöjningar har gjorts i mars, juni och september.

Fed höjde senast ränteintervallet med 25 punkter i september, alltså till 2,00-2,25 procent. Ett besked som även då var helt i linje med förväntningarna.

President Donald Trump har vid flera tillfällen attackerat Federal Reserves räntehöjningar. I en intervju med tv-kanalen Fox ii mitten av oktober förklarade han att Fed agerar "larvigt".

Arbetsmarknaden har stärkts

Fed skriver i ett uttalande, efter beskedet, att arbetsmarknaden stärkts ännu mer sedan det förra mötet. Arbetslösheten har också gått ner något. 

Fed konstaterar vidare att hushållskonsumtionen fortsätter att öka. Företagens investeringar har dock krupit ner något från den höga tillväxt som rådde i i början av året.

Få formuleringar har ändrats om man jämför med det uttalande som kom i samband med septembermötet.

Dollarn stärktes något efter Fed-beskedet.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!