Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sällsynta mynten som du kan ha i spargrisen

2017 ska de gamla sedlarna vara helt ersatta av de nya. Då har Sverige dessutom fått nya mynt i valörerna 1, 2 och 5 kronor.
Foto: Sven-Erik Johansson
De nya sedlarna pryds av Astrid Lindgren, Evert Taube, Greta Garbo, Ingemar Bergman, Birgit Nilsson och Dag Hammarskjöld.
Foto: - -

Snart är deras dagar som deg räknade när nya ansikten gör entré i svenskarnas plånböcker.

Selma Lagerlöf, Jenny Lind, Carl von Linné, Karl XI och Gustav Vasa må behålla sitt historiska värde men det är inte lönt att spara på deras nunor.

Myntsamlande

• Samlandet av ovanliga penningar har gamla anor och sägs ha förekommit redan under romartiden. I Sverige sträcker sig traditionen åtminstone tillbaka till 1600-talet drottning Kristina hade en stor samling antika mynt.

• För att en peng ska räknas som en äkta raritet i myntsamlarnas värld bör den finnas i högst 1015 exemplar.

• Det dyraste svenska mynt som någonsin sålts är en tiodalers kopparplåt från 1644, som i dag endast existerar i några enstaka exemplar. Prissumman är hemlig men värdet uppskattas till flera miljoner.

• Det finns även moderna mynt med samlarvärde. Monacos version av 2-euromyntet från 2007, med prinsessan Grace som motiv, tillverkades i begränsad upplaga och är eftertraktat bland europeiska samlare.

• Penningar som manipulerats på olika sätt väcker däremot inget större intresse hos samlare. Det gäller även om det skett på mer spektakulära sätt, som i fallet med spanska euromynt där landets kung förvandlats till seriefiguren Homer Simpson.

2017 ska de gamla sedlarna vara helt ersatta av de nya, som pryds av Astrid Lindgren, Evert Taube, Greta Garbo, Ingemar Bergman, Birgit Nilsson och Dag Hammarskjöld. Då har Sverige dessutom fått nya mynt i valörerna 1, 2 och 5 kronor.

"Måste vara sällsynt"

Den nostalgiskt lagda kanske gläds åt att spara någon gammal Selma. Men mynthandlaren göre sig icke besvär.

- Det kommer finnas stora mängder kvar även när inväxlingen är klar. Om en sedel ska bli dyr måste den vara sällsynt. Det ska finnas så få av den att det inte räcker till samlarna, säger Christian Hamrin, ordförande för Sveriges mynthandlares förening, till TT.


LÄS OCKSÅ: Så undviker du att bli lurad vid pengabytet

Dessa ska man hålla utkik efter

Jämfört med andra länder har Sverige förhållandevis få sedlar och mynt med samlarvärde i cirkulation. Ska man hålla utkik efter något är det tiokronans första årgång, 1991, som av misstag tillverkades med sidornas motiv vända åt olika håll. En annan sällsynt peng är sedlar med en asterisk efter serienumret.

Den riktigt tursamme påträffar en enkrona i silver från före 1968.

- Vi har en väldigt enformig växel i Sverige. Tyvärr har inte Riksbanken visat något större intresse för numismatik (läran om mynt), konstaterar Christian Hamrin.


LÄS OCKSÅ: Detta gäller för de nya sedlarna och mynten 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!