Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen deckarförfattare slår Camilla Läckbergs miljoninkomster

Deckardrottningen Camilla Läckberg drog in 31,5 miljoner kronor i fjol.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Camilla Läckberg och maken Simon Sköld köpte en grosshandlarvilla i Tyresö för 25 miljoner kronor.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Deckardrottningen Camilla Läckberg sitter ohotad på tronen.

Förra året drog hennes bolag Camlac AB in 31,5 miljoner kronor. 

Men Camilla Läckberg samlar inte alla pengarna på hög, utan unnar sig 12 miljoner kronor i utdelning. 

Bara under de fem senaste åren har Camilla Läckbergs författarverksamhet dragit in strax över 170 miljoner kronor. Det gör henne till Sveriges mest framgångsrika levande författare sedan Stieg Larsson och Henning Mankell gick ur tiden. 

De enda som kan mäta sig med henne för tillfället är väl Leif GW Persson och Fredrik Backman som ligger strax bakom henne sett till intäkter.

Men trots att intäkterna i Camlac bara stannade på 31,5 miljoner kronor jämfört med 51,3 miljoner för räkenskapsåret 2018, en skillnad på 20 miljoner kronor, är det mer än vad de flesta författare kan drömma om. 

Just nu är hon dessutom aktuell med den hårt lanserade boken ”Vingar av silver”, uppföljaren till ”En bur av guld” som kom i fjol. Och coronakrisen har lett till försäljningssuccéer för ljudboksbranschen – vilket lär märkas i deckardrottningens kommande bokslut. 

Delar ut miljoner till sig själv

Läckberg låter inte pengarna samlas på hög i bolaget. Dels har bolaget stora kostnader, dels har hon för vana att plocka ut stora belopp i utdelning. 

När det gäller kostnader dras Camlac med stora utgifter för provision (12,3 miljoner), övriga externa kostnader (8,1 miljoner) och personalkostnader (5,7 miljoner).

När det gäller utdelningarna står hon också i en klass för sig. 

Sedan hon startade Camlac 2005 har hon beviljat sig själv utdelningar på över 100 miljoner kronor. Även sedan kapitalskatten är dragen återstår många sköna miljoner.

Köpt grosshandlarvilla

En hel del har hon plöjt ner i fastigheter. 

Nyligen la hon ut det fantastiska lantstället i Spillersboda utanför Norrtälje för 25 miljoner kronor. Det var där hon gifte sig i största hemlighet med sin Simon Sköld. Huset som Läckberg kallade ”mitt paradis på jorden” såldes snabbt.

I samma veva stod det klart att hon köpt en gammal grosshandlarvilla i Tyresö för 25 miljoner kronor. Villan hade varit i samma familjs ägo i nästan 100 år och att det var i behov av en totalrenovering, berättade mäklaren för Expressen i juni i år. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!