Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inga spår av krisen: "Han berättar en saga"

På börsen i går syntes det inga spår av den ekonomiska krisen som den kontroversiella ekonomen Martin Armstrong förutspådde skulle inledas den 1 oktober.
Foto: Richard Drew
Martin Armstrong är en bra sagoberättare som blandar lagom mycket fakta med lagom mycket underhållning, säger ekonomen Claes Hemberg.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Den kontroversiella ekonomen Martin Armstrong spår att vi är på väg att gå mot en ny ekonomisk kris som ska ha börjat den 1 oktober. Men det syntes inga spår av det på börsen i går.

– Man ska ha sina förebilder men kanske inte alltid tro på allt de säger, säger sparekonomen Claes Hemberg.

Som Dina Pengar tidigare rapporterat har ekonomen Martin Armstrong förutspått med sin modell att en ny ekonomisk krasch är på väg. Inte bara på väg men skulle dessutom ha börjat sin nya fas i går. Inga tecken av det syntes på världens börser och Claes Hemberg tror inte alls på Armstrongs börscykel men förstår att hans teorier kan låta lockande för många.

”En bra sagoberättare”

– Han är en bra historieberättare. Han berättar en saga som är begriplig och enkel. Han blandar lagom mycket fakta med lagom mycket underhållning. Och så har han gjort affärer själv som trader men det betyder inte att han sitter på sanningen om framtiden, säger Claes Hemberg.

LÄS OCKSÅ: Ekonom förutspår att nästa krasch börjar den 1 oktober

"Behöver inte betyda en stor smäll"

Vad Martin Armstrong tror är kanske inte på att vi kommer att se tillbaka på 1 oktober som ett tydligt börskraschdatum, vilket inte heller skedde, utan en start på en period som kommer att ändra på hur vi ser på ekonomin.

Han anser att statskulderna är ett problem som kommer att göra sig synligt framöver.

Kan det vara så att Armstrong har rätt i det långa loppet?

– Det han pratar om är att de låga räntorna under lång tid gör att staternas finanser blir känsliga, det är ju sant men det behöver inte betyda en stor smäll. Men de låga räntorna som vi har nu gör att stater, företag och individer köper fel saker. Det som vi som individer kan göra är att inte köpa för stora bostäder och inte låna så mycket pengar så att vi tål högre räntor. Och det är ett bra råd om man tror på Martin Armstrong eller inte, låna inte allt du kan utan ha lite extra pengar så att du tål överraskningar, säger Claes Hemberg.

LÄS OCKSÅ: Inga tecken på att domedagen är här

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!