På börsen i går syntes det inga spår av den ekonomiska krisen som den kontroversiella ekonomen Martin Armstrong förutspådde skulle inledas den 1 oktober. Foto: Richard DrewPå börsen i går syntes det inga spår av den ekonomiska krisen som den kontroversiella ekonomen Martin Armstrong förutspådde skulle inledas den 1 oktober. Foto: Richard Drew
På börsen i går syntes det inga spår av den ekonomiska krisen som den kontroversiella ekonomen Martin Armstrong förutspådde skulle inledas den 1 oktober. Foto: Richard Drew
Martin Armstrong är en bra sagoberättare som blandar lagom mycket fakta med lagom mycket underhållning, säger ekonomen Claes Hemberg. Foto: Anna-Karin NilssonMartin Armstrong är en bra sagoberättare som blandar lagom mycket fakta med lagom mycket underhållning, säger ekonomen Claes Hemberg. Foto: Anna-Karin Nilsson
Martin Armstrong är en bra sagoberättare som blandar lagom mycket fakta med lagom mycket underhållning, säger ekonomen Claes Hemberg. Foto: Anna-Karin Nilsson

Inga spår av krisen: "Han berättar en saga"

Publicerad

Den kontroversiella ekonomen Martin Armstrong spår att vi är på väg att gå mot en ny ekonomisk kris som ska ha börjat den 1 oktober. Men det syntes inga spår av det på börsen i går.

– Man ska ha sina förebilder men kanske inte alltid tro på allt de säger, säger sparekonomen Claes Hemberg.

Som Dina Pengar tidigare rapporterat har ekonomen Martin Armstrong förutspått med sin modell att en ny ekonomisk krasch är på väg. Inte bara på väg men skulle dessutom ha börjat sin nya fas i går. Inga tecken av det syntes på världens börser och Claes Hemberg tror inte alls på Armstrongs börscykel men förstår att hans teorier kan låta lockande för många.

”En bra sagoberättare”

– Han är en bra historieberättare. Han berättar en saga som är begriplig och enkel. Han blandar lagom mycket fakta med lagom mycket underhållning. Och så har han gjort affärer själv som trader men det betyder inte att han sitter på sanningen om framtiden, säger Claes Hemberg.

LÄS OCKSÅ: Ekonom förutspår att nästa krasch börjar den 1 oktober

"Behöver inte betyda en stor smäll"

Vad Martin Armstrong tror är kanske inte på att vi kommer att se tillbaka på 1 oktober som ett tydligt börskraschdatum, vilket inte heller skedde, utan en start på en period som kommer att ändra på hur vi ser på ekonomin.

Han anser att statskulderna är ett problem som kommer att göra sig synligt framöver.

Kan det vara så att Armstrong har rätt i det långa loppet?

– Det han pratar om är att de låga räntorna under lång tid gör att staternas finanser blir känsliga, det är ju sant men det behöver inte betyda en stor smäll. Men de låga räntorna som vi har nu gör att stater, företag och individer köper fel saker. Det som vi som individer kan göra är att inte köpa för stora bostäder och inte låna så mycket pengar så att vi tål högre räntor. Och det är ett bra råd om man tror på Martin Armstrong eller inte, låna inte allt du kan utan ha lite extra pengar så att du tål överraskningar, säger Claes Hemberg.

LÄS OCKSÅ: Inga tecken på att domedagen är här

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen