Inga samtal – Telias fasta telefoni strulade

Publicerad

Telias företagstelefoni har under dagen legat nere på grund av ett omfattande växelfel.

De drabbade företagen har varken kunnat ringa eller ta emot samtal. Mobiltelefoner som är kopplade till företagsväxlarna har inte heller gått att använda.

– Det har varit ett tekniskt fel i växellösningen, exakt vad har jag inte information om. Det är avhjälpt nu och allt ska fungera som vanligt, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia Company, till TT vid klockan halv sju på kvällen.

Det kommer dock att pågå en del arbete som kan medföra kortare störningar under kvällen.

Telia fick kännedom om felet under morgonen. Bland de drabbade företagen fanns TT Nyhetsbyrån och flera lokaltidningar som Västerbottens- Kuriren och Norrländska Socialdemokraten. Även Värmlandstrafik varnade sina kunder om att det inte går att komma fram på telefon.

Enligt Åke Holmgren, enhetschef för skydd av kritisk infrastruktur och cybersäkerhet på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), är det viktigt att alla samhällsviktiga aktörer har en egen beredskap.

"Här skulle det kunna handla om att vara nåbar i andra kanaler (ökad webbnärvaro för att möta allmänheten till exempel)", skriver han i ett mejl till TT.

TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen