Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inga nya bevis för att industrimiljardären eldat upp varg

Karl Hedin förnekar all inblandning i de brott som polis och åklagaren misstänker honom för.Foto: JOHN LEANDER / DALARNAS TIDNINGAR
Polisen misstänker att dödade vargar eldats upp i en ugn på Karl Hedins sågverk i Karbenning.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Åklagaren har dragit tillbaka den formella misstanken om att Karl Hedin bränt upp varg.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åklagaren drar tillbaka misstanken om att industrimiljardären Karl Hedin, 69, ska ha bränt upp en eller två vargar.

Misstanken läggs på is eftersom polisen inte lyckats hitta nya bevis för anklagelsen.

– Misstanken har inte  stärkts, säger försvararen Sven Severin.

En 53-årig misstänkt i jakthärvan släpptes på tisdagsmorgonen. Han har suttit häktad i en vecka på den lägre misstankegraden. Men mannen är fortfarande misstänkt för bland annat grovt jaktbrott och grovt jakthäleri.

– Misstankarna kvarstår. Men jag kom inte upp i misstankegraden sannolika skäl. Därför försattes han på fri fot, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

Inga nya bevis för kremering av varg

En av misstankarna mot mannen gäller att han ska ha tagit emot och bränt upp en varg. Därav misstanken grovt jakthäleri.  

Samma misstanke riktades mot industrimiljardären Karl Hedin som sitter häktad sedan en vecka tillbaka. Men misstanken om grovt jakthäleri drogs tillbaka även för Karl Hedin i dag - åtminstone för stunden eftersom åklagaren inte lyckats komma med ny bevisning som stärkte misstankarna mot Hedin på den punkten.

Enligt polisens misstankar ska minst två vargar ha bränts upp i en ugn inne på Karl Hedins sågverk i Karbenning utanför Norberg.

Hedin misstänks ha jagat varg

Misstanken om grovt jaktbrott kvarstår. Misstanken gäller jakt på varg och där sitter Karl Hedin häktad till den 13 november. Misstankegranden mot Hedin är dessutom högre på jaktbrottet.

– Nya förhör ska hållas, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

Karl Hedins försvarare, advokat Sven Severin, säger att hans klient ännu inte förhörts igen.

– Karl Hedin är samlad och övertygad om att utredningen kommer att visa att han är oskyldig, säger försvararen Sven Severin. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

 

Vad gör du för tolkning av att åklagaren hävt häktningen för grovt jakthäleri?

– Tolkningen är den att det inte har framkommit några nya omständigheter, nya bevis. Misstanken har inte  stärkts och följdriktigt ska han då inte vara häktad på brottet. Nu återstår ett brott.

Jakthäleriet gäller misstanken om att din klient ska ha tagit emot varg och eldat upp.

– Ja, det är så jag har förstått det hela.

Men åklagaren kan komma tillbaka till det här senare?

– Ja, i vart fall när det gäller den person som frigavs från häktet i dag som också var misstänkt för samma brott. Där har åklagaren sagt att vederbörande fortfarande är misstänkt.

Hur känner sig Karl Hedin?

–  Han är samlad och fast besluten att se till att det här utreds till botten och han är övertygad om att det kommer att visa sig att han inte är skyldig till de brott han misstänks för.

Bedömningen av polisens hemliga källa i jaktutredningen?

– I det fall att den hemliga källan ska höras i målet eller åberopas som bevisning så kommer namnet fram. Det finns inga hemliga vittnen i Sverige.

" Femtemannen", en 50-årig företagare är en av de misstänkta i jakthärvan. Han har häktats bland annat för grovt jaktbrott. Mannen förnekar brott.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Sven Severin är kritisk mot att det kommer uppgifter i utredningen från en person som man inte vet namnet på.

– Om Karl Hedin visste vem det var kanske han hade en naturlig  förklaring till att den här personen lämnar sådana uppgifter som han gör. Det är svårt att freda sig när man inte har den kunskapen.

Hemlig tipsare bakom polisens razzia mot de misstänkta

En stor del av misstankarna mot de inblandade kommer från en hemlig uppgiftslämnare som förhörts flera gånger innan polisen slog till med razzian för drygt en vecka sedan.

Försvararen Sven Severin ifrågasätter hur polis och åklagare utnyttjar informationen från den hemliga källan.

– Uppgiften om den hemliga källan är en uppgift som kommer från åklagaren och som vi inte kan kontrollera eller ha synpunkter på eftersom vi inte vet varifrån den kommer. Det är bara ett påstående från åklagaren att det förhåller sig så.

Tre personer sitter i dag häktade. Nya häktningsförhandlingar kan ske den 13 november.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!