"Det var ett bra och konstruktivt möte", säger Magdalena Andersson. Foto: Pelle T Nilsson"Det var ett bra och konstruktivt möte", säger Magdalena Andersson. Foto: Pelle T Nilsson
"Det var ett bra och konstruktivt möte", säger Magdalena Andersson. Foto: Pelle T Nilsson
De förslag regeringen presenterade i dag är ganska lama, säger Caroline Szyber Foto: Ylwa YngvessonDe förslag regeringen presenterade i dag är ganska lama, säger Caroline Szyber Foto: Ylwa Yngvesson
De förslag regeringen presenterade i dag är ganska lama, säger Caroline Szyber Foto: Ylwa Yngvesson
"Det är jätteviktigt att det finns en överenskommelse över ett område som lidit mycket de senaste åren av ideologiska skygglappar", säger Mehmet Kaplan. Foto: Anna Svanberg"Det är jätteviktigt att det finns en överenskommelse över ett område som lidit mycket de senaste åren av ideologiska skygglappar", säger Mehmet Kaplan. Foto: Anna Svanberg
"Det är jätteviktigt att det finns en överenskommelse över ett område som lidit mycket de senaste åren av ideologiska skygglappar", säger Mehmet Kaplan. Foto: Anna Svanberg
Jag har goda förhoppningar om att många av de här förslagen kommer att bli verklighet, säger Nooshi Dadgostar. Foto: Sven LindwallJag har goda förhoppningar om att många av de här förslagen kommer att bli verklighet, säger Nooshi Dadgostar. Foto: Sven Lindwall
Jag har goda förhoppningar om att många av de här förslagen kommer att bli verklighet, säger Nooshi Dadgostar. Foto: Sven Lindwall
Det var rätt färdriktning men rätt försiktiga saker och långt ifrån det som vi skulle tycka skulle räcka, säger Ulf Kristersson. Foto: Anna-Karin NilssonDet var rätt färdriktning men rätt försiktiga saker och långt ifrån det som vi skulle tycka skulle räcka, säger Ulf Kristersson. Foto: Anna-Karin Nilsson
Det var rätt färdriktning men rätt försiktiga saker och långt ifrån det som vi skulle tycka skulle räcka, säger Ulf Kristersson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Inga nya besked om skatter i bo-samtalen

Publicerad

De infekterade skattefrågorna sköts på framtiden.

Istället ägnades regeringens andra blocköverskridande bostadssamtal åt olika förslag på regelförenklingar.

– De förslag regeringen presenterade i dag är ganska lama. Det som behövs är en långsiktighet, säger Caroline Szyber, KD:s bostadspolitiska talesperson.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) var nöjd efter mötet med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och de fyra allianspartierna på näringsdepartementet under förmiddagen.

– Det är jätteviktigt att det finns en överenskommelse över ett område som lidit mycket de senaste åren av ideologiska skygglappar, säger han.

Regeringen lyfte bland annat översyn av byggreglerna, förenkling av kontrollen av serietillverkade hus så att man kan få typgodkännande och förslag på färre instanser att överklaga när det gäller Plan- och bygglagen, PBL.

Mehmet Kaplan noterade också skillnaderna i byggandet mellan olika kommuner.

– Vissa kommuner är väldigt duktiga på att bygga medan andra, tyvärr, med samma regelverk, bygger väldigt lite, säger Kaplan och pekar på Sundbyberg som bygger fyra gånger så mycket bostäder som Danderyd.

 

LÄS OCKSÅ: Magdalena Andersson slår tillbaka mot bostadsministern

 

– Vi behöver se över hur man kan skapa incitamentsstrukturer så att fler kommuner kan och vill växla upp bostadsbyggandet.

Vad fick ni för reaktioner på förslagen?

– Jag tycker generellt sätt att tonen är väldigt konstruktiv.

Hur ser du på kritiken om att det går för långsamt?

– Det är en av de stora utmaningarna, säger bostadsministern.

Finansminister Magdalena Andersson (S) var också nöjd med samtalen.

 

LÄS OCKSÅ: KD öppnar för att diskutera ränteavdragen

 

– Det var ett bra och konstruktivt möte, säger hon.

Den verkliga utmaningen för regeringen blir att förena Vänsterpartiet och allianspartierna i en överenskommelse om skattefrågor som rör bostadspolitik, som ränteavdrag, reavinstskatt och fastighetsskatt.

Men när skattefrågorna ska upp på bordet är inte klart.

– Det återstår att se. Vi har en del problem med att få ihop våra kalendrar, säger finansministern.

Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, betecknar dagens samtal som en “allmän inventering över vilka förslag som finns i omlopp”.

– Det var rätt färdriktning men rätt försiktiga saker och långt ifrån det som vi skulle tycka skulle räcka, säger han.

Inför mötet i dag hade Moderaterna bland annat presenterat förslag på en översyn av antalet riksintressen i landet för att frigöra mer mark till bostadsbyggande. Moderaterna vill också begränsa kommunernas rätt att skapa naturreservat.

Ulf Kristersson tvivlar på att det är möjligt att träffa en överenskommelse som verkligen kan göra skillnad om partierna som är med i samtalen ska vara överens.

 

LÄS OCKSÅ: Så mycket tjänar de rikaste på ränteavdragen

 

– Om vi ska göra överenskommelser som är på riktigt så har jag väldigt svårt att se att en kompromiss som regeringen kan göra med Vänsterpartiet är något som skulle kunna göras med alliansen och tvärtom.

Caroline Szyber, KD:s bostadspolitiska talesperson, är förvånad över att regeringen inte gick längre i sina förslag.

– De förslag regeringen presenterade i dag är ganska lama. Det som behövs är en långsiktighet, säger hon och fortsätter:

– Jag är också förvånad över att de valt att inte beröra lågt hängande frukter som strandskyddet, riksintressen med mera.

Hon efterlyser högre tempo i förhandlingarna.

– Så här långt har regeringen inte varit tillräckligt snabba att förklara var de vill, säger Szyber.

 

LÄS OCKSÅ: Bäddat för storbråk i bostadssamtalen

 

Hon efterlyser kraftfulla reformer för att få öka rörligheten på bostadsmarknaden och stimulera bostadsbyggandet.

– Då måste man våga titta på flyttskatterna, hyressättningssystemet och rensa upp i regeldjungeln. Tar man inte tag i allt samtidigt så tror jag också att det kan påverka negativt, säger hon.

Nooshi Dadgostar, Västerpartiets bostadspolitiska talesperson, vill bland annat sätta press på byggbolag som köpt mark på spekulation att bygga bostäder. Annars ska byggbolagen kunna bli av med marken, enligt utspelet.

– Vi gick in med våra ingångsvärden om statliga lån till byggande av hyresrätter och belöna kommuner som bygger mycket hyresrätter.

Nooshi Dadgostar är optimistisk.

– Jag har goda förhoppningar om att många av de här förslagen kommer att bli verklighet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen